Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Οι χρηματιστηριακές αγορές, μετά από κέρδη 80% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020, δείχνουν να βρίσκονται πλέον σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και στους εντεινόμενους φόβους για σταδιακό περιορισμό της στήριξης της νομισματικής πολιτικής, μετά την άνοδο του πληθωρισμού που φέρνει πιο κοντά και την άνοδο των επιτοκίων.
Η κατάρρευση μάλιστα της αγοράς κρυπτονομισμάτων στα μέσα της εβδομάδας, η οποία «έσβησε» σχεδόν 1 τρισ. δολ. το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τους φόβους για τον πληθωρισμό, προκάλεσαν τριγμούς στις διεθνείς αγορές αυξάνοντας τη μεταβλητότητα.
Οι πληθωριστικές τάσεις και οι συνδεόμενες προσδοκίες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, ιδίως της Fed, αποτελούν εξάλλου, σύμφωνα με τον Dr Hans-Jörg Naumer της Allianz Global Investors, δυνητικές αιτίες ρευστοποίησης ή μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις την ώρα που οικονομίες σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη, αν και μια λιγότερο γενναιόδωρη νομισματική πολιτική επιβεβαιώνει την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την πανδημία, ενώ συγκρατεί τις πληθωριστικές πιέσεις και περιορίζει τον σχηματισμό φούσκας σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Robert Buckland, γκουρού και επικεφαλής για τις μετοχικές αγορές της Citigroup, σε παρουσίαση προς τους θεσμικούς πελάτες της τράπεζας, εξήγησε πως διανύουμε τον πρώτο χρόνο του παγκόσμιου ανοδικού οικονομικού κύκλου.
Οπως εκτιμά, το 2021 τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στα χρηματιστήρια παγκοσμίως θα σημειώσουν κέρδη 36%, ρυθμός αρκετός ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων. Τα πράγματα, σημειώνει εξάλλου, ιστορικά, γίνονται πιο σύνθετα κατά 2ο έτος του ανοδικού οικονομικού κύκλου καθώς η δυναμική των εταιρικών κερδών εξασθενεί. Ετσι συστήνει «αγορές κυκλικών μετοχών» σε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πτώση των αγορών.
Αν και οι μετοχές παγκοσμίως βρίσκονται τώρα 20% υψηλότερα από τα υψηλά της προ πανδημίας επιπέδων, ένας συνδυασμός ισχυρής αύξησης των εταιρικών κερδών και εύλογες αποτιμήσεις σε σχέση με τις ομολογιακές αγορές δεικνύουν ότι οι μετοχικές αγορές έχουν ακόμη ανοδικά περιθώρια, εκτίμησε και ο Mark Haefele, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της UBS-CIO, ο οποίος σε επιμέρους κλάδους επιλέγει τους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.
Τριγμοί από την αύξηση της Alpha Bank
Τραπεζικό sell off (ξεπούλημα) προκάλεσε η επιβεβαίωση από την Alpha Bank (-30% την Παρασκευή) ότι διερευνά αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, μέσω των συμβούλων JP Morgan και Goldman Sachs, καθώς ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Η διοίκηση της Alpha Bank θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις αγορές, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων. Είναι πιθανό η έκδοση των νέων μετοχών να κλειδώσει στο επόμενο ΔΣ της τράπεζας που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη, την ίδια ημέρα που θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021.