Ενας «βαριεστημένος» πορτοκαλί πίθηκος και τέσσερα ακόμη σκίτσα είναι εκείνα που απογείωσαν το περασμένο καλοκαίρι την τιμή μιας φιάλης Champagne Avenue Foch 2017 Magnum 2.5, της σαμπάνιας που πλέον θεωρείται η πιο ακριβή στον κόσμο. Πρόκειται για NFT της δημοφιλέστατης συλλογής χαρακτήρων εικονικής πραγματικότητας «Bored Ape Yacht Club», στην οποία έχουν επενδύσει κατά καιρούς οι Snoop Dogg, Εμινεμ, αλλά και η Μαντόνα – στη σειρά περιλαμβάνονται 1.000 Bored Ape NFTs και 20.000 συλλεκτικοί χαρακτήρες Mutant Ape. Αγοραστές της σαμπάνιας, μέσω της πλατφόρμας OpenSea, είναι δύο αδέλφια από την Ιταλία, οι Τζιοβάνι και Πιέρο Μπουόνο, επενδυτές κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι μαζί με τη φιάλη απέκτησαν δικαιώματα ιδιοκτησίας του «Bored-Ape Mutant» και των άλλων χαρακτήρων που απεικονίζονται στο ψηφιακό σύμπαν του. Οπως δήλωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες, δεν πρόκειται να πιουν τη σαμπάνια, απλώς ήθελαν να κάνουν μια καλή, κατά τη γνώμη τους, επένδυση.

Αλλωστε κανείς δεν μιλάει για την ίδια τη σαμπάνια, που είναι ένα μείγμα από 60% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier και 20% Chardonnay, premier cru (από περιοχές που έχουν ποιοτικότερους αμπελώνες), brut (σαμπάνια ξηρή με λιγότερη ζάχαρη), cuvée (φτιαγμένη από τον μούστο των πρώτων σταφυλιών που πατιούνται, ο οποίος είναι πιο αγνός). Ολοι έχουν εστιάσει στα έργα του καλλιτέχνη Mig, που για τη δημιουργία τους συνεργάστηκε με την «Bored Ape Yacht Club». Την ιδέα για το πρωτοποριακό εγχείρημα είχε ο βρετανός επιχειρηματίας Σάμι Σιν, ο οποίος βρίσκεται πίσω και από την «Taste of Diamonds», που είναι η δεύτερη, πλέον, πιο ακριβή σαμπάνια στον κόσμο και την είχε αγοράσει ο 19χρονος τότε τραγουδιστής του συγκροτήματος One Direction, Λίαμ Πέιν, έναντι 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως δήλωσε ο Σιν: «Τα NFTs είναι τα νέα διαμάντια. Αυτό το μοναδικό μπουκάλι απεικονίζει τέχνη από συλλογές NFT που έχουν κάνει πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων. Διακοσμημένο με diamond-cut κρύσταλλα Swarovski με καθαρό κασσίτερο ενσωματωμένο στο σχέδιο, ήθελα να δημιουργήσω κάτι διαχρονικό για τον σύγχρονο επενδυτή, τίποτα λιγότερο από ένα αριστούργημα».

Γεύση από διαμάντια

Στον αντίποδα του υπερσύγχρονου concept της ακριβότερης σαμπάνιας του κόσμου, εκείνη που έρχεται δεύτερη είναι η επιτομή της παράδοσης και του στυλ καλλιέργειας των οινοποιείων του «παλαιού κόσμου». Και το παράδοξο είναι ότι πίσω από το design των μπουκαλιών και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται ο ίδιος άνθρωπος, ο Σάμι Σιν. Ο λόγος για την «Goût de Diamants Chapuy» του οινοποιείου GDD Chapuy της οικογένειας Σαπουί, το οποίο χρονολογείται από το 1789, την ίδια χρονιά που ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση.

Σε αυτό το οινοποιείο χρησιμοποιούνται για όλες τις εργασίες οι παλαιές μέθοδοι με άλογα και άροτρα. Ο τρύγος πραγματοποιείται με το χέρι και με πολλή προσοχή γίνεται η διαλογή για το πάτημα. Η σαμπάνια χαρακτηρίζεται ως «Tête de cuvée» – από τον μούστο του πρώτου πατήματος, του cuvée, χρησιμοποιείται το πιο ποιοτικό κομμάτι – και αποτελείται κατά 50% από Chardonnay, 25% Pinot Noir και 25% Pinot Meunier.

Η σαμπάνια όμως που μπήκε στην πανάκριβη φιάλη η οποία πουλήθηκε το 2013 για 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ήταν 1976 Vintage, 100% Rated Grand Cru, Blanc de Blancs prestige cuvée από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Σαπουί. Το σχέδιο της φιάλης ανήκει στον Αλεξάντερ Αμόσου, έναν νιγηριανό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για το πιο ακριβό κοστούμι στον κόσμο (με χρυσό και διαμάντια, αξίας 70.000 λιρών). Το μπουκάλι που σχεδίασε για τη σαμπάνια είναι διακοσμημένο με πλατίνα και διαμάντια – στο κέντρο μάλιστα ξεχωρίζει ένα διαμάντι 19 καρατίων!

Στην τιμή της σαμπάνιας συμπεριλήφθηκε και η «Εμπειρία του Διαμαντιού» που προσέφερε η οικογένεια Σαπουί, η οποία περιλάμβανε πτήση με ιδιωτικό jet στην Καμπανία, διαμονή σε παραδοσιακό γαλλικό châteaux με υπηρεσίες μπάτλερ όλο το 24ωρο, γεύματα από σεφ βραβευμένο με αστέρια Michelin, tours με αερόστατο πάνω από την περιοχή «Côte des Blancs» και privé γευσιγνωσία με την οικογένεια Σαπουί από τα ιδιωτικά τους κελάρια όπου διατηρούνται σπάνιες, ανέκδοτες vintage σαμπάνιες του οίκου.

Το ρεκόρ της Perrier-Jouët στους λονδρέζικους Christie’s

Αφού παρέµεινε για σχεδόν 150 χρόνια σε ιδανικές συνθήκες στα σκοτεινά κελάρια του οινοποιείου Maison Perrier-Jouët, όπου «ξεκουραζόταν» ανέγγιχτη στους 11-14°C και σε σχετική υγρασία 98%, η vintage 1874 Perrier-Jouët πουλήθηκε τον Δεκέµβριο του 2021 σε δηµοπρασία µε τίτλο «Finest and Rarest Wines & Spirits» των Christie’s στο Λονδίνο, έναντι 49.500 ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τον οίκο. Η πολύτιµη φιάλη, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιµήσεις, κατείχε και παλαιότερα το ρεκόρ της ακριβότερης σαµπάνιας σε δηµοπρασία. Αν και, λόγω της παλαιότητάς της, ίσως έχει απωλέσει µερικές από τις φυσαλίδες της, η οξύτητα και η φρεσκάδα της αναµένεται να έχουν διατηρηθεί, ενώ γευστικά θα έχει αυξηθεί η πολυπλοκότητά της, µε τις νότες εσπεριδοειδών και πράσινου µήλου, που χαρακτηρίζουν τις νεαρές σαµπάνιες, να έχουν µετατραπεί σε πινελιές καραµέλας και µελιού. Στην τιµή, εκτός από τη σαµπάνια, συµπεριλαµβάνονταν µία διανυκτέρευση για 10 άτοµα στο Maison Belle Epoque, ξενάγηση στον χώρο και τα κελάρια, γευσιγνωσία όλων των σύγχρονων Perrier-Jouët Cuvées καθώς και µιας vintage, όπως και γεύµα από τον σεφ Πιερ Γκανιέ, κάτοχο τριών αστεριών Michelin, φυσικά µε champagne pairing.

Η ροζέ του Jay-Z

Εδώ την τιμή ανεβάζει και το γεγονός ότι η φιάλη είναι Extra Large, χωρητικότητας 30 λίτρων (όσο δηλαδή 40 κανονικές σαμπάνιες των 750 ml έκαστη), ιδανική για τα μεγάλα πάρτι που διοργανώνει Jay-Z, ο συνιδιοκτήτης του luxury brand Armand De Brignac – o διάσημος ράπερ μαζί με τη Moët Hennessy (όπως λέμε LVMH) κατέχουν το 100% του brand, το οποίο στο παρελθόν ανήκε στην οικογένεια Κατιέ που είναι ιδιοκτήτες του ομώνυμου οινοποιείου από τον 15ο αιώνα. Η Armand de Brignac Rosé Midas NV (50% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier, και 10% Chardonnay) παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους από μόλις οκτώ άτομα προσωπικό υπό την επίβλεψη του πατέρα Ζαν-Ζακ Κατιέ και του υιού του Αλξάντρ, οι οποίοι είναι οινολόγοι. Οπως συμβαίνει και με τη χρυσή Armand de Brignac, η Rosé Cuvée φτιάχνεται από σταφύλια τριών τερουάρ της Καμπανίας – Montagne de Reims, Vallée de la Marne και Côte des Blancs.

Η αγαπημένη του Λουδοβίκου 14oυ

Από τις πιο αναγνωρίσιμες σαμπάνιες στον κόσμο, που ξεχώριζε ακόμη και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 14ος, συνώνυμη της πολυτέλειας, η ιστορία της Dom Perignon είναι λίγο-πολύ γνωστή, με πολλούς μάλιστα να πιστεύουν, λανθασμένα, ότι ο μοναχός Πιερ Περινιόν από τον οποίο πήρε το όνομά της είναι και ο εφευρέτης της σαμπάνιας. Από την πλούσια γκάμα του brand ξεχωρίζει η 1996 Dom Perignon Rosé Gold Vintage (Mathusalem, 6 lt) χάρη στην ισορροπημένη γεύση και τον φρουτώδη χαρακτήρα της. Η κάθε συλλεκτική χρυσή φιάλη κοστίζει πάνω από 40.000 δολάρια.

Από τα βάθη της Βαλτικής

Πάνω από 200 χρόνια ύπαρξης μετρά η 1820 Juglar Cuvée (168 φιάλες της για την ακρίβεια), αν και τα περισσότερα από αυτά τα πέρασε στον βυθό. Μέχρι που την ανακάλυψε μια ομάδα από σουηδούς δύτες το 2010, σε βάθος 55 μέτρων. Θύμα ναυαγίου στη Βαλτική, είναι από τις πιο σπάνιες σαμπάνιες στον κόσμο, καθώς το οινοποιείο παραγωγής της, το House of Juglar, έκλεισε τη δεκαετία του 1840. Η ενδιαφέρουσα ιστορία και η σπανιότητά της συντελούν ώστε η συγκεκριμένη σαμπάνια, την οποία μπορεί να βρει κάποιος μόνο σε δημοπρασία, να έχει πουληθεί στην τιμή των 43.500 δολαρίων το μπουκάλι. Στο ίδιο ναυάγιο βρέθηκε και η 1841 Veuve Clicquot, αξίας 34.000 δολαρίων. Το γεγονός ότι παρέμεινε σε πολύ καλή κατάσταση γευστικά, μετά από τόσα χρόνια στη θάλασσα, ώθησε το Maison Veuve Clicquot, τον οίκο που τη δημιούργησε, να αρχίσει να πειραματίζεται τοποθετώντας κοντέινερ αποθήκευσης στον βυθό κοντά στο ναυάγιο, το οποίο ονομάζεται «Aland Vault».

Μια εμβληματική σαμπάνια

Ανέγγιχτη ακόμη και από τη λεηλασία των ναζί, η πολύτιμη σαμπάνια 1928 Krug συστήθηκε στον κόσμο σε δύο δόσεις. Η πρώτη ήταν το 1939 με την κυκλοφορία κάποιων φιαλών, ενώ οι υπόλοιπες περίμεναν στις αποθήκες του οινοποιείου τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα μείγμα από 70% Pinot Noir, 22% Chardonnay και 8% Pinot Meunier και την προτιμούσε η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, ιδιαιτέρως δε ο βασιλιάς Γεώργιος ο ΣΤ΄. Η τιμή της είναι 21.000 δολάρια.

Η επιλογή του τσάρου Αλεξάνδρου Β΄

Η τελευταία «χρυσή σαμπάνια» της λίστας μας δημιουργήθηκε το 1876 για να ικανοποιήσει τη γεύση του τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ που ζήτησε από τον Λουί Ροντερέρ να του κρατά κάθε χρόνο το καλύτερο cuvée του Οίκου του. Για να ξεχωρίζουν λοιπόν κάθε φορά αυτή που ανήκε στον αυτοκράτορα, έμπαινε σε ένα διάφανο, κρυστάλλινο μπουκάλι. Από εκεί πήρε και την ονομασία της, Louis Roederer Cristal Brut. Η σοδειά του 1990, με παλαίωση 10 ετών, κυκλοφόρησε για τη νέα χιλιετία, μόνο σε μέγεθος mathusalem των 6 λίτρων. Αποτελείται κατά 40% από σταφύλια Chardonnay και κατά 60% από Pinot Noir και μπορεί να διατηρηθεί για 20 χρόνια χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα και τη φρεσκάδα της.