Μπίζνες 10 δισ. ευρώ στον τουρισμό
Κατασκευές ξενοδοχείων αλλά και σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα σε δημοφιλείς προορισμούς προγραμματίζονται για την επόμενη πενταετία – Αθήνα, Αττική Ριβιέρα, Ερμιόνη και Κρήτη οι κύριοι στόχοι

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Εως και 10 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια, βάσει των επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και αφορούν από ξενοδοχεία πόλης σε Αθήνα και άλλες μεγαλουπόλεις έως και σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα σε δημοφιλείς προορισμούς.
Αντίστοιχος του επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι και ο προγραμματισμός των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών που σχεδιάζουν να διαθέσουν συνολικά την ερχόμενη τριετία 6-7 δισ. ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν την υλοποίηση των επενδυτικών τουριστικών σχεδίων.
Ευκαιρίες
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο 21ο ετήσιο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «επενδυτικές ευκαιρίες» που υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο αλλά και στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για 14 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, τα οποία εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα σε κύριους προορισμούς. Ηδη, 12 τουριστικά έργα έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία Fast Track, ενώ η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, πρόσθεσε, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 277 τουριστικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται για την ιστορική και πολιτιστική τους αξία και τη φυσική τους ομορφιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 27 μεγάλα οικόπεδα στην Αττική, κατάλληλα για εμπορική χρήση, 7 μαρίνες, 31 εμβληματικά ξενοδοχεία «Ξενία» και 20 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών.
Στην Αθήνα
Στην Αθήνα, που θεωρείται πλέον δημοφιλής προορισμός city break (οι επισκέπτες της εφέτος θα ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια!), αυξάνονται συνεχώς οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία πόλης, ενώ αρκετοί όμιλοι ετοιμάζουν επιπλέον κινήσεις για τα επόμενα χρόνια. Από τα πιο σημαντικά ονόματα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα είναι η London + Regional που αγόρασε το ξενοδοχείο «Τιτάνια» και ο ισραηλινός όμιλος Fattal Hotels που μίσθωσε το πρώην «Εσπέρια» της οδού Σταδίου. Επενδύσεις δρομολογούνται και στην Αττική Ριβιέρα, με κυρίαρχη αυτή του Ελληνικού. Επίσης, στα «Αστέρια» της Γλυφάδας, η Grivalia Hospitality δρομολογεί επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες, επιπλωμένες βίλες, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.
Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να υλοποιήσει και o όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη μαρίνα Αλίμου, μόλις ολοκληρωθεί η παραχώρησή της από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, αλλάζοντας τελείως τη μορφή της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων, η οποία διαθέτει πάνω από 1.000 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και χερσαία ζώνη 210 στρεμμάτων.
Στο «μέτωπο» των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει μεγάλες επενδύσεις. Στις αρχές Νοεμβρίου εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για τοKilada Hills, το οποίο αναπτύσσει η Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 420 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις και θα περιλαμβάνει το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και βίλες, καθώς και ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων.
Τα σχέδια
Στην Κρήτη, προχωρεί το Elounda Hills από την εταιρείαMirum Hellas, συμφερόντων του ρώσου επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ. Η επένδυση, προϋπολογισμού 410 εκατ.ευρώ, αφορά την κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης.
Παράλληλα, εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν και μεγάλες επενδύσεις σε εκτάσεις που έχουν δοθεί προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε έκταση 489 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, η NCH Capital σχεδιάζει να υλοποιήσει τουριστική επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, ανεξάρτητες κατοικίες καθώς και μαρίνα 60 θέσεων ελλιμενισμού.
Στην Αφάντου της Ρόδου σχεδιάζεται η επένδυση τωνM.A. Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments που αναμένεται να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχεία 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών, καθώς και πολυτελείς κατοικίες με επίκεντρο το γήπεδο γκολφ 18 οπών που λειτουργεί από το 1973 στην περιοχή.
Ερχονται προδιαγραφές και «φάκελοι» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η σταθερή άνοδος των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού την τελευταία πενταετία έχει ήδη φέρει τα πρώτα φαινόμενα υπερπροσφοράς κλινών ειδικά στην Αθήνα, όπου εξαπλώνονται συνεχώς και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Πρόσφατη μελέτητου Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) αποκαλύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeΑway, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019 ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ! Και από τις δύο πλατφόρμες διατέθηκαν προς μίσθωση 170.542 καταλύματα, εκ των οποίων 137.484 (81%) μισθώθηκαν τουλάχιστον μία φορά. Από αυτά, τα 121.287 ήταν αυτόνομα καταλύματα, ενώ τα υπόλοιπα 16.197 διέθεταν και κοινόχρηστους χώρους.
Το γεγονός αυτό, όπως και οι πρόσφατες «αντικρουόμενες» δικαστικές αποφάσεις σε Ναύπλιο και Αθήνα, για τη νομιμότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναγκάζουν την κυβέρνηση να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς.
Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται το μπλοκάρισμα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb όσων ακινήτων μισθώνονται διαδικτυακά, χωρίς να διαθέτουν επαληθευμένο αριθμό μητρώου. Επίσης, θα προβλέπεται η αναγραφή και του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου, κατά την ανάρτηση του καταλύματος στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Ακόμα, υποχρεωτική θα είναι και η εγγραφή όλων των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση στο Μητρώο Ακινήτων (ΑΜΑ) – στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος. Ετσι, θα αποκλειστούν από τις πλατφόρμες όποια ακίνητα δεν θα πληρούν αυτή την προϋπόθεση και δεν θα διαθέτουν επαληθευμένο ΑΜΑ.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η εγγραφή όλων των ακινήτων στο Μητρώο, θα υπάρξει ειδική ασφαλιστική δικλίδα, που θα πιστοποιεί την ταυτότητα του προσώπου στο οποίο ανήκει το ακίνητο. Για παράδειγμα, ο ΑΦΜ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «εχέγγυο». Στη νομοθετική ρύθμιση θα περιληφθεί και μια σειρά προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα καταλύματα. Κυρίως, εξετάζεται η επιβολή κανόνων που άπτονται της ασφάλειας των τουριστών, αλλά και η υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των προσφερόμενων προς μίσθωση καταλυμάτων. Πάντως, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που θα μισθώνονται ανά ΑΦΜ, ούτε θα προβλεφθεί η επιβολή γεωγραφικού ή χρονικού περιορισμού.

