Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σχεδόν δέκα χρόνια από την τελευταία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI), τότε που η χώρα βρέθηκε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής κατά μία βαθμίδα, σε «ΒB» (high) με «σταθερή» από «θετική» την τάση, από την DBRS Morningstar, οδηγεί τη χώρα, όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν την «επενδυτική βαθμίδα», δημιουργώντας και έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτησή της μέσα στο 2023.
Να σημειωθεί πως η DBRS αναβάθμισε και την αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα, αλλά και σε ευρώ, σε «R-3» από «R-4». Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εκτιμά πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός και η εξασθένηση της εμπιστοσύνης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 8,3% πέρυσι, ενώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα κυμαίνονταν τον Φεβρουάριο στα 41 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ανάπτυξη 4,9% εφέτος, αλλά οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας εφέτος συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, που επηρεάζουν κατανάλωση και επενδύσεις, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να περιορίσει κατά περίπου 1% το προβλεπόμενο ΑΕΠ του 2022.
Από την άλλη πλευρά, η Moody’s Investors Service, που ανακοίνωσε δύο ημερομηνίες αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου (18 Μαρτίου και 16 Σεπτεμβρίου) για το 2022 (σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 462/2013), δεν προέβη σε καμία κίνηση την Παρασκευή. Ετσι, η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι «ΒB» (high) από την DBRS, δηλαδή ένα σκαλοπάτι μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα», «ΒΒ» από τους οίκους Fitch και Standard and Poor’s, δηλαδή δύο σκαλοπάτια μακριά και Ba3 (αντίστοιχη με ΒΒ-) από τον οίκο Moody’s, δηλαδή τρία σκαλοπάτια μακριά από το όριο.
Καθώς η περίφημη αξιολόγηση «Investment Grade» περιλαμβάνει ομόλογα με αξιολογήσεις ΒΒΒ-/Baa3 ή και καλύτερες, για να την αποκτήσει η Ελλάδα θα πρέπει ένας από τους τέσσερις αυτούς οίκους, που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα και την ΕΚΤ, να αναβαθμίσει στην κατηγορία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο.