• Αναζήτηση
 • Μη σας πιάσει η γρίπη ανοχύρωτους

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού με στόχο να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού στα νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Οι ειδικοί όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος κάνουν έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να μην ξεχνούν το… ετήσιο ραντεβού με τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, υπενθυμίζοντας ότι οι επιπλοκές τις γρίπης είναι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρές, οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο.
  Αυτός είναι και ο λόγος που παρότι οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή έστω τον Νοέμβριο, προσθέτουν ότι εκείνοι που το αμέλησαν μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά την περυσινή περίοδο εποχικής γρίπης (2017-2018) είχαν καταγραφεί 111 σοβαρά, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 107 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας των επιπλοκών που εμφάνισαν.
  Ειδικότερα, βαριά συμπτωματολογία παρουσίασαν 68 άνδρες και 39 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 1 έως και 93 έτη και μέση ηλικία 57,2 έτη. Από τα 107 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα μόλις τα 14 (13%). Σημειώνεται δε, ότι τα 78 (72,9%) από τα 107 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα
  υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
  Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 42 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 38 αφορούσαν κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι από αυτούς που κατέληξαν μόλις έξι ήταν εμβολιασμένοι, παρότι οι οκτώ στους δέκα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.
  Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Ειδικότερα την περυσινή περίοδο γρίπης το 24,9% των εργαζομένων στα νοσοκομεία σήκωσαν το μανίκι τους για να υποβληθούν σε αντιγριπικό εμβολιασμό, με το ποσοστό σχεδόν να διπλασιάζεται στα Κέντρα Υγείας (40,2%).
  Υπό τα δεδομένα αυτά το υπουργείο Υγείας εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα εμβολιαστικά μέτρα ώστε να προστατευθούν από πιθανή νόσηση και σοβαρές επιπλοκές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευθεί αντιγριπικά εμβόλια.
  Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας συνιστά να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δε, δίδεται και στους επαγγελματίες υγείας, σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσουν τις σοβαρές… επιπλοκές που προκαλεί η εμβολιαστική αντίστασή τους, τόσο στους ίδιους όσο και στους ασθενείς.
  Οδηγίες για τα παιδιά
  Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νέα σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα μωρά έξι μηνών και άνω και τα παιδιά θα πρέπει ετησίως να εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Στο πλαίσιο αυτό συμβουλεύουν τους γονείς να κλείσουν ραντεβού με τον παιδίατρο στα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα.
  Και αυτό διότι όπως υπογραμμίζεται στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νοσηρότητας στο παιδί καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
  Σε ό,τι αφορά τη δοσολογία, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διευκρινίζει ότι ο αριθμός των δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το ιστορικό ανοσοποίησής του.
  Για τα παιδιά έξι μηνών έως οκτώ ετών χρειάζονται δύο δόσεις την πρώτη φορά που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ τα παιδιά εννέα ετών και άνω χρειάζονται μόνο μία δόση, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού τους.
  Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και για τα παιδιά με αλλεργία στο αβγό, με τους επιστήμονες να επιμένουν ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης με τις ίδιες προφυλάξεις που λαμβάνονται για κάθε άλλο εμβόλιο. Οι έγκυοι επίσης ωφελούνται κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο, ανεξαρτήτως του τριμήνου κύησης που διανύουν.
  «Ο ιός της γρίπης είναι συχνός και απρόβλεπτος. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε υγιή παιδιά» σημειώνει ο Dr. Flor Munoz, της Επιτροπής Μολυσματικών Νόσων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
  Ο ίδιος προσθέτει δε ότι η ανοσοποίηση μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας του παιδιού λόγω γρίπης.
  Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει έκκληση και στο υγειονομικό προσωπικό να λάβει μέτρα προφύλαξης: «Ολο το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να λαμβάνει ετήσιο εμβόλιο εποχικής γρίπης, καθώς αποτελεί κρίσιμο βήμα στην πρόληψη της νόσου. Τα αντι-ιικά φάρμακα είναι σημαντικά στη θεραπεία και στον έλεγχο της γρίπης, αλλά δεν υποκαθιστούν τον εμβολιασμό» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk