Ο δρόμος του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ
Οι αντίπαλοι των Ερυθρολεύκων στην προκριματική φάση – Η μάχη για επιβίωση σε τρεις νοκ άουτ γύρους και η τακτική του Μαρτίνς
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Πέρασαν δώδεκα χρόνια αν και (μεταξύ μας) μοιάζει να πέρασε μια ολόκληρη… ποδοσφαιρική ζωή. Η τελευταία φορά που το ποδόσφαιρό μας εκπροσωπήθηκε από δύο διαφορετικές ομάδες στο «κεντρικό ταμπλό» της Ευρώπης: Τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ηταν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, την περίοδο 2006-07. Οι Ερυθρόλευκοι κόντρα σε Βαλένθια, Ρόμα και Σαχτάρ. Η Ενωση με Μίλαν, Λιλ και Αντερλεχτ. Αν θέλετε σημειώστε αυτά τα γκρουπ. Διότι τείνουν να γίνουν ιστορικά. Ειδικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κορυφαία διοργάνωση. Σε ένα φορμάτ που ολοένα και πλησιάζει στη δημιουργία μιας «κλειστής λίγκας» που θα αφορά τους εκπροσώπους της ελίτ. Ηδη η UEFA φρόντισε ώστε οι 26 ομάδες από τις 32 της επόμενης διοργάνωσης να φτάσουν απευθείας εκεί μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων. Εξι εισιτήρια μένουν προς «διαπραγμάτευση». Τέσσερα για πρωταθλητές από το 11 του διεθνούς ranking και κάτω. Και δύο για «μη πρωταθλητές».
Γιατί λοιπόν ο πρόλογος για δύο ελληνικές ομάδες, όταν δεν έχουμε καμία εξασφαλισμένη θέση και τέλος πάντων όταν ακόμη και μία παρουσία εκεί (όπως συνέβη για χρόνια με τον Ολυμπιακό και πέρυσι με την ΑΕΚ) θα αποτελεί αυτομάτως επιτυχία; Ισως από επιθυμία, καθώς τα όνειρα δεν φορολογούνται και δεν απαγορεύονται. Ισως όμως πάλι και από την εντύπωση πως για πρώτη φορά έχουμε στα αλήθεια πιθανότητες να διεκδικήσουμε μια τέτοια υπέρβαση. Με το δίδυμο του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Με τον Δικέφαλο του Βορρά από το πιο εύκολο μονοπάτι και με τους Πειραιώτες από τον… ανήφορο.
Ο «πόλεμος
των άστρων»
Μπορεί ο ΠΑΟΚ. Μπορεί και ο Ολυμπιακός. Και αν για τους Θεσσαλονικείς η διαδικασία έχει ακόμη μπόλικους αστερίσκους, καθώς εκείνοι μπαίνουν στον τρίτο προκριματικό (άρα θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να πληροφορηθούν διευθύνσεις και ονόματα υποψηφίων αντιπάλων), για τους Πειραιώτες η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από την Τσέλσι ξεκαθάρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό το δικό τους… μονοπάτι. Και δεν το λες στρωμένο με ροδοπέταλα. Δεν το λες και απαγορευτικό. Πολλώ δε μάλλον αν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε. Μην πλατειάζουμε όμως. Αϊντχόφεν ή Πλζεν ο πρώτος αντίπαλος. Με μια από τις δύο θα διασταυρώσουν οι Ερυθρόλευκοι τα ξίφη τους στον δεύτερο προκριματικό γύρο (23-24/7 και 30-31/7 τα ματς). Είτε δηλαδή με τη δευτεραθλήτρια Ολλανδίας είτε με εκείνη της Τσεχίας. Δύο κλαμπ που ήταν κανονικά και με τον νόμο στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στη Μαδρίτη.
Και αυτό δεν είναι παρά το πρώτο εμπόδιο. Συνολικά ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να πάρει το εισιτήριο για τα γκρουπ, στον «πόλεμο των άστρων» θα πρέπει να επιβιώσει σε τρεις διαφορετικούς νοκ άουτ γύρους. Τα καλά νέα; Οπως μπαίνει σαν «ισχυρός» στην κλήρωση του δεύτερου προκριματικού, έτσι – εάν και εφόσον – θα συνεχίσει και στον επόμενο. Από τις συνολικά δέκα ομάδες της διαδικασίας, έχει την τέταρτη υψηλότερη ειδική βαθμολογία. Πίσω από την Πόρτο (Πορτογαλία), την Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία) και τη Βασιλεία (Ελβετία) που δεν θα διασταυρωθεί μαζί τους μέχρι τα πλέι οφ. Αν οι Πειραιώτες προκριθούν στον τρίτο προκριματικό, πιθανοί αντίπαλοί τους είναι η Μπρυζ (Βέλγιο), η Κράσνονταρ (Ρωσία), η Μπασακσεχίρ (Τουρκία) και η ΛΑΣΚ (Αυστρία).
Μπορεί λοιπόν κάποιος να υποστηρίξει πως ο δεύτερος προκριματικός γύρος ίσως να είναι δυσκολότερος από τον τρίτο με βάση τα ονόματα. Μπορεί πάλι, απλά να θυμηθεί ότι μιλάμε για τον πιο περίπλοκο προκριματικό γύρο που σκάρωσε ποτέ η UEFA και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Είναι πάρα πολύ υψηλό το επίπεδο. Και ακόμη υψηλότερο το κίνητρο για τα δέκα κλαμπ που θα μπουν σε τούτη την καλοκαιρινή αρένα. Οχι μόνο για τα έσοδα που εγγυάται το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά και για τη σημασία τού να βρίσκεσαι ανάμεσα στους καλύτερους.
Προσκλητήριο
για τον Ρέντη
Ο Ολυμπιακός συνήθισε πια σε καλοκαιρινούς προκριματικούς. Την περίοδο 2017-18 έφτασε ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Σερβίας Παρτιζάν και την αντίστοιχη της Κροατίας Ριέκα. Τη σεζόν που πέρασε αφού καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τη Λουκέρνη, έγινε η μοναδική ομάδα της Ευρώπης που υποχρέωσε σε… Brexit μια εκπρόσωπο της Πρέμιερ Λιγκ (Μπέρνλι). Δείχνει να έχει βρει πλέον τον τρόπο και τον βηματισμό που χρειάζεται αυτό το δύσκολο διαγώνισμα. Να είσαι έτοιμος για την Ευρώπη, προτού καν ετοιμαστείς για την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έστειλε προσκλητήριο για τον Ρέντη στις 10 Ιουνίου. Οτι η προετοιμασία εφέτος θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ. Οπως δεν είναι τυχαίο πως ο «μηχανισμός» της ομάδας τρέχει σε χρόνους-ρεκόρ την υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Ο πορτογάλος τεχνικός έδειξε πέρσι τον τρόπο που δουλεύει το καλοκαίρι. Πηγαίνει στους προκριματικούς με εκείνους τους ποδοσφαιριστές που ξεκινούν από την αρχή την προετοιμασία. Σχηματίζει ένα τρόπον τινά «ευρωπαϊκό ρόστερ» μέχρι το… τελικό. Η μέθοδός του πέρυσι δούλεψε στην εντέλεια. Ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Μπέρνλι δίχως να έχουν μπει στην εξίσωση ποδοσφαιριστές σαν τον Γκιγέρμε, τον Χασάν, τον Σα, τον – τραυματία τότε – Κούτρη, τον Μεριά. Σχεδόν με τη μισή ενδεκάδα από την ομάδα που παρουσίασε στη συνέχεια.
Το κλειδί είναι να βρεις ρυθμό
Το κλειδί στα προκριματικά είναι να προλάβεις να βρεις ρυθμό. Ακριβώς αυτό θα ψάξουν οι Ερυθρόλευκοι έξι εβδομάδες εξελίσσοντας την προετοιμασία τους: Ρέντης, Γκντανσκ (Πολωνία), έπειτα στην Αυστρία για κάποια φιλικά και ξανά… Ρέντης. Αυτός είναι ο κύκλος από τις 10 Ιουνίου ως τις 16 Ιουλίου, όταν και θα γίνει το «test event» στο «Καραϊσκάκης» με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Η πρόβα τζενεράλε προτού ξεκινήσει ο… πόλεμος για τα άστρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Με έναν τρόπο η «αντίστροφη μέτρηση» έχει ήδη αρχίσει.

