Να της επιτραπεί να… πτωχεύσει ζητεί η Αργεντινή

Να της επιτραπεί να… πτωχεύσει ζητεί η Αργεντινή       | tovima.gr

«Πολύ καρποφόρα» χαρακτήρισε την ανταλλαγή απόψεων που είχε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα με τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής Μαρτίν Γκουζμάν στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών και τραπεζιτών του G20. Καρποφόρα επειδή, όπως διευκρίνισε η επικεφαλής του Ταμείου, η κυβέρνηση της Αργεντινής συμφωνεί να τηρήσει τις συμβουλές του οργανισμού προκειμένου «να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και μεθοδική λύση στο πρόβλημα με το χρέος της χώρας».

Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση 103 δισ. δολαρίων από το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας, που ξεπερνά τα 335 δισ. δολάρια – αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 90%. Το μόνο που ζητεί από το Ταμείο είναι να αναστείλει τις πληρωμές της, να της επιτραπεί δηλαδή να… πτωχεύσει.

Επειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στα μέσα Φεβρουαρίου κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Μπουένος Αϊρες, το Ταμείο απεφάνθη ότι το χρέος της Αργεντινής «δεν είναι βιώσιμο» και ότι «οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας θα πρέπει να συνεισφέρουν ουσιαστικά για να επιλυθεί η κρίση».

Η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι «η αναστολή των πληρωμών είναι απαραίτητη για να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να ομαλοποιηθεί και να αναπτυχθεί». Ο Μάκρι έχει δανειστεί 44 δισ. δολ. από το ΔΝΤ και τα έτη 2022 και 2023 η χώρα πρέπει να επιστρέψει 46 δισ. δολ. σε κεφάλαιο και τόκους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία