• Αναζήτηση
 • Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

  Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πια εδώ και υπόσχεται να φέρει καταλυτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, μέσα από τη σύγκλιση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου και την αξιοποίηση της δύναμης των ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων, των big data και της τεχνητής νοημοσύνης. Το βήμα αυτής της εξέλιξης είναι ταχύ – ίσως το ταχύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών.

  Είναι βαθιά μας πίστη ότι αυτές οι νέες, αναδυόμενες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο στη ζωή μας, διευρύνοντας τις δυνατότητες όλων για πρόοδο και ευημερία. Αυτές οι θεμελιώδεις και εμβληματικές αλλαγές ήδη γίνονται αντιληπτές σε αρκετά μέρη του κόσμου. Η Καλιφόρνια μετατρέπεται σε διεθνές επίκεντρο της ανάπτυξης των αυτόνομων οχημάτων. Οι ασιατικές μητροπόλεις κυριαρχούν στις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ευρώπη διευρύνει τους ορίζοντες της καινοτομίας στα συστήματα μαζικής μεταφοράς. Τα startups της τεχνολογίας αναπτύσσονται – και αναπτύσσονται παντού. Το μέλλον φαίνεται ότι θα είναι συναρπαστικό.

  Πράγματι, η δυναμική των νέων τεχνολογιών είναι θεαματική: Η συνθετική βιολογία, η ρομποτική και η τρισδιάστατη εκτύπωση συγκλίνουν και φέρνουν την υπόσχεση μιας υγιέστερης και μακρύτερης σε διάρκεια ζωής. Τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες στο παρελθόν ήταν κτήμα λίγων, γίνονται πια μαζικά διαθέσιμες, χάρη στη μείωση του κόστους αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικού. Κάθε smartphone μετατρέπεται σταδιακά σε τμήμα ενός δυνητικού δικτύου internet of things. H αύξηση της υπολογιστικής δύναμης και η συνεπαγόμενη ανάπτυξη των δικτύων και των αισθητήρων επιταχύνουν τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία.

  Αυτές οι εκθετικές, όπως λέγονται, τεχνολογίες βρίσκονται στον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τα αυτόνομα οχήματα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, κάνοντας την καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη και ασφαλή. Διάφορες καινοτόμες εφαρμογές μεικτής πραγματικότητας – που συνδυάζουν δηλαδή το φυσικό με το ψηφιακό περιβάλλον – θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε και επικοινωνούμε. Τα αποκεντρωμένα τεχνολογικά δίκτυα θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά και των δεδομένων. Στον πυρήνα αυτής της μετάβασης βρίσκονται τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, δεδομένου ότι οι ψηφιακές υποδομές υψηλών ταχυτήτων θα αποτελέσουν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων αυτών των πολλά υποσχόμενων τεχνολογικών εφαρμογών.

  Ως μέλος ενός ηγετικού στον τομέα του διεθνούς ομίλου, η Vodafone λειτουργεί ως καταλύτης του τεχνολογικού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Αλλά και στην Ελλάδα, επενδύουμε σε σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες για να υποστηρίξουμε την πορεία της χώρας προς μια κοινωνία των Gigabit. Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε την κατασκευή του πρώτου μεγάλης κλίμακας δικτύου FTTH στη χώρα – στον Βύρωνα Αττικής. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία έως το 2020 θα επηρεάσουν θετικά περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία.

  Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και στη χώρα μας αποτελεί σημαντική ευκαιρία και για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, καθώς ο συνδυασμός των αναδυόμενων αυτών τεχνολογιών θα μετασχηματίσει τα υφιστάμενα, αλλά και θα διαμορφώσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

  Σήμερα άλλωστε οι αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζονται είναι σημαντικές. Και αυτό γιατί το κόστος της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σταδιακά μειώνεται όσο η ψηφιοποίηση, ο αυτοματισμός, η υπολογιστική δύναμη και η αποθήκευση δεδομένων γίνονται ευρέως διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές. Οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν στον τεχνολογικό μετασχηματισμό τους, να μετατραπούν σε ψηφιακές πλατφόρμες και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες ώστε να συνδέονται και να επικοινωνούν με τους πελάτες τους – πέρα από γεωγραφικά όρια και χρονικούς περιορισμούς. Στην Ελλάδα βλέπουμε εξαιρετικά παραδείγματα στο πεδίο αυτό τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς εταιρικούς πελάτες που επιλέγουν τις λύσεις μας.

  Χρειάζεται όμως να συμπλεύσουν όλοι γύρω από αυτό το όραμα. Ενα παράδειγμα είναι τα δίκτυα 5G, τα οποία σχεδιάζονται για να υποστηρίξουν αυτή τη φιλόδοξη τεχνολογική μετάβαση. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα αντιληφθεί τη σημασία του τηλεπικοινωνιακού φάσματος για την ανάπτυξη αυτών των νέων τεχνολογιών και δεν θα επιχειρήσει να το αξιοποιήσει μέσα από μια καθαρά εισπρακτική λογική. Ο γνώμονας όλων θα πρέπει να είναι η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στο ψηφιακό αύριο και η δημιουργία νέων προοπτικών για πολίτες και επιχειρήσεις.

  Η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εάν το κάνει, η απόστασή της από την υπόλοιπη Ευρώπη θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο – και ίσως χωρίς επιστροφή. Αντίθετα, εάν εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες της νέας εποχής θα ωφεληθεί σημαντικά, καθώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ενδυναμώσουν την οικονομία και την κοινωνία μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Μέσω των εκθετικών τεχνολογιών, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες που θα την απογειώσουν αναπτυξιακά. Οι ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας είναι στ’ αλήθεια τεράστιες. Και θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές, εάν δεν τις αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό.

  Ο κ. Χάρης Μπρουμίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

   

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk