Το χτίσιμο του νέου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με την παύση ισχύος των διατάξεων της προστασίας της κύριας κατοικίας που έδινε ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη ξεκινά από αύριο η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης ξεκινά να συντάσσει το νομοσχέδιο, το οποίο έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να σταλεί στους θεσμούς για τη διατύπωση των παρατηρήσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει η δίμηνη παράταση που πήραν οι διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι οποίες πρόσφεραν καταφύγιο σε οφειλέτες για την προστασία της κύριας κατοικίας τους εφόσον βέβαια πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων.  Παράλληλα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ίσως και τις αρχές της επόμενης θα έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τραπεζών αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στα κεφάλαιά τους το νέο πλαίσιο ρύθμισης των δανείων, τα σχεδιαζόμενα όρια προστασίας της κύριας κατοικίας καθώς και τα μοντέλα διακανονισμού που θα τρέχουν για τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Ρυθμίσεις για όλους

Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε καμία περίπτωση δεν θα παρέχει οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών και επιπλέον θα περιορίσει δραστικά τις οδούς διαφυγής των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πώς θα λειτουργεί ο νέος τρόπος ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων;

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η βάση λειτουργίας του θα είναι το μοντέλο του εξωδικαστικού διακανονισμού διευθέτησης των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και αγροτικών οφειλών.

Δηλαδή θα στηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία και θα υπάγονται οι δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα υπερήμερα δάνειά τους. Σε αυτήν αφού θα υποβάλλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά (φορολογικές δηλώσεις, βεβαιώσεις αποδοχών κ.λπ.) θα απευθύνουν αίτημα προς τις τράπεζες για τον διακανονισμό τωντ ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Σε αυτή την πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένες εκτός από τις τράπεζες, η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί στους οποίους το φυσικό πρόσωπο έχει, ενδεχομένως, ανεξόφλητα χρέη.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του νέου σχεδιαζόμενου πλαισίου, οι δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίζουν και τα υπόλοιπα χρέη τους, με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές να προσφέρουν μία λύση-«πακέτο».

Στην πλατφόρμα αυτή οι τράπεζες θα εισάγουν μοντελοποιημένες προτάσεις διακανονισμού.

Προτάσεις

Αυτές θα δίνουν ρυθμίσεις αποπληρωμής σε 20 ή και 25 χρόνια, χαμηλότερα επιτόκια και σε περιπτώσεις ακόμη και διαγραφές μέρους οφειλών εφόσον το ύψος του δανείου υπερβαίνει το 120% της σημερινής εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τις τράπεζες να έχουν πατήσει και σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει τα ειρηνοδικεία, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, έχοντάς τες προσαρμόσει σε προτάσεις ρύθμισης «κόκκινων» δανείων.

Ετσι, με τον τρόπο αυτόν, όσοι ρυθμίζουν τις οφειλές τους ανεξαρτήτως ύψους δανείου, αξίας κύριας κατοικίας και εισοδήματος και είναι συνεπείς στις προτάσεις διακανονισμού θα αποφεύγουν τον κίνδυνο των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας τους.

Από εκεί και πέρα, η συζήτηση και οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών αλλά και δανειστών έχουν ανάψει, ως προς τα όρια που θα τεθούν.

Μέρος του νέου σχεδιαζόμενου πλαισίου προβλέπει και την επιδότηση κατά 1/3 της συνολικής μηνιαίας δόσης.

Η κυβέρνηση θέλει αν είναι δυνατόν να διατηρηθούν τα σημερινά όρια προστασίας κύριας κατοικίας που ισχύουν από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.

Αυτά υπενθυμίζεται ότι είναι 180.000 ευρώ για έναν άγαμο και φθάνουν ακόμη και τις 280.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά.

Η πλευρά των τραπεζών φαίνεται να αντιτείνει τα όρια να κυμαίνονται μεταξύ των 80.0000 και 100.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται βέβαια το ανώτατο ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας των οφειλετών που θα απολαμβάνουν την κρατική ενίσχυση της δόσης να κλειδώσει γύρω στις 120.000 ευρώ.

Οι ισολογισμοίθα «καθαρίζουν» €1 δισ. ετησίως

Με βάση τους κεντρικούς πυλώνες του νέου πλαισίου, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα καθαρίζουν κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ με ένα δισ. ευρώ ετησίως. Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» στον νόμο Κατσέλη ανέρχονται στα περίπου 13 με 14 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. ευρώ ετησίως προκύπτει με βάση το ύψος της κρατικής επιδότησης 200 εκατ. ευρώ, τις εκτιμήσεις πως θα κινητοποιηθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ από τους οφειλέτες και γύρω στα 100 εκατ. ευρώ θα είναι τουλάχιστον τα κουρέματα που θα κάνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες.