Νέα χαλάρωση στα capital controls έως τα μέσα Οκτωβρίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις των τραπεζών με τις Αρχές για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Μπορεί η Ελλάδα να εξήλθε του καθεστώτος των μνημονίων, για την εξάλειψη όμως των capital controls απαιτείται ακόμη αρκετός χρόνος και περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο και στην οικονομία γενικότερα.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που είναι ενεργό στη διαδικασία διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομικών για τα περιοριστικά μέτρα, οι επόμενες αποφάσεις αναμένονται έως και τις 15 Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών εκτιμά πως θα περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων για την εκτέλεση εισαγωγών από τις επιχειρήσεις. Για ενδεχόμενες παρεμβάσεις που θα αφορούν τους ιδιώτες κρατά μικρό καλάθι.

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης

Οπως εξηγεί, μετά την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 5.000 ευρώ για το παλαιό χρήμα και την πλήρη απελευθέρωσή τους για νέες καταθέσεις μετρητών, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν με άνεση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ενθαρρυντικό για τη συνέχεια θεωρεί το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές δεν προκάλεσαν αύξηση των εκροών, καθώς έχουν εκλείψει, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία, οι λόγοι που θα οδηγούσαν έναν καταθέτη να αποσύρει χρήματα από την τράπεζα.
Ωστόσο, σημειώνει ότι για να φτάσουμε στην πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων θα απαιτηθεί περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης. «Κατ’ αρχήν πρέπει να μειωθεί το πολιτικό ρίσκο. Πότε θα γίνουν εκλογές; Ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση και πόσο ισχυρή κοινοβουλευτικά θα είναι; Θα καταφέρει να μας βγάλει ξανά στις αγορές και να δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων πολιτικών ενίσχυσης των επενδύσεων; Αυτές είναι μερικές από τις αβεβαιότητες που κρατούν καταθέσεις εκτός χώρας και δεν επιτρέπουν στις Αρχές να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξες κινήσεις για την άρση των capital controls» υποστηρίζει η ίδια πηγή. Θεωρεί δε πως θα ήταν έκπληξη εάν εξαλείφονταν πλήρως οι περιορισμοί πριν από το τέλος του 2019.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk