Υποπτος για «συμβόλαια θανάτου», για σχέσεις με ένοπλες οργανώσεις, για περίεργες συναλλαγές με επιχειρηματίες, αλλά και για ληστείες σε χρηματαποστολές τραπεζών ήταν ο 51χρονος κακοποιός που δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε φονική ενέδρα στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής. Το θύμα διέμενε μόνιμα στη Λούτσα με μια συγγενή του, ενώ δήλωνε ότι εργαζόταν σε διαφημιστική εταιρεία στα Βριλήσσια και δεν είχε καμιά παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε τον 51χρονο ως τον «αόρατο» άνθρωπο σε πολλές σοβαρές ποινικές υποθέσεις, για τον οποίο ελάχιστες φορές είχαν ανακαλυφθεί σημαντικά στοιχεία. Πλέον η Αστυνομία διερευνά όλον τον φάκελό του όπως και τις τυχόν συναλλαγές του, τους τελευταίους μήνες, με ναρκωτικά, αλλά και την παρουσία του στη Μύκονο τις τελευταίες εβδομάδες.

Το «συνδικάτο των εκτελεστών»

Η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωσε ορισμένα στοιχεία για ύποπτες ενέργειες του 51χρονου ήταν την περίοδο 1993-1995, όταν ερευνούσε τη δράση τού περιώνυμου «συνδικάτου των εκτελεστών» που είχε ως πρωταγωνιστές τους ποινικούς Βασίλη Καλτσά, Σωτήρη Κούση, Βασίλη Σούφλα, Γιώργο Φραγκογιάννη αλλά και τον Θέμη Καλαποθαράκο (όλοι έχουν δολοφονηθεί). Τα μέλη του «συνδικάτου των εκτελεστών» είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 6-7 πληρωμένες δολοφονίες (ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων, καταστηματαρχών, ενός ιδιοκτήτη σχολής οδήγησης, ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στη Λακωνία κ.ά.). Επιπλέον είχαν προχωρήσει σε ληστείες στη Νιγρίτα Σερρών, στη Ρόδο και αλλού, ενώ είχαν ύποπτες διασυνδέσεις με αστυνομικούς των ΕΚΑΜ αλλά και με σέρβους παραστρατιωτικούς. Τότε για τον 51χρονο είχε διαπιστωθεί (χωρίς να κατηγορηθεί) ότι ήταν συνεργάτης ενός 54χρονου ποινικού που είχε συμμετοχή στο «συνδικάτο» και ο οποίος ωστόσο είχε προχωρήσει, την άνοιξη του 1996, σε διαδοχικές καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. όπου αποκάλυπτε τη δράση της συμμορίας. Επρόκειτο για την πιο σημαντική υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα που έμεινε ωστόσο – σε ένα μεγάλο τμήμα της – χωρίς ουσιαστική δικαστική διερεύνηση. Η επόμενη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε στα ίχνη του 51χρονου ήταν στις 30 Οκτωβρίου 1997, όταν είχε προχωρήσει μαζί με έναν συγγενή του σε ληστεία σε χρηματαποστολή της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας στην οδό Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο. Οι δύο δράστες άρπαξαν 36 εκατομύρια δραχμές (105.000 περίπου ευρώ) την ώρα που γινόταν εφοδιασμός των ΑΤΜ. Ομως, στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης ο 51χρονος τραυμάτισε κατά λάθος τον συνεργό του, ενώ στην προσπάθεια διαφυγής τους καταδιώχθηκαν και συνελήφθησαν από δύο αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν συμπτωματικά στην περιοχή. Για τη συμμετοχή του στη ληστεία καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη. Την τελευταία 15ετία η ΕΛ.ΑΣ. είχε σειρά πληροφοριών για «εμπλοκή του 51χρονου στο οργανωμένο έγκλημα», χωρίς όμως να βρεθεί επιβαρυντικό στοιχείο.

Οι διασυνδέσεις και  η ανθοδέσμη-βόμβα

Τον Οκτώβριο του 2009 ο 51χρονος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αφού είχε ερευνηθεί αν με τον ληστή τραπεζών Παρασκευά Σερεμέτη (πρώην συνεργός του Β. Παλαιοκώστα, απεβίωσε το 2013) προχωρούσαν σε τροφοδοσία με όπλα οργανώσεων «αντάρτικου πόλης», όπως η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και ο «Επαναστατικός Αγώνας». Αυτές οι ενδείξεις είχαν ανακύψει μετά τη διαπίστωση ότι ο Π. Σερεμέτης διατηρούσε επαφές με δραστήριο αντιεξουσιαστή αλλά και ότι διέμενε κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε, το καλοκαίρι του 2009, από τη «Σέχτα Επαναστατών» ο αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας. Τελικώς ο 51χρονος είχε συλληφθεί ύστερα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στη λεωφόρο Μαρκοπούλου σε ΙΧ που οδηγούσε ο Π. Σερεμέτης. Μέσα στο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ασυρμάτους. Χωρίς όμως να βρεθούν άλλες επαφές του 51χρονου (σε αυτή την υπόθεση είχε εκπροσωπηθεί νομικά από τον δικηγόρο Αθηνών κ. Ιωάννη Αλέτρα) με άλλους ενόπλους.
Η επόμενη φορά που απασχόλησε την ΕΛ.ΑΣ. η δράση του 51χρονου ήταν στην περίπτωση της αποστολής της ανθοδέσμης-βόμβας στις 15 Ιουνίου 2012, στην οδό Ηρας στην Βουλιαγμένη, που τραυμάτισε τον ξενοδόχο. Επειτα από πολύμηνη έρευνα η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία κατά επτά ατόμων, ανάμεσα σε αυτούς γνωστού επιχειρηματία που φερόταν ότι οργάνωσε την εν λόγω επίθεση λόγω προσωπικών αντιδικιών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, ο 51χρονος φέρεται να είχε προσεγγιστεί από έναν… πυροσβέστη σε μπαρ στην οδό Πατησίων που του πρότεινε να του δώσει 50.000 ευρώ για να οργανώσει τη δολοφονική επίθεση. Ομως ο ίδιος δήλωσε ότι «υπήρξε πρόβλημα με την προκαταβολή και δεν ασχολήθηκα με την υπόθεση».

Ψυχολογικά προβλήματα  και επίδομα πρόνοιας

Ο 51χρονος που δολοφονήθηκε στην Αγία Παρασκευή ανέφερε τότε αρχικά ότι «είμαι άεργος, έχω ψυχολογικά προβλήματα και παίρνω επίδομα πρόνοιας» και αργότερα υποστήριξε ότι εργάζεται στη διαφημιστική εταιρεία. Ακόμη, σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακουγόταν να ασχολείται με την «είσπραξη οικονομικών οφειλών και επιταγών απειλώντας τους οφειλέτες με την αγοραπωλησία όπλων και τη διευθέτηση προσωπικών και οικονομικών διαφορών μεταξύ άλλων προσώπων». Ολοι οι κατηγορούμενοι γι’ αυτή την υπόθεση απηλλάγησαν με αμφισβήτηση των δεδομένων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, και όχι μόνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατηγορούμενος από την ίδια υπόθεση, της ανθοδέσμης-βόμβας, εμφανιζόταν πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. στην ανεύρεση, την 1η Φεβρουαρίου 2014, ενός παλιού ΙΧ μάρκας Opel Astra στην οδό Αγίας Κυριακής – μπροστά από μια εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία – στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν έμφορτο με όπλα. Ακόμη ο ίδιος πληροφοριοδότης είχε αναφερθεί σε σχέδιο επίθεσης με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στα παλιά γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί. Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε «αναγνωρίσει» τον 51χρονο σε υποκλαπείσες συνομιλίες «νονών» των βορείων προαστίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Ψάχνουν και στη Μονεμβασιά για τη δολοφονία του φαρμακοποιού

Στην περιοχή της Μονεμβασιάς στρέφεται και ένα τμήμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαλευκανθεί η εν ψυχρώ δολοφονία του 57χρονου φαρμακοποιού το πρωί του περασμένου Σαββάτου έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι διωκτικές αρχές – ανάμεσα στα άλλα ενδεχόμενα – την περίπτωση αγοράς οικοπέδου, από πλειστηριασμό, σε παραλιακή περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς, που εξελίχθηκε σε μια πολυετή διαμάχη με κατοίκους, υπηρεσίες της περιοχής αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.
Ακόμη ερευνώνται κι άλλες δοσοληψίες του 51χρονου και κυρίως η περίπτωση απόκτησης διαμερίσματος της τάξης τουλάχιστον των 250.000 ευρώ ύστερα από δικαστική διαμάχη με δικηγόρο στην Αθήνα. Ο άτυχος φαρμακοποιός πυροβολήθηκε από άγνωστο που τον πλησίασε την ώρα που έβγαινε με το αυτοκίνητό του από το κλειστό γκαράζ του σπιτιού του στο Νέο Ψυχικό.
Στις εκκρεμότητες και στα τυχόν κίνητρα της δολοφονίας αναφέρθηκαν στις καταθέσεις τους συγγενικά πρόσωπα του θύματος.
Ενα από τα σενάρια, λοιπόν, που εξετάστηκαν είναι και η υπόθεση αγοράς οικοπέδου προ δεκαετίας, έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, στην παραλία των Πλύτρων Λακωνίας (από γειτονικό χωριό κατάγεται μια συγγενής του, ιατρός) και στην οποία ο φαρμακοποιός σχεδίαζε τουριστική επένδυση.
Ομως υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων με την επίκληση ότι η περιοχή ήταν αρχαιολογικός χώρος. Ακολούθησαν σφοδρές διαμάχες με πολλούς κατοίκους της περιοχής, ενώ η υπόθεση ανατέθηκε και στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.
Παράγοντες της περιοχής επιβεβαιώνουν αυτή την πολυετή αντιδικία, χωρίς όμως να τη συνδέουν σε οποιαδήποτε περίπτωση με την αιματηρή επίθεση εναντίον του. Αναφέρεται ακόμη ότι το θύμα της επίθεσης, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του, είχε επισκεφθεί την περιοχή και υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων ότι «φαινόταν σαν κάτι να φοβάται».
Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμη και την περίπτωση της απόκτησης του ακινήτου στην Αθήνα και άλλες οικονομικές συναλλαγές, όπως κι άλλες παραμέτρους, ενώ οι αξιωματικοί μιλούν για έρευνα που είναι σε «σχετικά καλό σημείο».