Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Καταπράσινο τοπίο, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, σπηλιές προς εξερεύνηση και απομονωμένες παραλίες προσβάσιμες με σκάφη – ή άλλα πλωτά μέσα -, τα Σύβοτα είναι ένας μικρός καλοκαιρινός παράδεισος. Και παρότι ανήκει στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει όλες τις χάρες των νησιών του Ιονίου, ανάμεσα στις οποίες και τη χαρακτηριστική τους γαστρονομία.
Στα Σύβοτα λοιπόν, συνηθίζουν να φτιάχνουν, αφού βρίσκονται μια ανάσα από την Κέρκυρα, κερκυραϊκό σοφρίτο (η ονομασία προέρχεται από την ιταλική λέξη soffritto που σημαίνει τηγανισμένο ελαφρά, γιατί πριν το μαγειρέψουμε αλευρώνουμε και τηγανίζουμε λίγο το κρέας).
Ενα από τα μέρη που μπορεί κανείς να το απολαύσει είναι το εστιατόριο «The Islands» του ξενοδοχείου «Domotel Agios Nikolaos». Εκεί, σε έναν πανέμορφο χώρο μέσα στη φύση µε πανοραµική θέα στη θάλασσα, ο σεφ Γιάννης Παναγιώτου φτιάχνει πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, κυρίως σπιτικές συνταγές, στις οποίες όμως βάζει τη δημιουργική του πινελιά.
Το σοφρίτο που μας έφτιαξε το συνόδευσε με έναν απλό πουρέ πατάτας, ο οποίος όμως γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρων με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού που περιέχει. Ενα εύκολο πιάτο που αρέσει σε όλους. Για την επιτυχία του φροντίζουμε το πάχος των κομματιών του κρέατος να είναι περίπου 1 εκατοστό, αν θέλουμε κιόλας το κοπανάμε για να μαλακώσει. Το τηγάνισμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, να μην ξεροψηθεί δηλαδή, ενώ μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα του σκόρδου στις προτιμήσεις μας.
Σοφρίτο με πουρέ πατάτας
Προετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό κρέας μοσχάρι κιλότο, σε φέτες
Αλεύρι για πανάρισμα
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
50 ml ξίδι
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες ολόκληρες, με τη φλούδα, πολύ καλά πλυμένες
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
60 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές και τις τινάζουμε ελαφρώς να φύγει το περιττό αλεύρι. Βάζουμε το κρέας στο τηγάνι όπου ήδη έχει κάψει το λάδι. Οταν κοκκινίσει, το γυρίζουμε, κατά προτίμηση με μια λαβίδα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
Σε ένα άλλο καθαρό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με τον μαϊντανό και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καούν. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα μαϊντανό και σκόρδο στην κατσαρόλα με το κρέας και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ξίδι και αμέσως ζεστό νερό τόσο, ώστε να σκεπαστεί καλά το κρέας και να βράσει. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει καλά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 2 ώρες.
Στο τέλος χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά μέχρι να γίνει η σάλτσα πηχτή, που σημαίνει ότι το φαγητό είναι έτοιμο.
Πουρές πατάτας
Βάζουμε τις πατάτες, όπως είναι ολόκληρες, σε μια κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (θα πρέπει να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι). Οταν έχουν βράσει τις ξεφλουδίζουμε – με προσοχή για να μην καούμε – όσο είναι ζεστές.
Βάζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε ένα σκεύος και τις πολτοποιούμε είτε με το ειδικό εργαλείο για πουρέδες είτε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Διορθώνουμε τη γεύση όπως επιθυμούμε.
Στο πιάτο βάζουμε μία κουταλιά πουρέ, 2-3 κομμάτια μοσχαράκι και περιχύνουμε με τη σάλτσα του κρέατος.