Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 θα ασχοληθεί, όπως όλα δείχνουν, με τον «καυτό» φάκελο της Novartis· μιας υπόθεσης που κατ’ επανάληψη έχει πυροδοτήσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ενώ τις τελευταίες ημέρες προκαλεί και έντονους κλυδωνισμούς στον χώρο της πολύπαθης Δικαιοσύνης, και μάλιστα στα ανώτατα κλιμάκιά της, στον Αρειο Πάγο.
Ολα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση μέσω των αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος είχε διατελέσει και επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς που ερευνά την ουσία της υπόθεσης της Novartis, φανερώνουν – σύμφωνα με τις περιγραφές του – ένα άγνωστο παρασκήνιο σχετικά με τους χειρισμούς συναδέλφων του αλλά και τον ρόλο που αποδίδεται στον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν».
Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός να διατυπώνει αρχικά στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου και εν τέλει δημόσια τη φράση «Εγώ δεν θα πάω στη φυλακή για τη Νοvartis». Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για τη διερεύνηση μιας μεγάλης υπόθεσης με οικονομικό αντικείμενο, όπως είναι αυτή της Novartis, να καταθέτουν εκατέρωθεν αναφορές με βαριές καταγγελίες, προκαλώντας ποινικές και πειθαρχικές έρευνες. Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι το κέντρο βάρους σε μια τέτοια υπόθεση από την ουσία της να έχει μετατοπιστεί σε διερεύνηση καταγγελιών που δίνουν την εικόνα εμφυλιοπολεμικού κλίματος μεταξύ εισαγγελικών λειτουργών.
Η «εξαίρεση»
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είναι το πρόσωπο εκείνο που, σύμφωνα με τις αναφορές του, έχει να καταθέσει «πολλά και ενδιαφέροντα» για άγνωστες πτυχές του παρασκηνίου στην υπόθεση της Novartis, αλλά και για τον περίφημο «Ρασπούτιν», στον οποίο σε δύο από αυτές αποδίδει τον χαρακτηρισμό «ωσεί προϊστάμενος της Εισαγγελίας Διαφθοράς». Σε περίπτωση λοιπόν που ο κ. Αγγελής αποκαλύψει την ταυτότητα του «Ρασπούτιν» και εισφέρει στοιχεία που να τον συνδέουν με συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, η δικογραφία αμελλητί θα σταλεί στη Βουλή, αφού σύμφωνα και με τα περιγραφόμενα στις αναφορές του πρόκειται για μέλος της κυβέρνησης.
Η προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή ένορκη κατάθεσή του ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση με βάση τις δικές του καταγγελίες, αναβλήθηκε – τουλάχιστον επί του παρόντος – μετά το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε τόσο για τον διενεργούντα την έρευνα, όσο και για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
«Οι μάρτυρες εκ του νόμου δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις εξαιρέσεων κατά δικαστών και εισαγγελέων» σχολίαζαν με νόημα πηγές στον Αρειο Πάγο εν αναμονή του βουλεύματος που θα κρίνει το αίτημα Αγγελή, μετά και την απορριπτική πρόταση που διατύπωσε ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ευάγγελος Ζαχαρής.
Μετά τις εκλογές
Ο κ. Αγγελής, για να μη θεωρηθεί πάντως η κίνησή του αυτή ως προσπάθεια υπεκφυγής της ένορκης κατάθεσής του, επανήλθε με νεότερη αναφορά, εξηγώντας πως είναι διατεθειμένος να πει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο και σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές.
Ουσιαστικά, όπως λέει, δεν επιθυμεί να κριθεί η υπόθεσή του ούτε από τη νυν Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2019 λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας και παρήγγειλε με καθυστέρηση, κατά τα αναφερόμενα, την έρευνα για τις καταγγελίες του, ούτε από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος εκ του νόμου παρήγγειλε τη διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αγγελής ζητεί απευθυνόμενος στον συνάδελφό του Δημήτρη Δασούλα να τον εξετάσει μετά τις 10 Ιουλίου 2019, γιατί όπως λέει «Μόνο έτσι θα λάμψει η αλήθεια». Επιφυλάσσεται, δε, να δώσει στη δημοσιότητα κρίσιμα στοιχεία «εάν εξακολουθήσει να εκτελείται «το Β’ σχέδιο Ρασπούτιν», που είναι να «φορτωθώ» εγώ την ανικανότητα ή ακόμα και τον δόλο κάποιων σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης Novartis». Και κλείνει τη νέα – αλλά όχι τελευταία, όπως προοιωνίζεται – αναφορά ως εξής: «Επαναλαμβάνω αυτό που από πολύ νωρίς είχα και δημοσίως διακηρύξει: Εγώ δεν θα πάω στη φυλακή για την υπόθεση Novartis».
Ο αντίλογος και οι καταγγελίες για σκευωρία
«Οσοι έχουν να αποκαλύψουν σημεία και τέρατα που συνιστούν αξιόποινες πράξεις δεν χρειάζεται να περιμένουν κλήση από τον εισαγγελέα, αναλαμβάνουν το βάρος της απόδειξης και εμφανίζονται αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη» ήταν ο αντίλογος ανώτατων δικαστικών λειτουργών που παρακολουθούν έκπληκτοι τα τεκταινόμενα, με φόντο πάντα τη περίφημη υπόθεση της Novartis.
Και ενώ η κατάθεση Αγγελή, όποτε κι αν αυτή τελικά γίνει, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζεται να έχει στοιχεία ικανά για να βγάλει τη μάσκα από τον «κ. Ρασπούτιν», τα τελευταία 24ωρα, πριν ακόμα από την αίτηση εξαίρεσής της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έβγαλε από το αρχείο τις μηνύσεις τριών πολιτικών προσώπων που είχε αρχειοθετήσει ο Ιωάννης Αγγελής και τώρα ζητούσε την ανάσυρσή τους. Πρόκειται για τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις οποίες κατήγγειλαν από τότε σκευωρία σε βάρος τους.
«Ο κ. Αγγελής θα μπορούσε να είχε ζητήσει την ανάσυρσή τους είτε από την περίοδο που ήταν επόπτης των Εισαγγελέων Διαφθοράς και διαπίστωσε μια σειρά από αντιδικονομικές ενέργειες – κατά τα καταγγελλόμενα -, είτε μετά την παραίτησή του από τη θέση αυτή. Γιατί περίμενε να μεσολαβήσει τόσο μεγάλο διάστημα, αφού τα νέα στοιχεία που επικαλείται τα περιελάμβανε και στις αναφορές του;» σχολίαζαν δικαστικές πηγές.
Το κομμάτι αυτό, για την τύχη τελικά των μηνύσεων και αν αυτές θα πρέπει να διαβιβαστούν ή όχι στη Βουλή, η ανώτατη εισαγγελέας το ανέθεσε στη συνάδελφό της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία και στο παρελθόν έχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις.
Η κυρία Θεοδώρου θα κρίνει αν τα νεότερα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Αγγελής είναι ικανά να αλλάξουν την πορεία της αρχειοθέτησης των συγκεκριμένων μηνύσεων. Σε περίπτωση μάλιστα που κρίνει ότι τα στοιχεία αυτά συνιστούν νέο αποδεικτικό υλικό, έχει το δικαίωμα – όπως είχε και ο κ. Αγγελής – να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τους πολιτικούς – μηνυτές.
Ολα δείχνουν ότι το δικαστικό «σίριαλ Νοvartis» συνεχίζεται… «Αυτά που συμβαίνουν εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ασχολούνται με τις δικαστικές εξελίξεις για τη Novartis στη χώρα μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει… Τι μήνυμα στέλνουμε στους πολίτες με όλα αυτά που παρακολουθούμε εδώ και καιρό;» έλεγε ανώτατος λειτουργός της Θέμιδος.