• Αναζήτηση
  • Μια πρωτότυπη μακαρονάδα

    Την έχουμε συνηθίσει σε πίτες και σούπες, ωστόσο η κολοκύθα έχει και άλλες χάρες, όπως το να αναδεικνύει σάλτσες ζυμαρικών.

    Ο συνηθέστερος λόγος που πολλοί αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή είναι η δυσκολία που ίσως παρουσιάζει στο καθάρισμα (μοιάζει αρκετά με το καθάρισμα του πεπονιού). Λύση στο πρόβλημα πάντως έχει βρεθεί, μια και στα περισσότερα σουπερμάρκετ, ειδικά στα μεγάλα, πωλείται έτοιμη, καθαρισμένη και πολλές φορές κομμένη σε μικρά κομμάτια. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να την προτιμούν για τις σούπες, τις πίτες και τα γλυκά τους. Η γλυκιά, βουτυράτη γεύση της την κάνει ιδανική για τέτοιες παρασκευές, καθώς και για πουρέδες. Μπορούμε όμως να τη χρησιμοποιήσουμε σχεδόν οπουδήποτε, ακόμη και σε ομελέτα την έχουμε δει, ενώ ανάλογα με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα της προσθέσουμε έχουμε τη δυνατότητα να της αλλάξουμε εντελώς χαρακτήρα (της ταιριάζουν πολύ το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το κύμινο).

    Στη μακαρονάδα που ετοιμάσαμε τη συνδυάσαμε με φρέσκο φασκόμηλο, ένα μυρωδικό με το οποίο σπανίως συνυπάρχει, αλλά τελικά της πηγαίνει πολύ. Επίσης, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα για να της δώσουμε μια πιο πικάντικη και αλμυρή νότα, αλλά θα ταίριαζε εξίσου με λίγο ανθότυρο για μια πιο ήπια γεύση.

    Σπαγγέτι με κολοκύθα και φασκόμηλο

    Προετοιμασία 20΄
    Ψήσιμο 30΄-40΄ Μαγείρεμα 20΄

     

    Υλικά (για 4 μερίδες)

    530 γρ. κολοκύθα,
    σε κύβους περίπου
    5 εκ. (καθαρό βάρος) – υπάρχει έτοιμη καθαρισμένη στα σουπερμάρκετ

    4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
    + 1 κ.σ. επιπλέον, για το σερβίρισμα

    300 ml νερό + 2 κ.σ. επιπλέον, ζεστό ή χλιαρό

    1-2 κλωναράκια φασκόμηλο φρέσκο
    ή ½ κ.γ. ξερό

    2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

    1 κ.σ. πάστα ντομάτας

    1 πακέτο σπαγγέτι
    No 12 ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας

    Αλάτι, πιπέρι

    Παρμεζάνα σε φλοίδες
    ή τριμμένη

     

     

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί. Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το λάδι, τις 2 κ.σ. ζεστό νερό, λίγο αλατοπίπερο και το φασκόμηλο και τα ανακατεύουμε όλα καλά με τα χέρια. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο. Αφαιρούμε το φασκόμηλο και βάζουμε την κολοκύθα με τα ζουμιά της σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τη λιωμένη κολοκύθα και την πάστα ντομάτας. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Οταν τα σουρώσουμε κρατάμε περίπου 1 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έχουν βράσει. Βάζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και περιχύνουμε με τη σάλτσα (μπορεί να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα). Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηχτή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά. Προσοχή: αυτό να γίνει σιγά-σιγά για να μη βγουν νερουλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα.

    Συνταγή – Food styling Καρολίνα Δωρίτη

    Φωτογραφία Νίκος Παλιόπουλος

    BHMAgazino
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk