Νέες επιδοτήσεις €42 στο ρεύμα και €20 στο αέριο
Μέτρα 395 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο ως «μαξιλάρι» στην ενεργειακή κρίση
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ενα νέο σωσίβιο καθημερινής επιβίωσης στον «ωκεανό» των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου ρίχνει η κυβέρνηση ως… αντίδοτο στην αίσθηση αδιεξόδου που έχει δημιουργήσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, τα συμπληρωματικά μέτρα ανακούφισης, τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν αρκούν για να κατευνάσουν το φορτισμένο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία τους τελευταίους μήνες και θρέφεται από την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης.
Οι πληθωριστικές πιέσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος γιγαντώνονται. Παρότι από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς διαφάνηκαν κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, η Ελλάδα την Παρασκευή είχε και πάλι την ακριβότερη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη με 229.27 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), όπως και συνολικά την πρώτη εβδομάδα του 2022 με 176 ευρώ/MWh.
Μήνα – μήνα
Ετσι, οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν και το 2022, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αξιολογεί την κατάσταση κάθε μήνα και να επανακαθορίζει τις τιμές επιδότησης. Για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, θα δαπανηθούν 395 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις, εκ των οποίων τα 157 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών και τα 133 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα 105 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσουν τα οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια, παραμένει για τον Ιανουάριο η επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Ωστόσο, θα δοθεί κλιμακωτά, δηλαδή 160 ευρώ/MWh για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες της κατανάλωσης (ήτοι 24 ευρώ) και 120 ευρώ/MWh για τις άλλες 150 κιλοβατώρες (δηλαδή 18 ευρώ), σύνολο στα 42 ευρώ τον μήνα (από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο). Γενικότερα, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 ευρώ/MWh, άρα 54 ευρώ τον μήνα.
Επιχειρήσεις
Πέρα από τα νοικοκυριά, για τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ/MWh όλα τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά. τόσο στη Χαμηλή και Μέση Τάση όσο και στην Υψηλή. Η επιδότηση – υπολογίζεται συνολικά σε 133 εκατ. ευρώ – θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Από τον Φεβρουάριο το σκηνικό θα αλλάξει, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για τον ειδικό μηχανισμό επιδότησης που έχει προτείνει για τη στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Να σημειωθεί ότι έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Η τιμή φυσικού αερίου
Η επιδότηση σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας θα ανέλθει σε 20 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Επίσης, θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ/MWh από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στους πελάτες της και θα ζητηθεί ανάλογη συμβολή από τους υπόλοιπους παρόχους. Το συνολικό ύψος της επιδότησης θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, για τον οποίο η μέση τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114 ευρώ/Mwh, δηλαδή πάνω από 600% ακριβότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η τιμή της επιδότησης.
Επίσης, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, η οποία θα είναι στα 30 ευρώ/MWh. Η συνολική αξία της επιδότησης ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ. Η στήριξη του παραγωγικού κλάδου κρίνεται απαραίτητη, καθώς σημαντικός αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων εξετάζει τον περιορισμό ή ακόμη και την προσωρινή αναστολή της παραγωγής και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων του εξαιτίας των δραματικών αυξήσεων στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως διεμήνυσε προ ημερών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιά κ. Δημήτρης Μαθιός.

