«Ναυάγιο» 1 δισ. ευρώ στην κρουαζιέρα λόγω κορωνοϊού

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Η σεζόν είναι χαμένη για την εφετινή χρονιά… Αν υπολογίσουμε ζημιές για τη χρονιά αυτή, ίσως πλησιάσουμε για την κρουαζιέρα μόνο ζημιές της τάξεως του 1 δισ. ευρώ αλλά και απώλειες θέσεων εργασίας περίπου στους 2.500 εργαζομένους». Αποκαλυπτικός για την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες.
Το 2020 ξεκινούσε με πολύ αισιόδοξα μηνύματα για την κρουαζιέρα καθώς αναμενόταν αύξηση που θα κυμαινόταν από 12% έως 13%. Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε ριζικά το σκηνικό. Το εφετινό καλοκαίρι για το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι σαν τα προηγούμενα. Ησυχία και ερημιά εκεί που κάποτε χιλιάδες επιβάτες κρουαζιεροπλοίων κατέκλυζαν τους χώρους με τις αποσκευές τους ενώ τα πούλμαν σχημάτιζαν ουρές για να μεταφέρουν τουρίστες από και προς αρχαιολογικούς χώρους.
Ενα επιπλέον πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εταιρείες κρουαζιέρας ήταν τα εκατοντάδες πλοία που βρέθηκαν ξαφνικά σε αγκυροβόλια με πολλούς ναυτικούς από τρίτες χώρες «εγκλωβισμένους» πάνω σε αυτά καθώς δεν επιτρέπεται να αποβιβαστούν σε λιμάνια που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια για ανεφοδιασμό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, δεν αποκλείεται μέσα στον Αύγουστο να ξεκινήσουν δρομολόγια ορισμένα μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοία με περιορισμένη χωρητικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί το πρωτόκολλο για τα κρουαζιερόπλοια (χωρητικότητα, μέτρα προστασίας κ.ά.).
Ακόμη, ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται πως ένας σημαντικός αριθμός επιβατών κρουαζιεροπλοίων που κάνουν ταξίδια από και προς τα ελληνικά νησιά προέρχεται από χώρες με αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, όπως οι ΗΠΑ.
Σε 3-4 χρόνια θα
επουλωθούν οι πληγές
Ο κ. Κόντες σημειώνει ότι χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η κρουαζιέρα στα προ κορωνοϊού επίπεδα, με μια πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για τρία έως τέσσερα χρόνια τουλάχιστον.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «με έξυπνες κινήσεις και καλές υπηρεσίες θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Ο θαλάσσιος τουρισμός, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, θα μπορέσει να βοηθήσει συμπληρωματικά τα τουριστικά οικονομικά οφέλη για την πατρίδα μας και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας – CLIA στην Ανατολική Μεσόγειο κυρία Μαρία Δεληγιάννη τόνισε στο «Βήμα» ότι «η πρωτοφανής υγειονομική κρίση ανέτρεψε δεδομένα και σχεδιασμούς παγκοσμίως που έδειχναν σταθερά ανοδική πορεία, καθώς αναμενόταν ότι 32 εκατ. επιβάτες θα πραγματοποιούσαν κρουαζιέρα το 2020, σχεδόν 7% αύξηση συγκριτικά με το 2019. Ωστόσο, ανέδειξε και την προτεραιότητα της βιομηχανίας μας, που είναι η ασφάλεια και η υγεία επιβατών και πληρωμάτων. Ηδη έχουμε αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση, μια στρατηγική door-to-door, από την κράτηση του ταξιδίου μέχρι την επιστροφή στο σπίτι, με πρωτόκολλα αυστηρότερα από κάθε άλλο ταξιδιωτικό κλάδο».
Και συμπλήρωσε ότι με αυτά τα «όπλα» οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι έτοιμες να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στα δρομολόγιά τους από τον Αύγουστο. «Ευελπιστούμε ότι δουλεύοντας συντονισμένα με την ελληνική κυβέρνηση και υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υιοθετηθεί το σχετικό εθνικό πρωτόκολλο εγκαίρως ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τότε η κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και της ισχυρής προοπτικής που έχει ως προορισμός, η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας».

