Μπαίνουν οι βάσεις για το 5G οικοσύστημα
Η Ελλάδα έχοντας βάλει τα θεμέλια για τα δίκτυα 5ης γενιάς αναμένει για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Οι κρίκοι της αλυσίδας που θα βάλει την Ελλάδα στον χάρτη του 5G έχουν αρχίσει να κουμπώνουν, ανοίγοντας τις πύλες μιας αγοράς που μπορεί να φτάσει παγκοσμίως τα 31 τρισ. δολάρια ως το 2030. Η χώρα μας, έχοντας βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς με την απόδοση του φάσματος στα τέλη του 2020, αναμένει για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G. Το όφελος μπορεί να φτάσει στα 12,4 δισ. ευρώ και στις 69.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως έδειξε μελέτη της EY Ελλάδος για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Συμμετοχές 5G, που διαχειρίζεται το fund Φαιστός, με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη. Ο καινοτόμος «κουμπαράς», με αρχική ρευστότητα 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων, θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την ανάπτυξη και τη διάθεση εφαρμογών με όχημα το 5G σε τομείς όπως μεταφορές, Υγεία, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός.
Ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμοί, έμπειρα στελέχη και επιχειρήσεις συνασπίζονται για την οικοδόμηση ενός 5G οικοσυστήματος που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια καλή θέση στην αναδυόμενη αυτή αγορά.
Θα αλλάξει τις ζωές μας
Ο technology entrepreneur κ. Μιχάλης Τζάννες, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Συμμετοχές 5G, ήταν από τους συνδημιουργούς του DSL, της τεχνολογίας που έφερε το Διαδίκτυο σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον κόσμο. «Οταν σχεδιάζαμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία, το 1998, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι αντίκτυπο θα έχει, πόσο θα επηρεάσει τους ανθρώπους. Εκείνη την εποχή σχεδιάζαμε το DSL με τη λογική ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπορούν να δώσουν περισσότερες τηλεφωνικές συνδέσεις σε εταιρείες που ήταν πελάτες τους, δεν περιμέναμε πως θα γίνει – και κατά κάποιον τρόπο συνεχίζει και σήμερα – μία από τις βασικότερες τεχνολογίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Με την ίδια λογική, ποιος ξέρει λοιπόν τι θα προκαλέσει το 5G και σε πόσο μεγάλη έκταση θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Accusonos, έμπειρος innovator, angel investor και μέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών όπως οι Irida Labs, Yodiwo και Athroa Innovation.
«Με εντυπωσίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να δώσει ένα μέρος από τα έσοδα της δημοπρασίας του 5G για τη δημιουργία του Φαιστός. Στην ουσία είναι ένα είδος επένδυσης, είναι μια καλή ιδέα για να αναπτυχθεί η οικονομία, να υπάρξει ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας, να αναπτυχθούν νέοι κλάδοι της οικονομίας» αναφέρει. «Δημιουργείται ένα sandbox, ένας χώρος όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει, να «παίξει» με την τεχνολογία, να εκμεταλλευθεί το ότι έχει πρόσβαση σε δίκτυο και συχνότητες. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει θα έχουν πρόσβαση σε φορείς, όπως δημόσιες επιχειρήσεις, που μπορούν να δοκιμάσουν τα υπό σχεδίαση προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτή, όχι για να βγάλει κανείς λεφτά αλλά για να τελειοποιήσει την ιδέα του και να δει στην πράξη ποια είναι η αξία της» εξηγεί.
Νησίδες τεχνολογίας
Ενα ανοικτό δίκτυο 5G με το σύνολο των υποδομών και τεχνολογιών που απαιτούνται αναπτύσσει με γρήγορα βήματα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που έκανε και την αρχή των επίσημων συνεργασιών με τη Συμμετοχές 5G. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής κ. Σπύρος Δενάζης, χάρη στις δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα νέας γενιάς, ένα πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός μικρού παρόχου που θα φιλοξενήσει καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες και σε συνεργασία με τον διαχειριστή, να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν.
«Αν αποδείξουμε μια καλή πρακτική, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ανοικτών ψηφιακών υποδομών και τη δυνατότητα φιλοξενίας καινοτόμων εφαρμογών, τότε μπορούν να δημιουργηθούν νησίδες τέτοιων υποδομών σε συγκεκριμένους χώρους ανά την Ελλάδα και να διασυνδεθούν μεταξύ τους εικονικά δημιουργώντας ένα εθνικό δίκτυο» εξηγεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο Πατρών τρέχει μια σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, έχοντας αναπτύξει εργαλεία που παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης πρόσβασης στις υποδομές. Υπάρχει μάλιστα συνεργασία και με εταιρείες από το εξωτερικό, όπως το Ισραήλ και η Ισπανία. «Αυτή την περίοδο, τρέχουμε ένα use case για να δώσουμε 5G σε κινούμενο όχημα, όπως ένα τρένο, καθώς και μια εφαρμογή που θα παρακολουθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης και θα αναδρομολογεί άμεσα την παροχή όταν επίκειται κατάρρευση δικτύου, εάν για παράδειγμα κοπεί ένα καλώδιο» λέει ο κ. Δενάζης.
Η συνεργασία με το Φαιστός για ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων ανοίγει έναν δρόμο για συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ των startups, αλλά και με τη βιομηχανία. Μέσα από προγράμματα επώασης, workshops, σεμινάρια, θα βοηθήσει νέες ιδέες να ωριμάσουν και να διασυνδεθούν με την αγορά.
Οι προϋποθέσεις
Στο σημαντικό πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα μας κάνοντας το καθοριστικό βήμα της διάθεσης του φάσματος για την ανάπτυξη των υποδομών 5G αναφέρεται μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Χάρης Τσαβδάρης, national technology officer στη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, με μεγάλη εμπειρία σε όλο το εύρος των κυβερνητικών συστημάτων πληροφορικής. «Η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για τις επενδύσεις στις υποδομές ταχύτερα από άλλες χώρες» λέει, επισημαίνοντας ότι για να φτάσουμε στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου και δυναμικού 5G οικοσυστήματος θα πρέπει να καλυφθούν οι απαιτήσεις για low latency υπηρεσίες και για μεγάλη επεξεργαστική και αποθηκευτική ισχύ που θα παρέχεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από υπηρεσίες cloud.
«Βλέπουμε πως ήδη σχεδιάζονται επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων cloud στην Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα μας κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» αναφέρει ο κ. Τσαβδάρης, ο οποίος αποτελεί επίσης ένα από τα επτά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συμμετοχές 5G.
«Εχέγγυο επιτυχίας η κοινή ατζέντα»
Για την ανάγκη συντονισμού μιας τετραπλής έλικας, την οποία απαρτίζουν η Πολιτεία, τα πανεπιστήμια, η βιομηχανία και οι ίδιοι οι πολίτες, μιλάει στο «Βήμα» ο κ. Jorge Sanchez-Παπασπηλίου, chief Strategy & Financial officer του Corallia (μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά). «Το Φαιστός αναμένεται να επιφέρει μεγάλη κινητικότητα. Για να πετύχει η χώρα τα μέγιστα δυνατά οφέλη, χρειαζόμαστε μια κοινή ατζέντα και στόχους. Κάθε φορέας ή επιχείρηση θα συνεχίσει βεβαίως αυτό που κάνει, θα αναπτύσσει και θα φτιάχνει τα δικά του προϊόντα. Η συμφωνία όμως στους βασικούς στόχους αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας» επισημαίνει. Στο πλαίσιο αυτό, το Corallia υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Συμμετοχές 5G για την αμοιβαία αξιοποίηση υποδομών, υπηρεσιών και καλών πρακτικών στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα. «Για να μπορούμε ως χώρα να μην καταναλώνουμε μόνο τεχνολογία, αλλά και να την αναπτύσσουμε, χρειαζόμαστε συνεργασίες. Γι’ αυτό και θα αναπτύξουμε στρατηγική για τη δημιουργία ενός cluster» εξηγεί ο κ. Sanchez, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη μιας θερμοκοιτίδας μέσα από την οποία οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα ωριμάζουν, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις.

