• Αναζήτηση
 • Με «κούρεμα» και στο κεφάλαιο η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Εκτός από την αύξηση μισθών, έρχεται και γενναία ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους.

  Το σημαντικότερο στοιχείο της ρύθμισης δεν είναι μόνο οι 120 δόσεις που θα προβλέπει, αλλά το «κούρεμα» ακόμα και της αρχικής οφειλής κατά 50%-55%, μέσω του επανυπολογισμού των οφειλών. Οι προσαυξήσεις των χρεών αναμένεται να περικοπούν έως και 85%, με αποτέλεσμα η μέση μείωση της οφειλής να φθάσει και το 70%.

  Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ρύθμιση έως τον ερχόμενο Μάρτιο, χρόνο που συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

  Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου στόχος της ρύθμισης είναι η ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. «Ετσι όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους».

  Η ρύθμιση του επανυπολογισμού αφορά οφειλέτες των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, που είχαν δημιουργήσει χρέη έως 31.12.2016.

  Αρχικώς, με τον επανυπολογισμό των εισφορών – σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου – θα επέρχεται «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, ενώ θα ακολουθεί «γενναία» μείωση των προσαυξήσεων έως και 85%. Το ποσό που θα διαμορφωθεί θα ρυθμίζεται όταν είναι μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για υψηλότερα ποσά θα κλιμακώνεται μέχρι και 120 δόσεις.

  Βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι είτε το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών είτε ο κατώτατος μισθός βάσει του οποίου άλλωστε ορίζεται και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ.

  Συνολικά η ρύθμιση απευθύνεται σε περισσότερους από 900.000 μη μισθωτούς, και ειδικότερα 550.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 350.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Εργασίας θα επιχειρήσει να δώσει βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης.

  Ταυτοχρόνως η ρύθμιση θα «απεγκλωβίσει» περίπου 50.000 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι – λόγω χρεών – δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους. Ενώ για την ένταξη στη ρύθμιση θα ισχύουν κανόνες, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν κυρίως περιουσιακά κριτήρια.

  Τέλος, να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμός των εισφορών δεν αναμένεται να επηρεάσει – αρνητικά – το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι συντάξεις που θα δοθούν είναι αναλογικές, και θα είναι προσαρμοσμένες στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk