• Αναζήτηση
 • Με τρεις γραμμές η κυβέρνηση για τις εκλογές

  Οι υπουργοί Ανάπτυξης Πάνος Σκουρλέτης (Α) και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητούν τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 2oυ Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: "Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει", στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου -Τae Kwon Do, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (File: 17191345.jpg )
  Στα… τρία είναι χωρισμένη η κυβέρνηση για τον κατάλληλο χρόνο των εκλογών και στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν, στην παρούσα χρονική στιγμή εμμένει στον σχεδιασμό του για εξάντληση της τετραετίας.
  Στο πρωθυπουργικό ημερολόγιο υπάρχει ο Οκτώβριος ως μήνας των εκλογών, κάτι που θα σηματοδοτήσει και ένα θεσμικό μήνυμα, όπως μεταδίδεται, για την ολοκλήρωση του συνταγματικού βίου της κυβέρνησης. Η κίνησή του να εμφανιστεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, όπου έλαβε τον λόγο για τον προϋπολογισμό και τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και η απάντησή του στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», όπου συγκρούστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στρατηγική επιλογή. Αποτελεί τμήμα του σχεδίου του για σταδιακή αντεπίθεση και προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό δημοσκοπικά κλίμα για την κυβέρνηση με τον ίδιο στο πρώτο πλάνο, καθώς διάφορα γεγονότα δεν έχουν αποδώσει, όπως η σκανδαλολογία, οι εξαγγελίες κ.ά.
  Εκτιμά ότι θα αποδώσει καρπούς η οικονομική πολιτική με θετικά μέτρα σε βάθος χρόνου και θα γίνει πλήρως κατανοητή από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Παράλληλα, θέλει επί των ημερών του να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ένα ζήτημα που έχει συζητήσει εκτενώς και με τους βασικούς ξένους ηγέτες, ενώ επιθυμεί να προχωρήσει η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.
  Στο ίδιο κλίμα με τον Πρωθυπουργό είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης προκρίνει την εξάντληση της τετραετίας. Στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο εν τούτοις αναλύονται όλες οι παράμετροι και γίνονται δεύτερες σκέψεις.
  Το οικονομικό επιτελείο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, φέρεται να εισηγείται την ολοκλήρωση της τετραετίας για πολλούς λόγους, με κυριότερο τη μη διατάραξη της προσπάθειας που γίνεται στην οικονομική πολιτική. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γιάννης Δραγασάκης που δίνει βαρύτητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος.
  Ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα τις τελευταίες ημέρες, με την ψήφιση και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με φόντο τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αρχίσει και διατυπώνεται η θεωρία των εκλογών στα μέσα Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα.
  Υπάρχουν υπουργοί που παρασκηνιακά, καθώς αποφεύγουν δημόσια να τοποθετηθούν υπέρ των πρόωρων εκλογών, λένε ότι δεν πρέπει να χαθεί το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί σε τμήμα της κοινωνίας από διάφορες ενέργειες, όπως π.χ. η επιστροφή των αναδρομικών, η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, κ.ά.
  Στο υπουργείο Εσωτερικών με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση υπάρχει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον Μάιο ακόμα και το σενάριο των τετραπλών εκλογών, δηλαδή ευρωεκλογών, βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών. Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές και αυτού του σεναρίου με τη λογική της διασποράς της ψήφου.
  Για την κυβέρνηση το θέμα των συντάξεων ήταν το «Αγιο Δισκοπότηρο» και το γεγονός ότι κερδίζεται η μάχη για τη μη περικοπή τους δίνει ένα ακόμα όπλο στα χέρια του Αλ. Τσίπρα. Οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων θυμίζουν παλαιότερη δήλωση του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όπου είχε πει ότι ο χρόνος των εκλογών «θα κριθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».
   Αυτή η φράση παραμένει το κλειδί των εξελίξεων, καθώς ο Πρωθυπουργός οικοδομεί το αφήγημα των εκλογών με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ετησίως και ότι αυτός ο κύκλος συγκροτεί τη βασική δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων για τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής σκληρής γραμμής, όπως αποτυπώθηκε και στη Βουλή, επανέρχεται σε διάφορους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους το σενάριο των εκλογών μετά τη «γαλοπούλα», δηλαδή την προκήρυξή τους μετά τις γιορτές.
  Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας στις 25 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνει τετραετία στην πρωθυπουργία της χώρας και από εκεί και πέρα, όποτε γίνουν οι εκλογές, εκτός από τον προσεχή Μάρτιο, είναι προεξοφλημένες, είτε τον Μάιο (τετραπλές) είτε τον Οκτώβριο.
  Εσχάτως συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο και το σενάριο στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου να είναι κοινός υποψήφιος ο Αλ. Τσίπρας των ευρωσοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έναντι του Μάνφρεντ Βέμπερ που στηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αν και η συζήτηση είναι (σε θεωρητικό επίπεδο, λέγεται ότι εάν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός θα τον ωφελήσει πολιτικά και θα του δώσει πολιτικούς πόντους εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο.
  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk