Μια άλλη ματιά στον υπόκοσμο
Το μυθιστόρημα της Ντίπα Αναππάρα εξοικειώνει τον αναγνώστη με τη φτώχεια και το έγκλημα των παραγκουπόλεων της Ινδίας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τι είναι αστυνομική λογοτεχνία; Ποια διηγήματα και μυθιστορήματα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το λογοτεχνικό είδος; Σίγουρα, μια αστυνομική ιστορία πρέπει να περιέχει ένα έγκλημα, συνήθως έναν φόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε διήγημα και μυθιστόρημα με ένα έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αστυνομικό. Σύμφωνα με κάποιον ορισμό, το αστυνομικό μυθιστόρημα, ή crime fiction, ή detective novel ή police novel, είναι όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε μια λογοτεχνική αφήγηση με έρευνες για ένα έγκλημα, οι οποίες διεξάγονται από έναν ερασιτέχνη ή επαγγελματία ντετέκτιβ. Αν οι βασικοί ήρωες στο διήγημα ή στο μυθιστόρημα είναι παιδιά, αυτό κατατάσσεται στην παιδική λογοτεχνία κι αν είναι έφηβοι στην εφηβική λογοτεχνία.
Το μυθιστόρημα Περιπολία για τζίνι στη μοβ γραμμή της Ντίπα Αναππάρα έχει ως βασικό ήρωα και αφηγητή τον εννιάχρονο Τζάι που εργάζεται σε τσαγερί και ζει με την οικογένειά του σε μια παραγκούπολη μιας μεγαλούπολης της Ινδίας, παρακολουθώντας στην τηλεόραση ριάλιτι με εγκλήματα και αστυνομικούς. Οταν εξαφανίζεται ένας συμμαθητής του, ο Μπαχαντούρ, ο Τζάι χρίζει βοηθό του τη μικρή Παρί, ένα κορίτσι που γνωρίζει πως ο Σέρλοκ Χολμς είχε ως βοηθό τον Γουάτσον, και αρχίζει την έρευνα. Μαζί τους παίρνουν και τον φίλο τους τον Φαΐζ που είναι μουσουλμάνος. Ψάχνοντας να βρει τον φίλο του, ο Τζάι εφαρμόζει στην πράξη όλα όσα έχει μάθει από την εκπομπή «Αστυνομική περιπολία». Πηγαίνει σε επικίνδυνα μέρη, σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, στο παζάρι, αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μοβ γραμμής. Στη συνέχεια, εξαφανίζονται κι άλλα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ενώ οι ήρωες αντιμετωπίζουν τους αδιάφορους αστυνομικούς.
Από το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος η συγγραφέας μάς εισάγει σ’ έναν παράξενο κόσμο, έναν άγνωστο σε μας κόσμο, με φτώχεια και μιζέρια. Σε αυτό μαθαίνουμε για κάποιον «Τρελό», ο οποίος κάποτε είχε στη δούλεψή του καμιά εικοσαριά αγόρια-ρακοσυλλέκτες. Στο δεύτερο κεφάλαιο γνωρίζουμε τον Τζάι και την οικογένειά του, ζουν σ’ έναν οικισμό κοντά σε σκουπιδότοπο, ενώ πιο πέρα υπάρχει μια περιοχή περιφραγμένη με ψηλή μάντρα και αγκαθωτό συρματόπλεγμα, όπου ζουν οι λεγόμενοι «χάι φάι» άνθρωποι, εκείνοι που ανήκουν στην υψηλή κοινωνία. Στο τρίτο κεφάλαιο βλέπουμε τι συμβαίνει στο σχολείο του Τζάι, όπου δρα μια συμμορία με αρχηγό κάποιον «Τέταρτο» που δέρνει τους δασκάλους, αλλά οι αστυνομικοί δεν τον συλλαμβάνουν επειδή τους «λαδώνει» ο πατέρας του. Στο ίδιο πληροφορούμαστε ότι οι αστυνομικοί είναι άκρως διεφθαρμένοι, παρενοχλούν τους καταστηματάρχες και χτυπούν με ραβδιά εκείνους που δεν πληρώνουν τη μίζα για προστασία. Επίσης, μαθαίνουμε πως στην Ινδία υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στους ινδουιστές και στους μουσουλμάνους, συχνά δολοφονούνται όσοι κάνουν μεικτούς γάμους ή παντρεύονται με ανθρώπους από άλλη κάστα. Παρακάτω γίνεται λόγος για απαγωγές και δολοφονίες παιδιών, για εμπορία νεφρών και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.
Η Ντίπα Αναππάρα μεγάλωσε στην Κεράλα της Νότιας Ινδίας και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αρκετές πόλεις, όπως το Μουμπάι (Βομβάη) και το Δελχί. Εκανε πολλά ρεπορτάζ για την εκπαίδευση και ανέδειξε τη φτώχεια στην κοινωνία και τη θρησκευτική βία στα σχολεία. Στο στόχαστρό της, εκτός από τους αστυνομικούς βάζει και τους πολιτικούς που καλλιεργούν τον ρατσισμό και το μίσος για να εκλεγούν. Είναι σαφές πως η συγγραφέας δεν απευθύνεται σε παιδιά, ούτε σε εφήβους αναγνώστες. Η ιστορία της είναι για μεγάλους, όχι μόνο επειδή το θέμα της εξαφάνισης παιδιών με το οποίο καταπιάνεται αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στην πατρίδα της, αλλά και διότι η γλώσσα του μικρού αφηγητή είναι περίτεχνη, δηλαδή δεν ταιριάζει σε παιδί.
{SYG}Ντίπα Αναππάρα{SYG}{TIT}Περιπολία για τζίνι στη μοβ γραμμή{TIT}{EKD}Mετάφραση Νίνα Μπούρη.Eκδόσεις Πατάκη, 2020, σελ. 446, τιμή 18,80 ευρ{EKD}ώ

