Με το βλέμμα στον εκλογικό κύκλο η νέα έξοδος στις αγορές
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν και ο εκλογικός κύκλος και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, με τους αναλυτές να «βλέπουν» μάλιστα προσφυγή στις κάλπες ως τον Μάιο του 2019, ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) προετοιμάζεται για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με στόχο μια μικρή έκδοση 10ετούς ομολόγου, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στον μακρύ δρόμο της ουσιαστικής επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.
Χρονικά η έκδοση θα μπορούσε να λάβει χώρα από τα μέσα Μαρτίου και ως τις 11 Απριλίου ώστε, όπως εκτιμάται, να έχει τον χρόνο, εάν και εφόσον το αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προς τα τέλη Μαΐου.
Ωστόσο τα «ανοιχτά μέτωπα» είναι ακόμη αρκετά, ενώ από την έκβασή τους θα εξαρτηθεί και η τύχη του εγχειρήματος, ή ακόμη και το ύψος και η διάρκεια της νέας έκδοσης ομολόγου. Αρχικώς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών πρόκειται να δημοσιεύσουν μια δεύτερη έκθεση μετά το πρόγραμμα. Αυτή η δεύτερη έκθεση θα είναι κρίσιμη για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους στις 11 Μαρτίου εάν θα εγκρίνουν την καταβολή του 1 δισ. ευρώ περίπου από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Μια λεπτή γραμμή
Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ θα μπορούσε να ανησυχήσει τις αγορές αποσταθεροποιώντας όχι μόνο τις προσπάθειες της χώρας να επιστρέψει ουσιαστικά στις αγορές, αλλά και την ίδια τη στρατηγική του Τσίπρα στην πορεία του προς την εκλογική αναμέτρηση, υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, παρατηρώντας πως υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα να μην περάσει.
Οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει και μια μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, πολλά εξαρτώνται και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές.
Να «χτίσει» επαφή
Παρά την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κινούνται στο 3,86% και του νέου 5ετούς στο 3,2% από το 3,6% κατά την έκδοσή του (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι τιμές τους σημειώνουν άνοδο), η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή, με αποτέλεσμα η εικόνα να μεταβληθεί άμεσα με λίγες πωλήσεις τίτλων εάν επιβαρυνθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές κοντά στον ΟΔΔΗΧ εκτιμούν πως η χώρα θα πρέπει να βγαίνει σε τακτά διαστήματα στις αγορές ώστε να «χτίσει» σταδιακά την επαφή της με τους επενδυτές, καθώς μετά το (αναγκαίο) «κούρεμα» των ομολόγων του PSI οι αγορές θα παραμείνουν εξαιρετικά επιφυλακτικές για μεγάλο διάστημα. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν το διεθνές κλίμα επιβαρυνθεί, η χώρα θα πρέπει να βγει και πάλι το επόμενο διάστημα στις αγορές, ακόμη και με 7ετές ή νέο 5ετές ομόλογο, αν τα πράγματα διεθνώς κλιμακωθούν επικίνδυνα.
«Ομόλογο benchmark»
Ωστόσο, αν τελικά τα πράγματα ακολουθήσουν τον σχεδιασμό με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές με ένα «ομόλογο benchmark», όπως αποκαλείται, για τη χώρα που θα τη φέρει πιο κοντά στην προσπάθειά της να «χτίσει» μια ουσιαστική σχέση με τους επενδυτές. Καθώς η ζήτηση από «καλής ποιότητας» επενδυτές, κατά την πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι νέες εκδόσεις ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας να μη γίνονται με βάση πολιτικά κριτήρια, αλλά με όρους αγοράς. Μια έκδοση 10ετούς ομολόγου που δεν θα πάει καλά, αν τα πράγματα διεθνώς πάνε άσχημα, δεν θα είχε μακροπρόθεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη χώρα.
Εν τω μεταξύ σχεδιάζεται και μια μικρή εναλλαγή (rotation) στους αναδόχους (BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley και Societe Generale CIB) που είχαν πάρει τη δουλειά με το 5ετές ομόλογο κατά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ η μέθοδος που θα ακολουθηθεί με βάση το βιβλίο προσφορών θα είναι η ίδια και κατά τη νέα έκδοση.
Με όπλο το «μαξιλάρι»
Το ιστορικά υψηλό ποσό των διαθεσίμων της κυβέρνησης (37 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» και τα repos που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ) σημαίνει ότι η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη μέχρι το τέλος του 2022 και αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το χρέος, αναφέρουν ξένες τράπεζες, ενώ πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση το «ακριβό» π.χ. χρέος του ΔΝΤ, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να αποπληρωθεί μετά την προσφυγή στις αγορές, ώστε να δοθεί και το κατάλληλο σινιάλο στους επενδυτές.
Επιπρόσθετα, τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσουν και οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Οπως εκτιμάται, μετά τη Fitch επίκειται, την 1η Μαρτίου, να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο η Moody’s, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται μια ακόμη αναβάθμιση από τη S&P. Η καλύτερη αξιολόγηση, ωστόσο, αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα από τη Fitch τοποθετείται σε ΒΒ-, αλλά ενώ είναι υψηλότερη κατά μία βαθμίδα σε σχέση με την αξιολόγηση της S&P και δύο βαθμίδες σε σχέση με την αντίστοιχη της Moody’s, υπολείπεται ακόμα κατά τρεις βαθμίδες από το στάτους της επενδυτικής διαβάθμισης που θα μπορούσε, όταν επιτευχθεί, να σηματοδοτήσει και την πλήρη επιστροφή της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

