Ο δρόμος προς την κορυφή και ο «σεβασμός» στο βουνό

Ο δρόμος προς την κορυφή και ο «σεβασμός» στο βουνό | tovima.gr

Οταν το 1982 μια παρέα φίλοι του βουνού αποφάσιζε να ιδρύσει έναν σύλλογο για τη διάδοση της ορειβασίας δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο ψηλά θα έφτανε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Ο σύλλογος διαθέτει καταφύγιο με το όνομα Χαράλαμπος Δήμου στο ύψωμα Φύλακας της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Περιβάλλεται από πανέμορφο δάσος οξιάς. Ενα ερειπωμένο στρατιωτικό φυλάκιο με πολύ προσωπική εργασία, δωρεές μελών και φίλων και συμπαράσταση των τοπικών αρχών μετατράπηκε στο καταφύγιο του συλλόγου.

Οι κυριακάτικες αναβάσεις του συλλόγου πραγματοποιούνται στην οροσειρά της Ροδόπης και στο Παπίκιο όρος που έχει ύψος 1.510 μ. ενώ στην ίδια κορυφογραμμή υπάρχουν και οι χαμηλότερες κορυφές Αγελαδοκορυφή, Βροντή. Το Παπίκιο όρος υπήρξε κέντρο μοναχισμού κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Μεγάλος αριθμός βυζαντινών ναών και κτισμάτων έχουν εντοπισθεί.

Ο σύλλογος εκτός από τις ορειβατικές πορείες εντός νομού πραγματοποιεί ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις σε μεγάλα βουνά της Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό. Λειτουργεί σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης. Συμμετέχει σε αγώνες αγωνιστικής αναρρίχησης και σε ορειβατικούς μαραθωνίους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Γιώργο Γκουλιαμτζή όλες οι διαδρομές στο βουνό είναι όμορφες, αρκεί όσοι συμμετέχουν να έχουν καλή διάθεση, αγάπη για τη φύση και σεβασμό στις απαιτήσεις και δυσκολίες μια ορειβατικής διαδρομής. «Δυνατή εμπειρία για μένα στο βουνό ήταν ο τραυματισμός μιας κοπέλας κατά την αναρρίχηση στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου» λέει χαρακτηριστικά. «Η κοπέλα τραυματίστηκε γιατί η ομάδα της δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε έμπειρο οδηγό. Η ομάδα μας της παρείχε τις πρώτες βοήθειες και τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το επιμύθιο είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τη φύση αφού το βουνό καθορίζει τις προϋποθέσεις αναρρίχησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Σίβυλλα
Helios Kiosk