Σωρεία δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού σε εν ενεργεία υπαλλήλους κυρίως δήμων αλλά και ΝΠΔΔ εκδίδονται από πρωτοβάθμια δικαστήρια, ενώ τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκε και η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που αφορά την επιστροφή 11.184,57 ευρώ σε συνταξιούχο για το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2015.
Οι προσφυγές αφορούν εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των δώρων, τα οποία καταργήθηκαν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους από το 2012 με τον νόμο 4093/2012.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις καθώς οι δικαστές κρίνουν ως αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 για την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο.
Μακρύς ο δρόμος
Ωστόσο ο δρόμος για τη διεκδίκηση των δώρων των εν ενεργεία και των συνταξιούχων είναι μακρύς, αφού οι περισσότερες υπηρεσίες ασκούν το δικαίωμα της έφεσης μεταθέτοντας σε μελλοντικό χρόνο το πρόβλημα της καταβολής των αναδρομικών.
Πάντως το ζήτημα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για το θέμα. Ωστόσο είναι σαφές ότι ενδεχόμενη θετική για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους τελεσίδικη απόφαση θα οδηγήσει σε μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και σε περαιτέρω πονοκέφαλο το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.

«Μέχρι το 2015»

Την απόφαση που αφορά τον συνταξιούχο σχολίασε η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου, η οποία προσπάθησε να «περιορίσει» τις προθέσεις νέων προσφυγών από συνταξιούχους, οι οποίοι τρέχουν κατά χιλιάδες στα δικηγορικά γραφεία.
«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετικό πρόκριμα μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, όταν δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012» σημείωσε η υπουργός προσπαθώντας να αποτρέψει τους συνταξιούχους από νέες προσφυγές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσο θα βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, τόσο η κυβέρνηση θα προχωρεί σε «θετικές παρεμβάσεις υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».
Ωστόσο η απόφαση δημιούργησε προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους, που έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, παρότι θεωρούν βέβαιο ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση.  Για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι νομικοί συνιστούν να υποβάλουν στο Ταμείο τους αίτηση για διακοπή της παραγραφής των αξιώσεών τους. Ακολούθως και σε διάστημα το αργότερο έξι μηνών να καταθέσουν αγωγή, διεκδικώντας αυτά που έχουν περικοπεί.

Το περιθώριο

Νομικοί εκτιμούν ότι το περιθώριο διεκδίκησης αναδρομικών φθάνει μέχρι το τέλος του 2018 και αφορά τις εξής περικοπές:
l Περικοπή 12% σε συνταξιούχους που είχαν σύνταξη το 2012 πάνω από 1.300 ευρώ (η μείωση αφορούσε το υπερβάλλον τμήμα της σύνταξης).
l Περικοπή 5%-20% σε συνταξιούχους που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ.
l Μειώσεις σε επικουρικές το 2012 (νόμος 4051) ως εξής: για συντάξεις έως 250 ευρώ 10%, από 250 έως 300 ευρώ 15% και από 300 ευρώ και άνω 20%.
l Περικοπή δώρων σε συνταξιούχους άνω των 60 ετών που δικαιούνταν από την κύρια σύνταξή τους, σύμφωνα με τον νόμο 3845 του 2010, επίδομα Χριστουγέννων 400 ευρώ. Επίδομα Πάσχα, 200 ευρώ. Και επίδομα αδείας, 200 ευρώ (συνολικά 800 ευρώ ετησίως).
l Περικοπή σε συνταξιούχους που ελάμβαναν πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική σύνταξή τους.