Νέα έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στις Παρθένους Νήσους

Το τελευταίο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Deutsche Bank είναι οι υποψίες για συμμετοχή της σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος

Eφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη oι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας

Μόνο ενάρετη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη μεγαλύτερη τράπεζα της αντικειμενικά πιο ενάρετης οικονομίας της ευρωζώνης. Το τελευταίο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Deutsche Bank είναι οι υποψίες για συμμετοχή της σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος. Οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία.

Οι έρευνες αφορούν δύο στελέχη της τράπεζας που φέρονται να έχουν βοηθήσει πελάτες της να ξεπλύνουν χρήμα, προϊόν εγκληματικών δραστηριοτήτων. «Η θέα των περιπολικών της αστυνομίας που περικύκλωσαν το στρατηγείο της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ήταν σοκαριστική» μετέδιδαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Οπως έγινε γνωστό, ερευνήθηκαν πέντε ακόμα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο μιας επιχείρησης στην οποία μετείχαν περίπου 170 αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Λογαριασμοί 311 εκατ. ευρώ

Η έρευνα των γερμανικών αρχών είχε αρχίσει τον περασμένο Αύγουστο και αφορά δραστηριότητες από το 2013 έως τις αρχές του 2018. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2016 περισσότεροι από 900 πελάτες της Deutsche Bank μετέφεραν σε θυγατρική της τράπεζας στις βρετανικές Παρθένους Νήσους λογαριασμούς με 311 εκατ. ευρώ συνολικά. Η μετοχή της τράπεζας έχασε 3% της αξίας της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μόλις έγινε γνωστή η έφοδος στα γραφεία της.

Η Deutsche Bank έχει επανειλημμένως τιμωρηθεί με πρόστιμα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι κατέβαλε στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές 630 εκατ. δολάρια για τη συμμετοχή της σε σχέδιο ξεπλύματος χρήματος στη Ρωσία. Λίγο νωρίτερα είχε καταβάλει 220 εκατ. δολάρια επίσης στις αμερικανικές αρχές για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων της βρετανικής στερλίνας (Libor). Το 2015 είχε καταβάλει 2,5 δισ. δολάρια στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για χειραγώγηση επιτοκίων. Οσο για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο της subprime market που «έσκασε» το 2007-2008 και προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Deutsche Bank έχει καταβάλει πρόστιμα 7,2 δισ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι το 2017 ήταν η τρίτη συνεχόμενη ζημιογόνος χρονιά για τη γερμανική τράπεζα, ενώ η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank USA ήταν η μοναδική τράπεζα της Wall Street που κόπηκε στα stress tests της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk