Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Μπορείς να κάνεις την επιστήμη… τέχνη; Μία ομάδα μαθητών και μαθητριών με συντονίστρια τη βιολόγο Τάνια Χριστοφοράτου πριν από μερικά χρόνια το κατάφερε. Και έφτιαξε ένα θεατρικό έργο δραματοποιώντας επιστημονικά κείμενα που αφορούν παθήσεις ή βλάβες του εγκεφάλου, το οποίο όλοι στο σχολείο θα θυμούνται για χρόνια.
To θεατρικό που γράφτηκε λέγεται «Εγκέφαλος και Νους στο Θεατρικό Σανίδι» και στόχος του ήταν να παρουσιάσει την αξία της νευροβιολογίας. Να φανεί μέσα από αυτό ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος, όπως και το ότι διάφορα προβλήματα που παλιά χαρακτηρίζονταν ως τρέλα ή παράνοια τελικά οφείλονται σε δομικές αλλαγές του εγκεφάλου μας.
«Μου άλλαξε τη ζωή»
«Πέρα από το γεγονός ότι ήταν μια ομαδική δημιουργική διαδικασία, ήταν και ένας σταθμός στη ζωή μου» λέει η Ασπασία Πιπεράκη. «Ευχαριστήθηκα με όλη μου την καρδιά τις ώρες που περάσαμε όλοι μαζί και το θεατρικό αυτό σίγουρα μου άλλαξε την πορεία της ζωής μου, καθώς μου έδειξε πόσο πολύ με ενδιέφεραν οι νευροεπιστήμες τις οποίες και σπούδασα (Ιατρική)».
«Θυμάμαι την άνεση που υπήρχε μεταξύ μας στην ομάδα» προσθέτει η Διαμαντένια Μπερταχά. «Οταν αποφασίζαμε τη διανομή των ρόλων, θυμάμαι πως όλες οι ιστορίες μου φαινόντουσαν ενδιαφέρουσες. Παρά όλη τη δουλειά που χρειάστηκε για να βγει αυτή η παράσταση, δεν έμοιαζε καθόλου με υποχρέωση και ευχόμουν να κάναμε περισσότερα δρώμενα σαν και αυτό, γενικότερα. Ηταν μια από τις πιο πολύχρωμες αναμνήσεις μου».
Η παρουσίαση
Σαν βιβλιογραφία χρησιμοποιήθηκε κυρίως το βιβλίο «Φαντάσματα στον Εγκέφαλο» του V. Ramachandran, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και κείμενα από άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ γράφτηκε με τη βοήθεια επιστημόνων και εκπαιδευτικών της περιοχής. Και να πως το παρουσιάζουμε:
«Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στη θεατρική μας παράσταση που αφορά ορισμένες, ίσως άγνωστες, λειτουργίες του νου.
Είμαστε μία ομάδα παιδιών της Α΄ Λυκείου. Ξέρετε, αυτής της τάξης που ακολουθεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα…
Ε, λοιπόν, σε πείσμα της Τράπεζας Θεμάτων, σε πείσμα της τεράστιας ύλης που είχαμε να καλύψουμε, εμείς βρήκαμε χρόνο να σταθούμε σε ένα κεφάλαιο της βιολογίας, το κεφάλαιο του νευρικού συστήματος, και να εμβαθύνουμε σε ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του νου.
Πιστεύουμε, πάντως, ότι αν συνεχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα, με την τεράστια εξεταστέα ύλη και με την απαίτηση να θυμόμαστε κάθε παραμικρή λεπτομέρεια του βιβλίου, το Λύκειο θα μπει σε ρυθμούς Πανελληνίων από την πρώτη τάξη και τέτοιες πρωτοβουλίες θα γίνονται ολοένα και λιγότερες».
Οι συγγραφείς: Αγγελίνα Καλμαντή, Δανάκη Ψωμά, Πέλα Σαριτσάμη, Ρέμη Κοφτερίδη, Ασπασία Πιπεράκη, Τζώρτζια Μασαούτη, Μιρέλα Σύφρη, Νάσια Τουρνάκη, Αμάντα Καρπαθάκη.
Πρόγραμμα για έναν μεγάλο επιστήμονα
Στις 18 Νοεμβρίου 2017 απεβίωσε ο γνωστός και αγαπητός βιολόγος Φώτης Καφάτος, καθηγητής και εμπνευστής πολλών σημερινών διδασκόντων και ερευνητών σε διάφορους τομείς της Βιολογίας. Συγκινημένοι από τη ζωή του, θέλοντας να εμπνεύσουμε και τους δικούς μας μαθητές, ξεκινήσαμε στο σχολείο ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη του. Μέσα απ’ το πρόγραμμα που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι μαθητές με τις ερωτήσεις τους, αναζητήσαμε απαντήσεις προσεγγίζοντας τους αντίστοιχους καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ. Ετσι τα παιδιά ήρθαν κοντά στην πορεία ενός επιστήμονα διεθνούς κύρους, στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο, στο ήθος και στην πολύπλευρη συνεισφορά του. Το πρόγραμμα έκλεισε με ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτη Καφάτου, με τίτλο «Γνωριμία με τη σύγχρονη Βιολογία» που έγινε στο Λύκειό μας, με την παρουσία του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και νυν προέδρου του ΕΑΠ Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα, των εκπροσώπων του βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου μας, του προέδρου του ΙΤΕ Νεκτ. Ταβερναράκη κ.ά.
Το πρόγραμμά μας ήταν ένα υπέροχο, συγκινητικό ταξίδι από τους νευρώνες μέχρι τα οικοσυστήματα του πλανήτη.