Δέκα βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου που αφορούν την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι μια πολιτική με αποτέλεσμα, παρά τη δυσμενή συγκυρία.

Αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, επιτυγχάνοντας απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019. Επιπλέον, οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά και στο νέο επικουρικό ταμείο κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ). «Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών κουμπαράδων, θωρακίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε. Σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός την αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5%, από 17,3% τον Ιούλιο του 2019. «Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών» σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά την πανδημία, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), έχει τριπλασιαστεί, καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα εργατικής νομοθεσίας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι καταργήθηκαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζομένους, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας και τα επιπλέον δικαιώματα για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες.