Λοτζ Μάθιου Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Μια συνεργασία παλαιά, με σταθερές βάσεις

Οταν, τον Φεβρουάριο του 1922, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά «Το Βήμα» (τότε ως «Ελεύθερον Βήμα») διατύπωσε προς το αναγνωστικό κοινό τις θέσεις του, το «πρόγραμμά του». Μεταξύ άλλων, το «πρόγραμμα» αυτό ανέφερε:

«Από απόψεως εξωτερική πολιτικής είνε γνωστόν ότι [επιδιώκει] ανέκαθεν την προσαρμογήν της Ελληνικής πολιτικής προς την εξωτερικήν πολιτικήν της Αγγλίας και της Γαλλίας … Το Ελεύθερον Βήμα [υποστηρίζει αυτήν] την εξωτερικήν πολιτικήν ήτις είναι απαραίτητος προϋπόθεσις:

Διά την σύναψιν … ικανοποιητικής ειρήνης με την Τουρκίαν.

Διά την επιδίωξιν … ικανοποιητικής συνεννοήσεως με την Ιταλίαν.

Διά την επιτυχίαν στενωτέρας συνεργασίας μετά των Βαλκανικών Κρατών».

Εξυπακούεται ότι έναν αιώνα μετά και με τεράστιες αλλαγές να έχουν επέλθει στον κόσμο γενικά και τις σχέσεις μεταξύ κρατών ειδικότερα, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα παραπάνω ισχύουν κατά γράμμα και σήμερα. Αλλά, οι γενικές κατευθύνσεις εξωτερικής πολιτικής που περιγράφονται πιο πάνω, με τις αναγκαίες προσαρμογές μέσα στον χρόνο, ισχύουν και σήμερα. Εδράζονται στη διορατική πολιτική που πρώτος εξέφρασε σθεναρά στον 20ό αιώνα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και που έφερε τόσα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διάρκεια των χρόνων για την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους της, όπως η χώρα μου.

Και βέβαια είναι αρχές τις οποίες με συνέπεια, πάθος και δημιουργικότητα υπηρέτησε στη μακρόχρονη παρουσία του στον Τύπο και τον δημόσιο διάλογο το «Ελεύθερον Βήμα» και, κατόπιν, «Το Βήμα».

Η συνεργασία της Πρεσβείας μας με «Το Βήμα» είναι παλαιά και έχει σταθερές βάσεις. Εκτός από την καθημερινή επαφή στα πλαίσια των πολιτικών, διπλωματικών και δημοσιογραφικών μας ενδιαφερόντων, έχουμε συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία για τη διοργάνωση ημερίδων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Θα αναφερθώ μόνος σε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: τη σειρά διαλέξεων Britain and Greece, τον χειμώνα του 1991, όταν ομιλητές όπως ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Richard Clogg και ο John Boardman μίλησαν για πτυχές των διμερών μας σχέσεων σε σειρά ομιλιών στο κέντρο της Αθήνας. Και τη δημοσιογραφική και επικοινωνιακή υποστήριξη που έδωσε «Το Βήμα» στην Πρεσβεία το 2021 για τη διοργάνωση σειράς ομιλιών για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση και τον ρόλο της Βρετανίας και των Βρετανών. Ανυπομονώ για τα κοινά μας βήματα στα επόμενα εκατό χρόνια!

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία, οι δυνατές δημοσιογραφικές πένες, οι εμπεριστατωμένες αναλύσεις και οι μετρημένες γνώμες – και, άρα, και οι εφημερίδες που τις στηρίζουν – παραμένουν ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και τη δημοκρατία

Αναγνωρίζω ότι πολλοί διατυπώνουν ερωτηματικά για το μέλλον των εφημερίδων στην εποχή του διαδικτύου, οι πιο απαισιόδοξοι μιλούν ακόμα και για το τέλος της δημοσιογραφίας. Η παραπληροφόρηση, τα fake news, η φαινομενική παντοδυναμία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως κύριου μέσου κατανάλωσης των ειδήσεων αναφέρονται ως αίτια αυτής της εξέλιξης. Κι όμως, θα έλεγα ότι είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι για τους οποίους η ανεξάρτητη δημοσιογραφία, οι δυνατές δημοσιογραφικές πένες, οι εμπεριστατωμένες αναλύσεις και οι μετρημένες γνώμες – και, άρα, και οι εφημερίδες που τις στηρίζουν – παραμένουν ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Σας εύχομαι δύναμη και μακροημέρευση.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ