Νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις τράπεζες
Η γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας μιλάει για τις νέες συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και την ισότιμη ένταξη των γυναικών στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Υπό διαμόρφωση βρίσκονται ακόμη οι ισορροπίες ως προς την εσωτερική δομή και τη λειτουργία των τραπεζών, καθώς οι καταναλωτές υιοθετούν νέες συνήθειες, καθιστώντας απαραίτητο τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κλάδο για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Εύη Χατζηιωάννου, γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας, τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ότι διανοίγονται νέες ευκαιρίες απασχόλησης για περισσότερο εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι τράπεζες μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους με τον περιορισμό του δικτύου των καταστημάτων και αλλεπάλληλα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Υπάρχει κάποιο καταληκτικό όριο σε αυτή τη διαδικασία; Κάποιο ιδανικό σημείο ισορροπίας στη σχέση του αριθμού των εργαζομένων και του μεγέθους των εγχώριων τραπεζών;
«Σε μία τραπεζική αγορά που ήδη άλλαξε με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω της θεαματικής ανάπτυξης της τεχνολογίας, η ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση της πανδημίας οδηγεί στη διαμόρφωση νέων συνηθειών από την πλευρά των καταναλωτών, αλλά και νέων παραγωγικών συνθηκών από την πλευρά των τραπεζών. Συνεπώς, στον τραπεζικό κλάδο, που δεν είναι βέβαια ο μοναδικός, οι ισορροπίες βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση και προφανώς ωθούν σε σημαντικές μεταβολές στην εργασιακή και παραγωγική πραγματικότητα, μέρος των οποίων είναι και τα στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Αυτό το νέο πλαίσιο όμως, γεννά συγχρόνως νέες ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας και την ανάγκη για ένα περισσότερο εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό».
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον τρόπο που επιδρά η ισότιμη ένταξη των γυναικών στην καθημερινή λειτουργία και στην αποτελεσματικότητα των τραπεζών ή άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
«Η είσοδος και η ανάδειξη των γυναικών στο τραπεζικό σύστημα, παρότι εξακολουθεί να παραμένει μία πρόκληση, παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Κι αυτό επειδή κάθε μεγάλος επιχειρηματικός οργανισμός αντιλαμβάνεται πλέον τη μεγάλη αξία της ισότιμης ένταξης και ενσωμάτωσης των γυναικών. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, σε αυτόν τον τόσο πολύπλοκο κόσμο, πολλές γυναίκες συμμετέχουν στην κορυφή των διεθνών στρατηγικών αποφάσεων. Η ισότιμη παρουσία των γυναικών αποτελεί καθοριστική επιλογή για την επιτυχή επιλογή κάθε επιχείρησης, αφού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προσέγγιση πολλών και διαφορετικών κατηγοριών πελατών».
Τι θα προτείνατε ειδικότερα για την ισότιμη ένταξη, την ενσωμάτωση και τη διοικητική εξέλιξη των γυναικών στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο;
«Ο κλάδος έχει ήδη επενδύσει σε διάφορες πρωτοβουλίες υπέρ της ενίσχυσης της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων. Ομως πιστεύω πως υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε βαθύτερα και ταχύτερα. Μια τέτοια στρατηγική/πρακτική θα πρέπει να εξαλείφει οποιαδήποτε διάκριση κατά τη διαδικασία επιλογής, πρόσληψης και εξέλιξης, επαγγελματικής ή μισθολογικής. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων και δεσμεύσεων, με στόχο την αποδοχή, την ενθάρρυνση, τη στήριξη και την εξισορρόπηση των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τις προσωπικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα.
Ακόμη, θα πρέπει να αναπτύσσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στις ειδικότητες των ανθρώπων της τράπεζας, ενδυναμώνοντάς τους και προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεξιότητες της νέας εποχής, να δημιουργεί νέες ευκαιρίες και να διαμορφώνει αντίστοιχες αντιλήψεις στα στελέχη που διοικούν ομάδες πολλών εργαζομένων».
Ποιοι είναι οι συσχετισμοί στις ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Εθνική και πώς ακριβώς διαχειρίζεστε το θέμα αυτό;
«Στην Εθνική Τράπεζα ο σεβασμός στην ισότητα των δύο φύλων είναι μία πραγματικότητα για περισσότερο από έναν αιώνα. Οσο και εάν ακούγεται επαναστατικό για το παρελθόν, αυτή είναι η αλήθεια. Από το 1911, όταν προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα η πρώτη γυναίκα υπάλληλος, η Τράπεζα υπήρξε από τους πρώτους οργανισμούς που έδωσαν ευκαιρίες στη γυναικεία εργασία. Από το 1916 ξεκίνησε η συστηματική ένταξη γυναικών στις υπηρεσίες της ΕΤΕ, ενώ το 1924 δημιουργήθηκε και συνδικαλιστικό όργανο με την ονομασία «Σύλλογος των εν τη Εθνική Τραπέζη Εργαζομένων Γυναικών».
Μέχρι το 1930 στην Εθνική Τράπεζα υπηρετούσαν ήδη 379 γυναίκες δίπλα σε 1.432 άνδρες. Σε συνέχεια αυτής της ξεχωριστής για τα ελληνικά δεδομένα νοοτροπίας, οι γυναίκες σήμερα στην Εθνική Τράπεζα διατηρούν δυναμική παρουσία και ρόλους σε όλους τους επιχειρηματικούς χώρους και ιεραρχικά επίπεδα. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι αποτελούν το 53% του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας και το 30% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, αποτελούν το 55% των στελεχών σε ανώτερες θέσεις του Δικτύου των καταστημάτων μας. Τι άλλο να προσθέσω; Αξίζει να σημειώσουμε ότι για 5η συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα συμπεριλήφθηκε φέτος στο Bloomberg Gender Equality Index (GEI). Μία διεθνής αναγνώριση, η οποία αποδεικνύει τη δέσμευση της Τράπεζας να συνεχίσει και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες της σε θέματα ίσης μεταχείρισης, συμπερίληψης και την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων».
Συνεχής εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού
{ERT}Με γνώμονα το ανθρώπινο δυναμικό, ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Εθνικής Τράπεζας;{ERT}
«Αφετηρία μας υπήρξε ο συνολικός επανασχεδιασμός ενός νέου λειτουργικού μοντέλου με σύγχρονες δομές, συστήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας είναι η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, η σωστή αξιολόγηση, καθώς και η επιβράβευση της ικανότητας, της προσπάθειας και της επιτυχίας. Επιπλέον, πριν από έναν χρόνο, διαμορφώσαμε ένα νέο πλαίσιο κοινών αξιών, αντιλήψεων, αρχών και συμπεριφορών. Αναδείξαμε όλοι έναν νέο σκοπό που τον ονομάσαμε “Μαζί δημιουργούμε μέλλον” και δεσμευθήκαμε να λειτουργούμε με οδηγό αυτόν τον χάρτη αξιών της Εθνικής Τράπεζας, τόσο σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και βάζουμε τους στόχους μέσα στην τράπεζα όσο και σε σχέση με την εξυπηρέτηση του πελάτη μας, την επαφή μαζί του και την ανταπόκριση στην ανάγκη του.
Οταν λέμε Εθνική Τράπεζα θέλουμε όλοι οι πελάτες μας, επιχειρήσεις και ιδιώτες, να μιλούν για μία τράπεζα ανθρώπινη, αξιόπιστη και αποτελεσματική, που δίνει έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Παράλληλα, και αυτό για τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας ήταν επίσης πολύ σημαντικό, πριν από έναν χρόνο εφαρμόσαμε ένα νέο Σύστημα Αξιολόγησης και Ανάπτυξης των εργαζομένων, με στόχο την καθιέρωση μιας κουλτούρας υψηλών επιδόσεων. Το Σύστημα αυτό υποστηρίζεται από την επιβράβευση και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων στο προσωπικό, συνδεδεμένα με την απόδοση και την προσωπική πρόοδο. Τέλος, να σας επισημάνω ότι έχουμε ενισχύσει σημαντικά το εύρος των εκπαιδευτικών μας δράσεων, τις οποίες πέρυσι παρακολούθησε αυξημένος αριθμός υπαλλήλων, κατά 145%. Σε έναν κόσμο που οι οικονομίες αλλάζουν από τον έναν χρόνο στον άλλον, θεωρώ ότι η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την ανταγωνιστικότητα».

