Λύση καθαρή και τίμια

Λύση καθαρή και τίμια | tovima.gr

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας ανεδείχθη τις τελευταίες ημέρες σε όλο του το «µεγαλείο». Η παράταιρη συγκυβέρνηση κλονίστηκε από τα διαδεχόμενα κύματα αλληλοεκβιασμών.

Η διαφαινόμενη υποχώρηση του υπουργού Αμυνας και η θρυλούμενη αναδίπλωσή του δεν αναιρούν την προβληματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Και βεβαίως δεν αίρονται ούτε οι αναζητήσεις υποκατάστασής του από τον κ. Τσίπρα.

Κακά τα ψέματα, το γυαλί έχει ραγίσει και δεν μπορεί να πάει μακριά.

Το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα έχει τρωθεί κατά τρόπο καθοριστικό, απώλεσε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας, δεν θα αντέξει κατά πάσα βεβαιότητα στον χρόνο.

Αλλωστε η διάρρηξη των σχέσεων είχε επέλθει προ πολλού και εθεωρείτο δεδομένη στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εδώ και καιρό θεωρούσαν τον υπουργό Αμυνας βαρίδι, παρότρυναν τον κ. Τσίπρα να επιχειρήσει εγκαίρως άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, να επιδιώξει τη ρήξη και να δώσει ένα τέλος στην «ανάρμοστη» σχέση.

Η συνεργασία, όπως διαδήλωναν, είχε καταστεί ασύμβατη προς τους στόχους και τις ευρύτερες επιδιώξεις του κόμματος της άλλοτε Αριστεράς των δρόμων.

Ιδιαιτέρως μετά την ανάπτυξη των εθνολαϊκιστικών σχημάτων στην Ευρώπη, με τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις τους, συντονιζόταν ο υπουργός Αμυνας, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε πεδίο επαφής και διατήρησης της συνεργασίας.

Οπως και γνώριζαν ότι η άκριτη υιοθέτηση της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής δεν οδηγεί πουθενά, παρά εξυπηρετεί ακριβώς τις εθνολαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Θεωρούσαν μάλιστα τον υπουργό Αμυνας μοχλό ενεργοποίησης και επικράτησης αυτού του δρόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε ακριβώς την κατασκευασμένη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Και δεν είναι ο μόνος. Αντίστοιχη άποψη έχουν διατυπώσει κατά καιρούς τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και ο Νίκος Φίλης.

Κατόπιν αυτών, όπως παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του, η υπόθεση του Μακεδονικού φανέρωσε ακριβώς το τρέχον πολιτικό πρόβλημα. Το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με παζαρέματα της τελευταίας ώρας, χωρίς αρχές και μέτρο.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να οργανώσει την ταχεία, χωρίς χρονοτριβή, υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και αμέσως μετά να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Αν εκβιάσει την παράταση της κυβερνητικής θητείας θα ζημιώσει τόσο τη χώρα όσο και το κόμμα του.

Αν περάσει τη συμφωνία, την οποία ο ίδιος θεωρεί σημαντική, δεν έχει παρά να παρουσιάσει τη σπουδαιότητά της στον ελληνικό λαό και να διεκδικήσει την ψήφο του.

Λύση καθαρή και τίμια…

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk