Μια νέα αρχή για την ιστορική ΙΟΝ
Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε το 45% της 92χρονης σοκολατοβιομηχανίας που κατέχει ηγετικό μερίδιο στην αγορά
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Σε μια επανάσταση, όπως σε ένα μυθιστόρημα, το πιο δύσκολο είναι να βρεις ποιο θα είναι το τέλος» είχε γράψει ο δημοκρατικός αριστοκράτης Alexis De Tocqueville στα απομνημονεύματά του για τη Γαλλική Επανάσταση. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στις επιχειρήσεις.
Οταν ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος επανέκτησε τον έλεγχο της ΙΟΝ ύστερα από ένα «διάλειμμα» μίας δεκαετίας (1988-1998) κατά την οποία το 24,5% των μετοχών της εμβληματικής σοκολατοβιομηχανίας είχε περιέλθει στην κατοχή της Kraft Jacobs Suchard, περιχαρής δήλωνε παντού πως «τώρα είναι που δεν πουλάω με τίποτα». Και όντως μέχρι το τέλος του, το 2015, δεν πούλησε, παρότι πολλοί – και ισχυροί – προσπάθησαν να τον δελεάσουν.
Ούτε και το 2016 οι διάδοχοί του πούλησαν, όταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης τότε της ισχυρής Chipita, τους είχε κάνει πρόταση εξαγοράς.
Τελικά όμως το «ίον το εύοσμον» πουλήθηκε, με τον επίμονο επιχειρηματία να «γράφει» ένα διαφορετικό τέλος, καθώς η κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, κληρονόμος των μετοχών πλειοψηφίας της σοκολατοβιομηχανίας, συναίνεσε στην πρόταση εξαγοράς, κρατώντας παρά ταύτα τη διοίκηση της εταιρείας.
Για όλες τις ώρες
Είτε έπαιξαν ρόλο «η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας» και «το κοινό όραμα για μια δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού», όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, είτε το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος, το οποίο κανείς δεν ξέρει και εικάζεται ότι βασίζεται σε αποτίμηση 12 φορές τα EBITDA της σοκολατοβιομηχανίας, το αποτέλεσμα είναι πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μόλις λίγους μήνες μετά το «τέλος» της Chipita, χτίζει μια νέα αρχή με έναν όμιλο τροφίμων… 24/7 με προϊόντα για όλες τις ώρες και γούστα.
Ηγετικό μερίδιο
Ο τζίρος της 92χρονης ΙΟΝ για το 2020 ήταν 118,90 εκατ. ευρώ έναντι 118,84 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 11,70 εκατ. ευρώ από τα 14,27 εκατ. ευρώ το 2019. Μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, η ΙΟΝ, που πρωτοπόρησε με τα διαφημιστικά της μηνύματα, κατέχει ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σοκολάτας, με σημαντικές εξαγωγές. Να σημειωθεί ότι από εξαγωγές προήλθαν πωλήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για το 2020, από 11,18 εκατ. ευρώ το 2019.
Η εταιρεία διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Αρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς και εργοστάσιο στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Η 5η εξαγορά
Η εξαγορά του 45% των μετοχών της ΙΟΝ, με δυνατότητα να αποκτήσει και την πλειοψηφία, είναι η πέμπτη εξαγορά του κ. Θεοδωρόπουλου από πέρυσι το καλοκαίρι. Και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία, καθώς ακούγεται ότι ετοιμάζεται να σαλπάρει για Κρήτη «μπαίνοντας» στο μετοχικό κεφάλαιο της κρητικής βιομηχανίας τροφίμων ΚΡΕΜΕΛ, η οποία δραστηριοποιείται στην κατηγορία των plant-based τροφίμων μέσω και της συνεργασίας της με την αμερικανική Good Planet Foods.
Συμφωνίες
Πριν από την ΙΟΝ είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της ΕΔΕΣΜΑ και της, από το 1991 θυγατρικής της, ΑΜΒΡΟΣΙΑ, αντικείμενο των οποίων είναι η παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών, ενώ ακόμη πιο πριν είχε προχωρήσει στην κατ’ αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικοί Χυμοί, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου EOS που διαχειρίζεται ο τελευταίος), για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας.
Επιπλέον το προηγούμενο καλοκαίρι απέκτησε το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ενώ διαθέτει ήδη την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η οποία μάλιστα θα είναι σύντομα εκτός Χρηματιστηρίου.
Δεύτερη ευκαιρία για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ
Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, η ΑΓΝΟ, η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που έβαλε το παστεριωμένο γάλα στα σπίτια των ελλήνων καταναλωτών εν έτει 1955, ή πιο σωστά ό,τι απέμεινε από αυτή μετά το οριστικό λουκέτο το 2014, αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία.
Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη ήταν η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση των εγκαταστάσεων και των εμπορικών σημάτων της ιστορικής βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, καταβάλλοντας 7,73 εκατ. ευρώ.
«Πρώτα θα πρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται το βιομηχανοστάσιο και μετά θα αποφασίσουμε για το μέλλον. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους μεταβίβασης, έχουμε χρόνο» δήλωσε στο «Βήμα» ο Δημήτρης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. «Στην ουσία πρόκειται για ένα βιομηχανικό οικόπεδο σε καλή θέση, για το οποίο έχουμε διάφορα σχέδια» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί μια νέα παραγωγική μονάδα στο οικόπεδο των 130 στρεμμάτων, το αντικείμενο της οποίας θα είναι μια καινούργια κατηγορία προϊόντων.
Οσον αφορά τα εξαγορασθέντα εμπορικά σήματα, σταδιακά θα επανέλθουν στα ψυγεία των σουπερμάρκετ με το γνωστό λογότυπο της ΑΓΝΟ.
Ξανθή Γούναρη

