Νηστικό αρκούδι…

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το 2001, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας, όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας υποχρεώθηκαν να παρέχουν μεσημεριανό φαγητό στους μαθητές τους. Σε μια χώρα σαν την Ινδία, όπου ένα μεγάλο μέρος των παιδιών παρέμενε εκτός σχολείου εξαιτίας της φτώχειας, η υποχρεωτική παροχή σίτισης από τα σχολεία λειτούργησε σαν ένα μέσο έλξης των παιδιών στη σχολική αίθουσα. Πράγματι, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστημονική ανακοίνωση, κατά το 2008 περισσότερα από 140 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την ινδική επικράτεια γίνονταν αποδέκτες των μεσημεριανών σχολικών γευμάτων, πράγμα που μείωσε αισθητά τον παιδικό αναλφαβητισμό της χώρας.
Σήμερα το πρόγραμμα σίτισης, το οποίο είναι γνωστό με το όνομα Mid Day Meal Scheme, παρέχει τροφή σε 120 εκατομμύρια παιδιά καθημερινά και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα σχολικής σίτισης στον κόσμο. Τόσο η μεγάλη χρονική διάρκεια όσο και το μέγεθος αυτού του προγράμματος το κατέστησαν το καλύτερο «υλικό» για τη μελέτη της επίδρασης της σίτισης στη σχολική επίδοση. Πρόσφατο άρθρο ερευνητών του European School of Management and Technology του Βερολίνου στην επιθεώρηση «Journal of Development Economics» κατέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την ισχυρή σύνδεση της διατροφής με τη μάθηση. Αντλώντας δεδομένα από 600 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ινδίας που αφορούσαν παιδιά από 200.000 και πλέον οικογένειες, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η συνεπής και επαρκής σίτιση οδηγούσε σε αύξηση των επιδόσεων των παιδιών τόσο στα μαθηματικά όσο και στην ανάγνωση και συνέβαλε στην ευημερία τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.
Η μελέτη αυτή έδειξε βεβαίως το προφανές! Ο λαός μας λέει ότι «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» και προφανώς ένα νηστικό παιδί, ένα παιδί που βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στη μελέτη του. Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα δεν έχει σύνορα, δεν περιορίζεται σε κάποιες μακρινές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», το οποίο από το 2012 έχει διαθέσει σε περίπου 650 σχολεία και τουλάχιστον 100.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 14,6 εκατομμύρια γεύματα, οι ανάγκες στη χώρα μας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, «τα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Διατροφή» επιλέγονται με αυστηρά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Για το σχολικό έτος 2017-2018 καλύφθηκαν 137 σχολεία με 8.374 μαθητές. Ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί συνολικά από σχολεία ολόκληρης της χώρας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.100 (αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 260.000 μαθητές), στοιχείο ενδεικτικό της επιτακτικής ανάγκης για επέκταση του Προγράμματος».
Το πρόγραμμα «Διατροφή» αρχικά υποστηρίχθηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα βασίζεται στην εθελοντική προσφορά όλων μας…

