Μονόδρομος για Τσίπρα οι αλλαγές στο κόμμα
Αποφασισμένος για όλα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια εξόδου από το πολιτικό τέλμα – Η εσωκομματική δίνη μεταξύ τάσεων, ομάδων και μηχανισμών και οι εισηγήσεις για το συνέδριο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Αλέξη, πάρε πρωτοβουλίες άμεσα» είναι το μήνυμα που στέλνουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Αλέξη Τσίπρα. Στη σκιά της έντονης εσωκομματικής σύγκρουσης, η οποία φούντωσε εν μέσω θέρους, υπάρχουν εισηγήσεις στον πρώην πρωθυπουργό να κινηθεί πιο δυναμικά έναντι όσων αμφισβητούν το άνοιγμα του κόμματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», η ώρα των αποφάσεων έχει φθάσει για τον κ. Τσίπρα και είναι αποφασισμένος «να τα αλλάξει όλα».
Το ερώτημα όμως που θέτουν έμπειρα στελέχη είναι κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί πραγματικά αυτόνομα και χωρίς διάθεση διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για να ανακάμψει το κόμμα και να αρχίσει να επικεντρώνεται στα αμιγώς αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.
Ποιο κόμμα όμως; Γιατί αυτό που εισπράττουν πολλοί πρώην υπουργοί, μέλη της προεδρικής ομάδας στις συναντήσεις και συνομιλίες που είχαν τις ημέρες των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου σε διάφορους νομούς είναι ότι το κόμμα είναι ανύπαρκτο. «ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, παρά μόνο Τσίπρας» λένε κορυφαία στελέχη, συνομιλώντας με «Το Βήμα». Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν ότι είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει. Μάλιστα, κεντρικά στελέχη της προεδρικής ομάδας ξεκαθαρίζουν ότι οι αλλαγές πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα και στο συνέδριο, που πρέπει πάση θυσία να γίνει, να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η ανάγκη για
καίριες αποφάσεις
Για τον πρώην πρωθυπουργό είναι μονόδρομος να λάβει αποφάσεις καίριες και ουσιαστικές που θα αντιμετωπίζουν τις παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πλέον, ο οποίος κληρονόμησε πολλά αρνητικά φαινόμενα του ΠαΣοΚ με τη μετακίνηση στελεχών του άλλοτε κραταιού κόμματος.
«Να αναμένετε πρωτοβουλίες του Τσίπρα» τονίζουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν γίνει αποδέκτες των μηνυμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στον ανύπαρκτο κομματικό μηχανισμό. Ενα κόμμα σε τέλμα, εδώ και 13 μήνες μετά την εκλογική ήττα, χωρίς ουσιαστική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ενδεικτικό ότι δεν περιοδεύουν σε πολλούς νομούς ούτε κλιμάκια από τις νομαρχιακές με στελέχη για να επικοινωνήσουν τις θέσεις του κόμματος, αλλά και να υπάρχει η επαφή με τους ψηφοφόρους τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπικά φέουδα
με λογική φράξιας
Σε πάρα πολλούς νομούς έχουν δημιουργηθεί ισχυρά προσωπικά φέουδα βουλευτών, πρώην υπουργών και υφυπουργών που λειτουργούν με λογικές φράξιας, αποτρέποντας όσους θέλουν να ενταχθούν στο κόμμα. Ουσιαστικά, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο κόμμα μιλάνε για «προσωπικούς στρατούς» και «μηχανισμούς ιδιωτικής χρήσης» που στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τη δυνατότητα να ανοιχτεί σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στροβιλίζεται σε μια εσωκομματική δίνη μεταξύ τάσεων, ομάδων και μηχανισμών, με αποτέλεσμα η όποια πολιτική πρόταση του να μην προβάλλεται καθώς οι συγκρούσεις είναι κυρίαρχες και επισκιάζουν τα πάντα.
Η συζήτηση
για το συνέδριο
Το γεγονός ότι το συνέδριο αναβλήθηκε λόγω και του κορωνοϊού επέδρασε σημαντικά στο να συντηρηθεί αυτό το αρνητικό κλίμα. Το μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν έκανε το συνέδριο του κόμματος το περασμένο φθινόπωρο, αφού βέβαια είχε προηγηθεί και μια γενναία αυτοκριτική και ο απαραίτητος αναστοχασμός για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στη σκιά των εσωτερικών αντιθέσεων, υπάρχουν εισηγήσεις από στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, να βρεθεί τρόπος να γίνει πάση θυσία το συνέδριο, ακόμη και με ψηφιακή μορφή. Από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ διεξάγουν συνέδριο με ηλεκτρονικό τρόπο και έχουν χιλιάδες μέλη, «γιατί όχι και εμείς», είναι μια κυρίαρχη τάση στους «προεδρικούς», πρόταση που δεν αποδέχονται οι «53+» και οι συνοδοιπόροι τους.Το κρίσιμο ζήτημα, πέρα από το συνέδριο, για τον κ. Τσίπρα είναι να προξενήσει αυξημένο ενδιαφέρον το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κοινωνικές ομάδες όπως οι νέοι και τα μεσαία στρώματα και να καταστεί συμμετοχικό κόμμα με περιφερειακή οργάνωση.
Το ζητούμενο όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να καταφέρει να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα που, όπως εκτιμάται, εμποδίζει ομάδες πολιτών να συνδεθούν περισσότερο με τις δραστηριότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, απωθητικές είναι και όλες οι συγκρούσεις των τελευταίων ετών με άρωμα παλαιού ΠαΣοΚ που θυμίζουν σε πολλούς περιόδους που θέλουν να ξεχάσουν και προφανώς να μην τις συναντήσουν εκ νέου αυτή τη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Κινήσεις πριν από τη ΔΕΘ
Με βάση τις πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο εσωκομματικό πεδίο σύντομα. Πιθανότατα αυτές οι κινήσεις να γίνουν πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου, σημείο κατά το οποίο θα σημάνει τη φθινοπωρινή του αντεπίθεση, ελπίζοντας με καλύτερους πολιτικούς όρους. Οι αποφάσεις αυτές δεν θα λάβουν υπόψη τους, όπως λένε οι μυημένοι επί των συζητήσεων στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας, ούτε την ανασφάλεια που αισθάνονται ορισμένοι για το μέλλον τους ούτε την επιδίωξή τους να διατηρήσουν τα κεκτημένα του παρελθόντος.Μένει να φανεί εάν αυτή η νέα αρχή θα έχει, όπως επιβάλλεται από τις συνθήκες, τη βάση του κόμματος στο επίκεντρο. Κυρίως μένει να φανεί ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης του κ. Τσίπρα, πέρα από τις γνωστές και από άλλες εποχές διακηρύξεις ότι «ξεκαθαρίζει την κατάσταση», «επιβάλλει την ισχύ του» και «ξαναμοιράζει την τράπουλα», «ενισχύει το ηγετικό του προφίλ» κ.ά. Ηρθε η ώρα κατά πολλούς ο κ. Τσίπρας να γίνει από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία αρχηγός, όσο και εάν αυτό ξενίζει και απωθεί τους «53+» που αποκηρύσσουν την προοπτική ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος.
Δεν βρίσκουν αντίκρισμα οι φωνές για διαγραφές
Η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στοίχημα για τον κ. Τσίπρα, που ακούει φωνές για «διαγραφές» και μια γνωστή φράση, «κάνε ένα άλμα, μεγαλύτερο από τη φθορά». Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι διαγραφές δεν βοηθούν και δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε διαδικασία εσωκομματικών εκκαθαρίσεων. Ακόμη και η ανάμειξη της Λούκας Κατσέλη στη διαμόρφωση προτάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του σχεδίου Πισσαρίδη δεν εκλαμβάνεται από την ηγεσία ως μείωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Η Κατσέλη θα καταθέσει προτάσεις που θα ενσωματωθούν σε αυτές του Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη που καταρτίζει το πρόγραμμα» λένε ανώτερα στελέχη, θέλοντας να σβήσουν μία ακόμη εσωκομματική φωτιά.
Σε όλο αυτό το σκηνικό αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το «τέλος του κόμματος» με τη μορφή που είχε τα τελευταία χρόνια. Και με δεδομένη τη διαπίστωση ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, παρά μόνο Τσίπρας», διατυπώνεται εκ νέου η πρόταση για εκλογή του αρχηγού του κόμματος από τη βάση.
Ορισμένοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ οι «53+» πέρασαν στην αντεπίθεση (με δύο άρθρα στην ιστοσελίδα τους Commonality) με υπεράσπιση του κ. Τσακαλώτου, επιθέσεις στους «προεδρικούς» (κυρίως στον Παύλο Πολάκη), στους «πασοκογενείς» (με έμφαση στον Θάνο Μωραΐτη και στη Θεοδώρα Τζάκρη) και σκληρή κριτική στον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Οσο ο κ. Τσίπρας αφήνει να εξελίσσονται αυτές οι εσωκομματικές συγκρούσεις, ενώ αναμένονται και απαντήσεις και νέα ένταση, και δεν πράττει κινήσεις ουσιαστικής αλλαγής, τόσο δεν θα υπάρχει προοπτική ανάταξης.

