Μαθηματικά, φωτογραφίες, εγκλήματα
Ενα πρωτότυπο νουάρ εμπνέεται από τις λεπτομέρειες του βίου του Λιούις Κάρολ, συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων»
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η μαθηματική λογοτεχνία, και ειδικά η μαθηματική αστυνομική λογοτεχνία, είναι το αγαπημένο είδος του Γκιγέρμο Μαρτίνες (Μπαΐα Μπλάνκα της Αργεντινής, 1962), ο οποίος σπούδασε μαθηματικά στο Μπουένος Αϊρες και έκανε μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη. Η αγάπη για την επιστήμη του τον οδήγησε στην έκδοση ενός τόμου δοκιμίων με τίτλο Ο Μπόρχες και τα μαθηματικά (2003) και του μυθιστορήματος Η ακολουθία της Οξφόρδης (2003) που του χάρισε το σημαντικό ισπανικό λογοτεχνικό βραβείο Planeta κι έγινε ταινία το 2008. Στο έργο πρωταγωνιστούν ένας αργεντινός φοιτητής Μαθηματικών, ο Γκιγέρμο Μαρτίνες, και ένας διάσημος καθηγητής Λογικής, ο Αρθουρ Σέλντομ, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιλύσουν το αίνιγμα μιας σειράς δολοφονιών που συνδέονται με τα Μαθηματικά. Τώρα, εξέδωσε το Τα εγκλήματα της Αλίκης, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και θέμα τη ζωή και το έργο του Λιούις Κάρολ, μαθηματικού, φωτογράφου και κληρικού, συγγραφέα του Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά και εγχειριδίων μαθηματικών.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Οξφόρδη το 1994. Εκεί, η Αδελφότητα Λιούις Κάρολ ετοιμάζεται να εκδώσει τα ημερολόγια του συγγραφέα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Μια νεαρή υπότροφος και ερευνήτρια, η Κρίστεν Χιλ, φαίνεται πως ανακαλύπτει τι συνέβη με μια σκισμένη σελίδα από τα τετράδια. Τότε συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, με πρώτο τον τραυματισμό της Κρίστεν σε τροχαίο, κάτι που την αφήνει ανάπηρη, ενώ δολοφονούνται δύο άτομα εμπλεκόμενα στην υπόθεση, ένας εκδότης κι ένας δημοσιογράφος. Ποιος χρησιμοποιεί το βιβλίο της Αλίκης για να σκοτώνει; Ισως κάποιος θέλει να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση των μυστικών του Κάρολ που πιθανότατα κρύβονται στη σκισμένη σελίδα. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο Κάρολ φωτογράφιζε όχι μόνο προσωπικότητες της εποχής αλλά και παιδιά, γεννα ερωτήηματα για τις προθέσεις του.
Ο καθηγητής Σέλντον και ο αφηγητής-φοιτητής Γκιγέρμο προσπαθούν να φωτίσουν τη σκοτεινή υπόθεση. Ο δεύτερος εκμυστηρεύεται πως μέχρι τότε αδιαφορούσε για τους συγγραφείς πίσω από τα έργα τους, προτιμώντας να δίνει σημασία στο έργο της μυθοπλασίας παρά στον δημιουργό της. Υστερα, μπαίνοντας δυναμικά στην προσωπική ζωή, γνωστή και άγνωστη, του Κάρολ, διαπιστώνει πως σε αυτήν κρύβονται ανομολόγητα πράγματα.
Θυμίζουμε πως ο Κάρολ άρχισε να γράφει το Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων το καλοκαίρι του 1862, έχοντας περάσει τα τριάντα. Οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε γνωρίσει την Αλις Λίντελ (την Αλίκη του βιβλίου), τους γονείς, τον αδελφό της, Χάρι, και τις αδελφές της, Ινα και Ιντιθ, και κατέγραφε στα ημερολόγιά του τις συναντήσεις τους. Η μητέρα όμως της εντεκάχρονης τότε Αλις τού ζήτησε να απομακρυνθεί από τα παιδιά της και επήλθε ρήξη μεταξύ τους. Το ερώτημα που αιωρείται ακόμη είναι τι μπορεί να αντιλήφθηκε η μητέρα στις σχέσεις του Κάρολ με τα παιδιά της. Πιθανώς, όσα έγραψε ο Κάρολ για το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκονταν στη σκισμένη σελίδα. Αραγε ο τρόπος με τον οποίο αγαπούσε τα κορίτσια της οικογένειας ήταν αθώος; Μήπως ζήτησε την Αλις σε γάμο και η κυρία Λίντελ ανησύχησε;
Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες έγραψε τούτο το μυθιστόρημα χρησιμοποιώντας τα αυτοβιογραφικά κείμενα του Λιούις Κάρολ, αλλά και τα βιβλία των βιογράφων του. Κατά κάποιον τρόπο, πήρε την ιδέα από τον συμπατριώτη του, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο οποίος στο πεζογράφημα Πιερ Μενάρ, συγγραφέας του Κιχώτη, καταγράφει το χρονικό της συγγραφής ενός βιβλίου για τον Δον Κιχώτη, παρόμοιου με εκείνο του Θερβάντες. Σε αυτό, ο Μπόρχες κάνει ένα είδος λογοτεχνικής κριτικής και μιλάει για το ανέφικτο της τεκμηρίωσης νοήματος σε ένα λογοτέχνημα με βάση τη σύνταξη ενός κειμένου και τη γλώσσα του.
{SYG}Γκιγέρμο Μαρτίνες{SYG}{TIT}Τα εγκλήματα της Αλίκης{TIT}{EKD}Μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, σελ. 356, τιμή 16,60 ευρ{EKD}ώ

