Με «σημαία» την… εχεμύθεια ο ανταγωνισμός στο Διαδίκτυο
DuckDuckGo, ProtonMail, ProtonVPN, Brave κερδίζουν μερίδιο αγοράς και απειλούν την παντοδυναμία των ιντερνετικών γιγάντων μετά τα σκάνδαλα διαρροής προσωπικών στοιχείων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Τι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αντί για το Google και το Facebook;» αναρωτιέται ο αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ρεπόρτερ του BBC Τομ Τζάκσον. Και αφήνει τον Εντουαρντ Αρμστρονγκ, έναν ανεξάρτητο γραφιά και σύμβουλο επιχειρήσεων από το Νιούκαστλ της Βρετανίας, να απαντήσει.
«Ολοι συμφωνούμε ότι οι μεγάλες εταιρείες αναζήτησης στο Διαδίκτυο και τα διάσημα και δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα πλουτίζουν κατασκοπεύοντας τις ζωές μας. Προσωπικά δεν αισθάνομαι άνετα με την εξουσία που έχουν οι γιγαντιαίοι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών. Νομίζουμε ότι μας τα δίνουν όλα δωρεάν, αλλά το κόστος που πληρώνουμε είναι τα προσωπικά μας στοιχεία και η απώλεια της ιδιωτικότητάς μας» σημειώνει ο Αρμστρονγκ.
Δικαίωμα
Η DuckDuckGo, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται περί τα 50 εκατ. ιντερνετικές αναζητήσεις καθημερινά, υποστηρίζει ότι δεν εκμεταλλεύεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το Google, αλλά δεν αποθηκεύει ούτε μοιράζεται τις προσωπικές πληροφορίες όσων την προτιμούν. «Ο κόσμος δικαιούται να έχει μια εναλλακτική υπηρεσία. Δικαιούται να απολαμβάνει απλά εργαλεία που προστατεύουν και δεν εμπορεύονται την ιδιωτική ζωή του» δηλώνει ο διευθυντής επικοινωνιών της επιχείρησης Ντάνιελ Ντέιβις.
«Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αποτελέσματα αναζήτησης από διαφορετικές πηγές δίχως να αποθηκεύουμε το ιστορικό των αναζητήσεων ή το προφίλ των χρηστών» εξηγεί ο Ντέιβις. Η DuckDuckGo δεν χρεώνει όσους την προτιμούν και έχει ως μόνη πηγή εσόδων τις διαφημίσεις, που όμως δεν βασίζονται στο ιστορικό ή στις προτιμήσεις των χρηστών. «Αν αναζητήσεις ένα αυτοκίνητο στην DuckDuckGo θα δεις διαφημίσεις σχετικά με τα αυτοκίνητα, αλλά όχι άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών που έχεις αναζητήσει κατά το παρελθόν» σημειώνει ο Ντέιβις. Το στέλεχος της DuckDuckGo δεν κρύβει ότι θα επιθυμούσε η εταιρεία του να δώσει ένα διαφορετικό παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και άλλες ιντερνετικές εταιρείες, γράφει το BBC:
Ανάλογες δωρεάν πλην ασφαλείς υπηρεσίες περιήγησης στο Διαδίκτυο διατείνεται ότι προσφέρει η Brave, η οποία επίσης κερδίζει χρήματα από τις διαφημίσεις, τις οποίες όμως οι πελάτες τους μπορούν να ανακατευθύνουν και εν τέλει να αποκλείσουν. Η Brave έχει 8,7 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως.
Συνέπειες
Ο υπεύθυνος προϊόντων της εταιρείας, Ντέιβιντ Τέμκιν, πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί θεαματικά «όταν ο κόσμος αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες της οικονομίας της επιτήρησης». Κάτι που, φευ, ίσως ακόμη αργεί να συμβεί αν αναλογιστεί κανείς ότι το Facebook αύξησε με τον ιστορικά ταχύτερο ρυθμό τους χρήστες του το τρίτο τρίμηνο του 2019 (έφθασε τα 2,45 δισ. μηνιαίους χρήστες). Εξάλλου και η βιομηχανία των likes του WhatsApp, που ανήκει ως γνωστόν στη Facebook, όπως και οι χρήστες της Google, εξακολουθούν να αυξάνονται θεαματικά.
«Ο κόσμος προτιμά να χρησιμοποιεί τα mainstream προϊόντα που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία» παραδέχεται ο Τέμκιν. Ο Εντουαρντ Αρμστρονγκ, όμως, ήθελε πάντα να ξεχωρίζει. «Αντί για Gmail χρησιμοποιώ το ProtonMail, αντί για την Google Search χρησιμοποιώ το DuckDuckGo, αντί για το Chrome χρησιμοποιώ το Firefox και στη θέση του WhatsApp προτιμώ το Signal» τονίζει. Και δηλώνει βέβαιος ότι σκάνδαλα σαν κι αυτό της Cambridge Analytica, που θα ξεσπάσουν στο μέλλον, θα κάνουν περισσότερο κόσμο καχύποπτο για τα ιντερνετικά εργαλεία που χρησιμοποιεί.
Κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα
Με 20 εκατομμύρια χρήστες η ProtonMail έχει γίνει ο μεγαλύτερος παροχέας κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. «Τα emails μεταξύ λογαριασμών της ProtonMail προστατεύονται αυτομάτως από έναν μηχανισμό που τα κρυπτογραφεί προτού καν φθάσουν στους διαμετακομιστές (servers) της εταιρείας, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και οι τεχνικοί της επιχείρησης δεν μπορούν να τα δουν» εξηγεί ο ιδρυτής της εταιρείας Αντι Γεν. Ετσι, «τα στοιχεία των χρηστών είναι ασφαλή ακόμα κι αν κάποιοι χάκερ σπάσουν τους κωδικούς και μπουν στους servers της ProtonMail» προσθέτει.
Ο Αντι Γεν σημειώνει ότι την τελευταία διετία όλο και περισσότερα μέλη εγγράφονται στις υπηρεσίες της ProtonMail, απλοί ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο. Η ProtonMail μάλιστα αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που δημιούργησε μια ξεχωριστή υπηρεσία, την ProtonVPN, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και εχεμύθεια.
Καταγραφή μετακινήσεων, προσδοκιών και φόβων…
Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο κρατικός βρετανικός όμιλος Μέσων Ενημέρωσης BBC είναι όντως πολύ επίκαιρο, δεδομένου ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες του Google (ο υπογράφων είναι ένας εξ αυτών) έλαβαν στις αρχές του νέου έτους μήνυμα με το οποίο η εταιρεία τους πληροφορεί (για να τους κολακεύσει άραγε;) για τις μετακινήσεις τους το 2019.
Το έξυπνο κινητό που κουβαλάμε μαζί μας καταγράφει ανά πάσα στιγμή τις μετακινήσεις μας. Θα μπορούσε κανείς, βεβαίως, να απενεργοποιήσει το location. Αλλά έτσι χάνει πολύτιμες υπηρεσίες, όπως είναι το GPS για παράδειγμα. Θα μπορούσε επίσης να επιστρέψει στα παλαιά, «μη έξυπνα» κινητά. Είναι όμως γνωστό ότι και με αυτά είναι δυνατόν να παρακολουθείται κανείς κατά πόδας.
«Εφόσον η Google γνωρίζει όλες ανεξαιρέτως τις αναζητήσεις που έχεις κάνει ποτέ στο Ιντερνετ, έχει στην κατοχή της έναν λεπτομερή κατάλογο των ενδιαφερόντων, των προσδοκιών και των φόβων σου. Οσο για το Facebook, ξέρει ποιοι είναι οι φίλοι σου, τι σου αρέσει και τι όχι, για ποια θέματα σου αρέσει να συζητείς στο Διαδίκτυο» σημειώνει ο ρεπόρτερ του BBC. Και θυμίζει ότι τα σκάνδαλα διαρροής προσωπικών στοιχείων μέσω του Διαδικτύου έχουν εγείρει παγκοσμίως ανησυχίες για τη διαχείριση των πληροφοριών από αυτούς που τις συγκεντρώνουν.
«Το Facebook τιμωρήθηκε στις ΗΠΑ με πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων για τις ευθύνες που έχει για την έκνομη χρήση προσωπικών στοιχείων από την εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica» θυμίζει ο Τομ Τζάκσον – αναφέρεται στην κατάχρηση των δεδομένων περισσότερων από 50 εκατ. χρηστών του Facebook από την εταιρεία για να επηρεαστεί η αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ του Τραμπ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Απογοητευμένοι και οργισμένοι τρεις στους πέντε πολίτες
Εφετινή έρευνα της Rad Campaign και περυσινή της Lincoln Park Strategies κατέδειξαν ότι ακόμη και στις ΗΠΑ τρεις στους πέντε πολίτες είναι απογοητευμένοι έως και οργισμένοι εξαιτίας των παραβιάσεων της ιδιωτικής τους ζωής από τους ιντερνετικούς γίγαντες. Κάποιοι εξ αυτών στρέφονται ήδη σε μικρούς ανταγωνιστές της Google και του Facebook. «Η DuckDuckGo ιδρύθηκε το 2008 από τον Γκάμπριελ Γουάινμπεργκ, που ήθελε να δημιουργήσει μια νέα μηχανή αναζήτησης με καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερη ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam)» σημειώνει το BBC.

