Νέα σχέδια από ΥΠΟΙΚ – ΤτΕ

Νέα σχέδια από ΥΠΟΙΚ – ΤτΕ | tovima.gr

Τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζονται νέα σχέδια για την υποβοήθηση των πιστωτικών ιδρυμάτων την επόμενη μέρα μετά την εφαρμογή του «Ηρακλή». Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός έχει επισημάνει ότι η δουλειά συνεχίζεται για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης μετά τις τιτλοποιήσεις του 2020, ενώ και ο κ. Στουρνάρας έχει συστήσει ειδική Επιτροπή για την εκπόνηση ενός επικαιροποιημένου πλάνου, στη βάση του μηχανισμού που είχε παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες από την κεντρική τράπεζα, με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως εγγύηση για την πραγματοποίηση αντίστοιχων συναλλαγών.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος πιστεύουν ότι το σχέδιό τους απαιτεί λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με άλλες προτάσεις, ενώ θα λύσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου. Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεσή της, το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφάλαια των τραπεζών περιορίζει τις δυνατότητές τους να εξυγιανθούν.

«Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι τυχόν πρόσθετες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σταδιακής εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων, των stress tests του 2020, καθώς και της εφαρμογής του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας, θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά. Ως εκ τούτου, η ανάληψη προληπτικής δράσης για τη βελτίωση των συνθηκών και παραμέτρων στους παραπάνω τομείς αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» σημειώνει χαρακτηριστικά η νομισματική αρχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk