• Αναζήτηση
 • Βίκυ Χατζηβασιλείου : «Με την πολιτική τελείωσα, είπα όχι σε τέσσερα κόμματα»

  H εμπνεύστρια και παρουσιάστρια του «Πάμε πακέτο» μιλάει για την επιτυχημένη εκπομπή, τον παραλογισμό, τη φιλαρέσκεια και τις προτάσεις από άλλα κανάλια

  Επιστρέφει στην τηλεόραση για 14η σεζόν. Το «Πάμε πακέτο» (Alpha) είναι, όπως λέει και η εμπνεύστρια και παρουσιάστριά του Βίκυ Χατζηβασιλείου, «η μακροβιότερη εκπομπή της prime time ζώνης». Και αν αυτό κάνει την κυρία Χατζηβασιλείου πολύ χαρούμενη, μεγαλώνει και την ευθύνη της απέναντι σε ένα κοινό που όπως δείχνουν οι υψηλές θεαματικότητες την ακολουθεί πιστά (και απευθύνεται σε αυτή για να το ξαναφέρει σε επαφή με τους ανθρώπους που έχασε). Για αυτό το κοινό προσπαθεί να βελτιώνει διαρκώς τη δουλειά της, χωρίς να ησυχάζει, «όχι μόνο γιατί η εκπομπή είναι απαιτητική αλλά γιατί αυτή είναι η φύση μου».
  Δεκατέσσερα χρόνια στην ίδια παραγωγή δεν έχετε κουραστεί;
  «Καθόλου! Αλλιώς θα είχα σταματήσει. Σε μια εκπομπή σαν τη δική μου, όπου κάθε ιστορία είναι μια διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να κουραστείς».
  Οπότε σκοπεύετε να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμα;
  «Δεν κάνω πλάνα. Αφήνω τα πράγματα να εξελιχθούν και να με οδηγήσουν. Οταν ξεκίνησα, δεν μπορούσα να διανοηθώ πως ύστερα από τόσα χρόνια θα συνέχιζα. Οπότε δεν σκοπεύω τίποτα. Θα δείξει…».
  Πόσα άτομα απασχολούνται στην εκπομπή;
  «Αν εννοείτε τη δημοσιογραφική ομάδα, αν βγάλουμε δηλαδή τεχνικούς, κάμεραμαν κ.λπ., τότε οκτώ με εννέα άτομα, στα οποία περιλαμβάνομαι κι εγώ. Είμαι ενεργή στο ρεπορτάζ».
  Πόσο περίπου χρόνο μπορεί να σας πάρει μια υπόθεση από τη στιγμή που σας προσεγγίζει ο αποστολέας του πακέτου ως την παρουσίασή της;
  «Υπάρχουν υποθέσεις απλές, που βγαίνουν γρήγορα, υπάρχουν όμως και εκείνες που έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Μια τέτοια την ψάχναμε επί δέκα χρόνια!».
  Παρακολουθείτε τις εκπομπές σας; Βλέπετε μεγάλη διαφορά στον τρόπο που τις παρουσιάζετε από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;
  «Παρακολουθώ πάντα τις εκπομπές μου. Και αν δεν είχα δει διαφορά, θα είχα αποτύχει. Γιατί δεν θα είχα εξελιχθεί. Θεωρώ πως με όσο ταλέντο και αν γεννηθεί κανείς αν και εγώ δεν πιστεύω πως δεν είμαι κανένα ιδιαίτερο ταλέντο όλα χρειάζεται να περνάνε μέσα από την εξέλιξη, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα».
  Δεν πιστεύετε πως είστε ιδιαίτερο ταλέντο;
  «Θέλω να είμαι μετριόφρων και να βλέπω τα πράγματα όσο γίνεται στις πραγματικές διαστάσεις τους. Ανθρωποι που «τα λένε» στην τηλεόραση υπάρχουν πολλοί. Ανθρωποι που να συγκεντρώνουν πολλά ετερόκλητα ταλέντα δεν υπάρχουν».
  Τι είναι αυτό που προσπαθείτε να κάνετε ως παρουσιάστρια του «Πάμε πακέτο»; Πώς αντιμετωπίζετε τους καλεσμένους σας αλλά και τους τηλεθεατές;
  «Προσπαθώ να είμαι πάντα ευγενική, γεγονός που μερικές φορές δεν είναι εύκολο, γιατί ακούς πράγματα που σε εξοργίζουν. Προσπαθώ την ίδια στιγμή να μπαίνω στο μυαλό του μέσου τηλεθεατή. Να έχω κοινή λογική, που δυστυχώς στις εποχές που ζούμε δεν είναι τόσο… κοινή».
  Τι εννοείτε;
  «Σήμερα η κοινή λογική είναι ζητούμενο. Αυτό που θα έπρεπε να διαθέτουν όλοι, έχω παρατηρήσει, είναι όλο και πιο σπάνιο».
  Πώς αντιδράτε μπροστά στον παραλογισμό;
  «Γυρίζει το μάτι μου, γίνομαι έξαλλη, γιατί μεγάλωσα σε μια μέση αστική οικογένεια, με τους γονείς και τα παιδιά αγαπημένους, με κάποιες ηθικές αρχές… Εχω δημιουργήσει τη δική μου κοσμοθεωρία βάσει της οποίας πορεύομαι. Εχει καταρρεύσει κάποιες φορές με αυτά που βλέπω, μη νομίζετε. Από την άλλη, μεγαλώνοντας έμαθα κι εγώ πως έτσι είναι η ζωή. Πως δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε τίποτα. Και πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».
  Φροντίζετε πολύ την εμφάνισή σας…
  «Δεν το κρύβω! Μην ξεχνάτε πως είμαι από τη Θεσσαλονίκη!». (γελάει)
  Πώς διαχειρίζεστε τη φιλαρέσκειά σας τηλεοπτικώς;
  «Προσπαθώ πάντα να κρατώ τις ισορροπίες. Η παρουσιάστρια δεν μπορεί να μην είναι περιποιημένη. Απλώς δεν χρειάζονται υπερβολές. Οπως περιποιούμαι τον εαυτό μου στην προσωπική ζωή μου, έτσι εμφανίζομαι και στην τηλεόραση. Εξάλλου, σε μια εκπομπή σαν το «Πάμε πακέτο» το παιχνίδι δεν κερδίζεται μόνο από την εμφάνιση αλλά και από τη συμπεριφορά. Γι’ αυτό σάς είπα πως προσπαθώ να μη χάνω την ευγένειά μου. Προσπαθώ να κατευθύνω τα πράγματα προς το γενικότερο καλό όλων. Να κρατώ μετριοπαθή στάση. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Καμιά φορά με παρασέρνουν τα συναισθήματά μου. Ισως να έχει τύχει να υπερβώ και τα όρια. Ελπίζω να είναι ελάχιστες αυτές οι φορές».
  Πότε θεωρείτε πως υπερβαίνετε τα όρια;
  «Οταν αρχίζω να κάνω μάθημα στους ανθρώπους. Δεν έχω το δικαίωμα να τους λέω τι να κάνουν στις ζωές τους. Αν και, από τη στιγμή που μου εμπιστεύονται τόσο προσωπικά θέματα, κάπως, με έναν τρόπο, μου το δίνουν το δικαίωμα».
  Κρατάτε επαφή μαζί τους και μετά το τέλος της εκπομπής;
  «Παρακολουθούμε τι γίνεται, από ενδιαφέρον. Εχουμε επαφή με όλους για ένα διάστημα. Πάντα διακριτικά».
  Ποια είναι τα συμπεράσματα;
  «Το 90% των περιπτώσεων συνεχίζουν να είναι μαζί. Αλλάζουν οι ζωές τους, και αυτό είναι ευλογημένο. Κάποιοι πάλι αποφασίζουν πως δεν ταιριάζουν, δεν θέλουν να συμπορεύονται. Είναι επιλογή τους, απόφασή τους. Σεβαστό!».
  Εχουμε δει ανθρώπους να καταρρέουν στο στούντιο. Δεν τρομάζετε μπροστά στην πιθανότητα να συμβεί κάτι σοβαρό;
  «Τρομάζω, χτυπάω ξύλο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι, αλλά η ψυχούλα μου τρέμει πάντα».
  Προτάσεις να παρουσιάσετε άλλες εκπομπές σάς έχουν κάνει;
  «Μου έχουν γίνει προτάσεις να πάω σε άλλα κανάλια, όμως για άλλες εκπομπές δεν μου έχουν γίνει προτάσεις».
  Μπήκατε στον πειρασμό να πάτε σε άλλο κανάλι;
  «Ποτέ! Είμαι άνθρωπος που τιμάει τις σχέσεις του, τις συνεργασίες του. Γι’ αυτό και έχω απορρίψει τις προτάσεις που μου έκαναν».
  Εκτός από την εκπομπή σας, διατηρείτε και ιστοσελίδα με συμβουλές ευζωίας και υγείας και γράφετε βιβλία. Πότε τα προφταίνετε;
  «Είμαι ένας εξαιρετικά οργανωμένος άνθρωπος, αυτός είναι ο λόγος που προφταίνω τα πάντα. Την ιστοσελίδα μου την αγαπώ γιατί θεωρώ πως είναι η προσφορά μου στον συνάνθρωπο. Θέλω να πιστεύω πως κάπως, με έναν τρόπο, κάτι προσφέρω, και είμαι συνεπής με αυτό που κάνω είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί. Οσο για το γράψιμο, το απολαμβάνω πολύ! Προς τα τέλη Νοεμβρίου κυκλοφορεί από τον Κλειδάριθμο το νέο βιβλίο μου με τίτλο «Αλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες». Είναι, νομίζω, κάτι αρκετά πρωτοποριακό, καθώς ανατρέχω και στις κβαντικές θεωρίες».
  Σας ενοχλεί όταν διαβάζετε αρνητικά σχόλια; Πώς τα αντιμετωπίζετε;
  «Η αλήθεια είναι πως για εμένα δεν έχουν γραφτεί πολλά. Πώς τα αντιμετωπίζω; Θωρακίζω την ψυχή μου. Νομίζω πως τα πάω καλά. Κάνω την ίδια στιγμή προσπάθεια αυτοβελτίωσης, θεωρώ πως είναι η ελάχιστη υποχρέωση προς τον εαυτό μας».

  «Επαθα και έμαθα»

  Παλαιότερα είχατε ασχοληθεί με τα κοινά, υπήρξατε και δημοτική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη. Θα το ξανακάνατε;
  «Οχι! Από τη σύντομη εμπειρία μου διαπίστωσα πως δεν μπορείς να κάνεις αυτά που πιστεύεις πως είναι σωστά αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αυτά που αποφασίζουν άλλοι πως πρέπει να γίνουν. Ηταν τεράστια απογοήτευση, γι’ αυτό με το που ολοκληρώθηκε η τετραετής θητεία μου τελείωσα για πάντα με την πολιτική. Αν και μου έγιναν διάφορες προτάσεις για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, για βουλευτικά αξιώματα. Κάποια στιγμή με είχαν προσεγγίσει και από το ΠαΣοΚ και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΝ και από το ΚΚΕ. Είπα και στους τέσσερις “όχι”. Το να μπαίνεις με όλη την καλή σου τη διάθεση στον πολιτικό στίβο είναι τελικά αφελής και αγαθή αντιμετώπιση».

  Δηλαδή την πατήσατε;
  «Δηλαδή έπαθα και έμαθα, πλούτισα τις εμπειρίες μου και θα αποφύγω να ξανακάνω τα ίδια λάθη».

  Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο σκοπός της ζωής;
  «Να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Να προχωράς μπροστά και να κάνεις το καλό, όχι μόνο αυτό που είναι καλό για εσένα, αυτό που είναι καλό για όλους. Γιατί το κοινό καλό είναι τελικά και το δικό σου καλό. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος…».

  Media
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk