Eίναι ο Ρίσι Σούνακ ο Ομπάμα της Μεγάλης Βρετανίας; H σύγκριση είναι μάλλον άνιση. Γιατί μπορεί ο Σούνακ να είναι ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρώτος ινδουιστής στο θρήσκευμα, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς να παραβλέψεις το γεγονός ότι η περιουσία που κατέχει μαζί με τη σύζυγό του, Ακσάτα Μούρτι – κόρη του ινδού μεγιστάνα της πληροφορικής και ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys Ναραγιάνα Μούρτι, o οποίος βρίσκεται στην 654η θέση της λίστας του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο -, αγγίζει τα 730 εκατ. λίρες. Και για να έχουμε μία αίσθηση της τάξης μεγέθους, η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου Γ΄ με την Καμίλα κυμαίνεται στα 300-350 εκατ. λίρες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι η άνοδός του στον πρωθυπουργικό θώκο είναι μια ιστορική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας την πρόοδο μιας κοινωνίας. Οταν η οικογένεια του Σούνακ μετανάστευε στη Βρετανία από την Ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960, ο διορισμός ενός πρωθυπουργού με καταγωγή από την Ασία θα ήταν αδιανόητος στη Γηραιά Αλβιώνα.

Η άνοδος

Ο 42χρονος πολιτικός γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον από πατέρα γιατρό και μητέρα φαρμακοποιό. Ο ίδιος παρακολούθησε μαθήματα σε ιδιωτικό σχολείο και σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομία στην Οξφόρδη ξεκινώντας την καριέρα του ως αναλυτής στην Goldman Sachs. To 2006 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια για ΜΒΑ και εκεί γνώρισε και τη σύζυγό του. Απέκτησαν δύο κόρες, την 11χρονη Κρίσνα και την εννιάχρονη Ανούσκα.

Συνέχισε την καριέρα του εργαζόμενος σε εξαιρετικά κερδοφόρα hedge funds και εξελέγη βουλευτής μόλις το 2015 με τους Συντηρητικούς. Ο ίδιος ήταν ευρωσκεπτικιστής και υποστήριξε φανατικά το Brexit. Το 2018 έλαβε την πρώτη του θέση στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι όταν διετέλεσε υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ανάδειξή του σε σημαίνον πρόσωπο της βρετανικής πολιτικής σκηνής δεν άργησε να έρθει. Το 2019 διορίστηκε στο πόστο τού επικεφαλής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 προήχθη σε υπουργό Οικονομικών.

Ο περασμένος Απρίλιος ήταν δύσκολος για εκείνον, όταν ξέσπασε σάλος με την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του απέφευγε να πληρώνει φόρους στο βρετανικό κράτος για όσα χρήματα κέρδιζε στο εξωτερικό, ένα ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις άγγιζε τα 20 εκατ. λίρες, εκμεταλλευόμενη το φορολογικό καθεστώς τού «μη μόνιμου κατοίκου» Βρετανίας. Κάτω από την πίεση των μέσων, η ίδια ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα πληρώνει φόρους στη Βρετανία για τα διεθνή εισοδήματά της.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Σούνακ παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών, σε μια κίνηση που αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα στην εύθραυστη πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον, με τον ίδιο να συμμετέχει στον αγώνα διαδοχής του για μια θέση στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αρχικά το αποτέλεσμα δεν τον ευνόησε και ήρθε δεύτερος στην κούρσα διαδοχής, πίσω από τη Λιζ Τρας. Μετά την παραίτησή της Τρας, όμως, έπειτα από μία θητεία-ρεκόρ που κράτησε μόλις 45 ημέρες, ο ίδιος αναδείχθηκε ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι ωστόσο κρίσιμες για τον νέο – πέμπτο μετά το δημοψήφισμα του Brexit – πρωθυπουργό των Συντηρητικών, όπως και για το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται σταθερά πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί ο Σούνακ να ανατρέψει την εικόνα; Ισως. Μια τελευταία δημοσκόπηση στον «Observer» αποκάλυψε ότι η έλευσή του στην Downing Street έχει ήδη βοηθήσει. Ενώ οι Εργατικοί συνεχίζουν να προηγούνται των Τόρις στα περισσότερα ζητήματα, μία τελευταία δημοσκόπηση ανέδειξε ότι το 33% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε μια συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Ρίσι Σούνακ στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, με μόλις 29% να προτιμά τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

O ινδός κροίσος

Ισως το όνομά του να μην είναι τόσο γνωστό όσο αυτά του Ελον Μασκ, του Τζεφ Μπέζος, του Μπιλ Γκέιτς και του Μπερνάρ Αρνό. Είναι όμως γεγονός ότι ο 60χρόνος Ινδός Γκάουταμ Αντάνι, με περιουσία που αγγίζει τα 136,5 δισ. δολάρια μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα real time του περιοδικού «Forbes», αφήνοντας πίσω του τον Τζεφ Μπέζος της Amazon.

O πλουσιότερος άνδρας στην Ασία που παράτησε στο δεύτερο έτος το πανεπιστήμιο είναι σήμερα ο πρόεδρος του Adani Group, ενός πολυεθνικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με συμφέροντα μεταξύ άλλων σε λιμάνια, αεροδρόμια, στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην πράσινη ενέργεια, στο real estate, στην παραγωγή τσιμέντου, μέχρι και στα βρώσιμα έλαια.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσω των επιχειρήσεών του ελέγχει το λιμάνι Μούντρα, το μεγαλύτερο της Ινδίας, ενώ απέκτησε και το 74% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρόμιου της Βομβάης, του δεύτερου πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ινδίας, και είναι πλέον ο μεγαλύτερος airport operator της χώρας.

Το 2022 ο Αντάνι απέκτησε την Ambuja Cements και τη θυγατρική της ACC από την ελβετική εταιρεία Holcim στην Ινδία έναντι 10,5 δισ. δολαρίων, για να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας. Ο ίδιος δεν εφησυχάζει ποτέ. Θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης ενέργειας στον κόσμο και έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει έως και 70 δισ. δολάρια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Αντάνι είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Δύο φορές η ζωή του κινδύνεψε σοβαρά. Το 1998 απήχθη και κρατήθηκε όμηρος για λύτρα, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς οι απαγωγείς να εισπράξουν χρήματα, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2008, βρισκόταν στο Taj Mahal Palace Hotel που υπήρξε στόχος στη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 175 ανθρώπους.

Σπουδαία είναι και η φιλανθρωπική του δράση μέσω του ιδρύματός του, Adani Foundation, που ιδρύθηκε το 1996. Ο ίδιος δώρισε 13 εκατ. δολάρια για τη μάχη ενάντια στην COVID-19 στην Ινδία, ενώ τον Ιούνιο του 2022 δεσμεύτηκε να δωρίσει 7,7 δισ. δολάρια σε κοινωφελείς σκοπούς.