Η επικείµενη είναι µία από τις πιο κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Είναι όµως ταυτόχρονα και µια αναµέτρηση οι δύο πρωταγωνιστές της οποίας, ο Ντόναλντ Τραµπ και ο Τζο Μπάιντεν, δεν διαθέτουν τα χαρίσµατα παλαιότερων υποψηφίων. Ουδείς µπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τον νικητή των εκλογών, αν και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του υποψηφίου των Δηµοκρατικών. Αυτή τη στιγµή υπάρχει ένα σηµαντικό ρεύµα υπέρ του Μπάιντεν και το ενδιαφέρον είναι πως και στο βαθύ κατεστηµένο των ΗΠΑ, ακόµα και σε έναν σκληρό συστηµικό κύκλο των Ρεπουµπλικανών, καταγράφεται µια τάση, υπάρχουν υποστηρικτές του µε τη λογική «το ζητούµενο είναι να φύγει ο Τραµπ».

Πόσο εύκολο όμως είναι να ηττηθεί ο Τραμπ; Πολλά έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά τη διάγνωσή του με COVID-19 και την εισαγωγή του σε νοσοκομείο. Είναι αυτό το γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τα εκλογικά δεδομένα;

O Mπάιντεν θεωρείται το ισχυρό φαβορί, αλλά μπορεί κανείς να προδικάσει τι θα γίνει τελικά; Μπορεί κανείς να θεωρήσει «τελειωμένο» τον Τραμπ; Ασφαλώς και όχι, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές, όταν αντίπαλός του ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

Προφανώς οι τωρινές εκλογές είναι διαφορετικές και έχει αυξηθεί κατά πολύ ο βαθμός δυσαρέσκειας απέναντι στον Τραμπ, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον του. Ομως πολλά μπορεί να ανατραπούν, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εστιάζουν σε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ενώ επικεντρώνονται και στους καταλόγους εγγραφής νέων ψηφοφόρων.

Κρίσιμος παράγοντας αυτές τις τελευταίες ημέρες για τη στάση σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος είναι το κατά πόσο ένας εκ των δύο υποψηφίων θα πείσει πως μπορεί να φέρει πιο γρήγορα την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η οικονομία επηρεάζει σε υπέρτατο βαθμό την τελική κρίση των ψηφοφόρων. Αυτό φάνηκε και στις προηγούμενες εκλογές σε Πολιτείες που βρίσκονται πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, στις οποίες κατοικεί ένα σημαντικό τμήμα της αμερικανικής συντηρητικής κοινωνίας που αρέσκεται και σε θεωρίες συνωμοσίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Κάνσας, όπου η άλλοτε πατρίδα των αριστερών κινημάτων όπως το «People’s Party» μετατοπίστηκε και έγινε σε μεγάλο βαθμό συντηρητική στα τέλη του 20ού αιώνα.

Μην παραβλέπουμε όμως και τον λαϊκισμό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στον οποίο πρωτοστατεί ο Τραμπ με ό,τι αυτό σημαίνει. Πολλά για αυτό θα κατανοήσουμε από το βιβλίο του Τόμας Φρανκ «The People, Νο: Α Brief History of Anti-Ρopulism», το οποίο αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο λαϊκισμός στην ανάπτυξη της αμερικανικής δημοκρατίας. Αυτός ο λαϊκισμός, που έχει θεριέψει στις ΗΠΑ, στέκεται απέναντι στις ελίτ της Ουάσιγκτον και είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση των εκλογών. Υπομονή ως την 3η Νοεμβρίου…