• Αναζήτηση
 • ΜΕΤΚΑ – Το βιομηχανικό κεφάλαιο της χώρας

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ενα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής βιομηχανίας ξεκίνησε να γράφεται πριν από 50 χρόνια. Ηταν τότε, στη δεκαετία του ’60, που ξεκινούσε και η χρυσή εποχή της εγχώριας βιομηχανίας. Η Ελλάδα μπορούσε να απολαμβάνει εντυπωσιακούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι προϋποθέσεις υπήρχαν. Ποια θα ήταν όμως εκείνη η εταιρεία που θα τις αξιοποιούσε;

   

  Το 1962 ιδρύεται η ΜΕΤΚΑ και το πρώτο εργοστάσιο παίρνει μπρος το 1964. Αν και ξεκίνησε ως μια εταιρεία παραγωγής μεταλλικών κατασκευών, στον Βόλο, εξελίχθηκε δυναμικά και πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της εγχώριας βιομηχανίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιομηχανική πρόοδο της χώρας.

   

  Η ΜΕΤΚΑ είχε και έχει ένα ξεκάθαρο όραμα που οδηγεί την κάθε της πράξη: να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα για τον άνθρωπο. Το μυστικό της ήταν ένα από την αρχή: Πρωτοπορία – Καινοτομία – Οραμα για το μέλλον. Αυτά τα συστατικά γράφτηκαν στο DNA της και παραμένουν αναλλοίωτα έως σήμερα.

   

  Με δυναμικές εξαγορές μέσα στα χρόνια και μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο το 1973, η ΜΕΤΚΑ πέρασε αλώβητη προς τη Μεταπολίτευση. Με στρατηγική, μεθοδικότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ο πολυμήχανος χαρακτήρας της εταιρείας της έδειξε τον δρόμο για το μέλλον. Επέκτεινε τη δραστηριότητά της και σε διαφορετικούς τομείς – έργα άμυνας και ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα – αλλά και προς νέους ορίζοντες, ξεκινώντας έργα και συνεργασίες στο εξωτερικό.

   

  Το πολυσυλλεκτικό και οραματικό αυτό προφίλ της ΜΕΤΚΑ ήταν που πυροδότησε το ενδιαφέρον του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η οικογένεια Μυτιληναίου διέβλεψε τις μεγάλες δυνατότητες της εταιρείας. Ηξερε ότι μέσω μιας εξαγοράς η ΜΕΤΚΑ θα εκτοξευόταν.

   

  Η εξαγορά αυτή ολοκληρώθηκε το 1999. Και τότε ξεκίνησε πραγματικά η εκτόξευση της ΜΕΤΚΑ.

   

  Μαζί άνοιξαν τον δρόμο για ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα και σύνθετες κατασκευαστικές εφαρμογές σε Ελλάδα και εξωτερικό, απαντώντας με επιτυχία στις προκλήσεις του ενεργειακού κλάδου. Ταυτόχρονα η ΜΕΤΚΑ ξεκινά τη συνεργασία της με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού – αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας έργα όπως τμήματα αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, αρμάτων μάχης Leopard 2-Hel και υποβρυχίων τελευταίας γενιάς – για να φτάσει σήμερα να θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο αξιόπιστους και έμπειρους εταίρους στον τομέα αυτόν.

   

  Με εντυπωσιακή επίδοση στις μεταλλικές κατασκευές υψηλής αξίας για τον δημόσιο τομέα, η ΜΕΤΚΑ συμμετέχει καταλυτικά στην ολοκλήρωση μίας από τις πιο εμβληματικές γέφυρες παγκοσμίως, αυτής του Ρίου-Αντιρρίου. Η συμβολή της ΜΕΤΚΑ καθοριστική, καθώς η ανέγερση απαιτούσε σύνθετες εργασίες που μόνο μια εταιρεία του βεληνεκούς της ΜΕΤΚΑ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει με επιτυχία.

   

  «Εχω κάνει πολλές κατασκευές με ατσάλι – μου είναι ένα πολύ οικείο υλικό. Ποτέ, όμως, ως τώρα δεν είχα δει τόσο καλή δουλειά και τέτοια ακρίβεια στη γεωμετρία, στη συγκόλληση, στα πάντα… Το αποτέλεσμα ήταν απλά εξαιρετικό».

   

  Santiago Calatrava

   

  Στα χρόνια που ακολουθούν η ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερα εμβληματικά έργα που διαμορφώνουν ένα νέο αστικό τοπίο, αλλά και έργα υψηλών προδιαγραφών.

   

  Η παράλληλη διεύρυνση του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δίνει τη δυνατότητα στη ΜΕΤΚΑ να πειραματιστεί σε νέους δρόμους. Και φυσικά και πάλι να διακριθεί. Ως μέρος του Ενεργειακού Συγκροτήματος του Αγίου Νικολάου, ανέλαβε τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, ανέγερση, θέση σε λειτουργία και μετέπειτα συντήρηση μιας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Θερμότητας για την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Το σύνθετο αυτό έργο παραδίδεται με το «κλειδί στο χέρι» εξασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας, για να αποτελέσει σημείο αναφοράς ως μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τέτοιου τύπου στην Ευρώπη.

   

  Η εμπειρία και η γνώση που έχει αποκτήσει η ΜΕΤΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια τής δίνουν πλέον τη δυνατότητα να σταθεί ισάξια δίπλα σε αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και να διεκδικήσει ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η επέκτασή της στο εξωτερικό θα αρχίσει το 2007 με έναν ενεργειακό σταθμό στο Πακιστάν, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σειρά από αντίστοιχα έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικά έργα, τοποθετώντας ουσιαστικά τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας.

   

  Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία της, τις ισχυρές δεξιότητες διαχείρισης έργου και τους ανθρώπινους πόρους της που καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα λειτουργικών γνώσεων, η ΜΕΤΚΑ είναι πάντα σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να προσφέρει λύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία, κοινωνική ανάπτυξη καθώς και συνολική οικονομική άνθηση.

   

  Η σταθερή οικονομική θέση της εταιρείας σε συνδυασμό με τις στρατηγικές συνεργασίες της με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες της επιτρέπουν να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την αναπτυξιακή της στρατηγική και την περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε τομείς όπως είναι οι υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΕΤΚΑ έχει το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλης κλίμακας σύνθετα έργα υποδομής όπως, μεταξύ άλλων, σιδηροδρόμους, ιδιωτικές παραχωρήσεις καθώς και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις διαχείρισης αποβλήτων.

   

  Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της, αλλά και την τοποθέτησή της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας, η ΜΕΤΚΑ το 2015 προχώρησε στην ίδρυση της METKA EGN. Συνδυάζοντας εμπειρία στα έργα EPC ηλιακών φωτοβολταϊκών τεχνολογιών (solar PV) και την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων, με την τεχνογνωσία για το σύνολο του ενεργειακού κλάδου, τη γεωγραφική παρουσία και την οργανωτική ισχύ της ΜΕΤΚΑ, η εταιρεία ήδη διεκδικεί ηγετική θέση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

   

  Το 2017 γράφτηκε ακόμη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Ο Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μετεξελίχθηκε σε μια μεγάλη πολυεθνική, απορροφώντας τη ΜΕΤΚΑ, την Αλουμίνιον της Ελλάδος, αλλά και την Protergia.

   

  H ΜΕΤΚΑ πλέον, ως Τομέας Εργων EPC της MYTILINEOS, συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στον χρόνο, διαγράφοντας συνεχώς νέες επιτυχίες και υπερβαίνοντας νέα σύνορα.

   

  1962

  Ιδρυση της ΜΕΤΚΑ στον Βόλο

   

  1964

  Ιδρυση του πρώτου εργοστασίου βιομηχανικής παραγωγής της ΜΕΤΚΑ

   

  1973

  Οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

   

  1980

  Πλήρης εξαγορά και απορρόφηση της εταιρείας ΤΕΧΝΟΜ ΑΤΕ

   

  1989

  Εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Κατεργασίας Χάλυβα ΑΕ (SERVISTEEL)

   

  1998-1999

  Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ απέκτησε τον έλεγχο της ΜΕΤΚΑ

   

  1999

  Δραστηριοποίηση στον τομέα έργων Αμυντικής Συμπαραγωγής

   

  2005

  Ανάληψη του έργου κατασκευής Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας-Θερμότητας για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ AE, Ελλάδα

   

  2007

  Ξεκινά η διεθνής δραστηριότητα της εταιρείας σχεδόν σε όλον τον κόσμο που την καθιστούν τα επόμενα χρόνια από τις πιο έμπειρες εταιρείες στον κόσμο (Πακιστάν, Ρουμανία, Συρία, Τουρκία, Ιράκ, Αλγερία, Ιορδανία και άλλες)

   

  2014

  Υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεση σημαντικού έργου κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα

   

  2015

  Ιδρυση της ΜΕΤΚΑ EGN – νέα εταιρεία στην παγκόσμια αγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων

   

  2016

  Στρατηγική συμμαχία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) με την εταιρεία International Power Supply (IPS), κατασκευάστρια του βραβευμένου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης παραγωγής/διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) EXERON

   

  2017

  Συγχώνευση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με τις βασικές θυγατρικές της ΜΕΤΚΑ ΑΕ, PROTERGIA AE και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk