Ο αγαπημένος εχθρός των συνωμοσιολόγων

Ο αγαπημένος εχθρός των συνωμοσιολόγων | tovima.gr

Ο χειρότερός του φόβος είναι να σταματήσει να δουλεύει το μυαλό του και όταν συγκεντρώνεται μπορεί να σχηματίσει ιδέες που δεν βλέπει κανείς άλλος. Ο λόγος – όπως μας προϊδεάζει το τρέιλερ από το ντοκιμαντέρ του Netflix – για τον ευεργέτη της χρονιάς στον τομέα της υγείας. Τον Μπιλ Γκέιτς. Τον άνθρωπο που αναζητεί μοναδικές λύσεις για μερικά από τα πιο σύνθετα προβλήματα του κόσμου!

Οταν το 2015 ο Γκέιτς έλεγε από βήματος ενός συνεδρίου TED πως «αν κάτι σκοτώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πιθανότατα δεν θα είναι ένας πόλεμος αλλά ένας πολύ μεταδοτικός ιός», δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τις αντιδράσεις που θα ξεσήκωνε στην παγκόσμια κοινότητα πέντε χρόνια αργότερα. Η ομιλία αυτή που συγκεντρώνει εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube δίνει τροφή στους απανταχού συνωμοσιολόγους και αρνητές των εμβολίων να τον κατηγορήσουν ότι είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για τον κορωνοϊό. Λένε πως προσπαθεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό γιατί θέλει μέσω αυτού να φυτέψει τσιπάκια στο ανθρώπινο σώμα.  

Προς επίρρωση της «ψεκασμένης» θεωρίας, πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov αναφέρει ότι το 28% των Αμερικανών το πιστεύει ακράδαντα, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 44% στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.  

Οι διακινητές θεωριών συνωμοσίας τον κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι έχει κάνει δοκιμές εμβολίων σε παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου, χιλιάδες από τα οποία είτε εμφάνισαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους είτε πέθαναν, αλλά και ότι διαθέτει μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της ατζέντας του ΠΟΥ.  

«Ο συνδυασμός τού να έχεις social media και αυτή την πανδημία για την οποία ο κόσμος ψάχνει πολύ απλές εξηγήσεις, είναι πολύ κακός» είπε πρόσφατα χαμογελώντας στις επικρίσεις που οργιάζουν, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος δεν θα διστάσει εξαιτίας των θεωριών που οργιάζουν να κάνει το εμβόλιο.  

Ο Γκέιτς έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία ώστε τα εμβόλια για πολλές ασθένειες να φθάσουν στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και σε αυτή την πρωτοφανή και δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να είναι απών. Πριν από λίγες ημέρες προέβλεψε ότι ως την άνοιξη του 2021 θα μπορούσαν να εγκριθούν και να διατεθούν έως και έξι διαφορετικά εμβόλια, χρηματοδοτεί άλλωστε ισάριθμα συν ένα εργοστάσια που δουλεύουν πάνω στη δημιουργία εμβολίου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Τονίζει εν τούτοις ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή τους σε όλες τις χώρες, όχι μόνο τις ανεπτυγμένες αλλά πρωτίστως στις φτωχότερες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk