Οι συναυλίες αποτέλεσαν ένα ακόμη μεγάλο θύμα της κρίσης. Η διαδοχική αύξηση του ΦΠΑ που σημειώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από 13% σε 23% το 2015 και σε 24% από το καλοκαίρι του 2016 δημιούργησε ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Πλέον η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη σημείωσε, χωρίς να δεσμευτεί χρονικά, ότι στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει τη μείωση του ΦΠΑ στις συναυλίες και σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις, στις οποίες δεν υπάρχει άλλη παροχή, από το 24% στο 6%.
«Είναι ένα πολύ θετικό βήμα» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο σκηνοθέτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης. «Επρόκειτο για έναν φόρο υπερβολικό. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ για το θέατρο και τον χορό διαμορφώνεται στο 6%, για το μουσικό θέατρο στο 13% και για τις συναυλίες στο 24%. Η πρότασή μου είναι και για τις τέσσερις αυτές ενότητες, όταν δεν υπάρχει άλλη παροχή, δηλαδή ποτό ή φαγητό, ο ΦΠΑ να είναι κοινός στο 6%. Η μείωση αυτή δεν θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος και θα λειτουργήσει θετικά, φέρνοντας μεγαλύτερα έσοδα για το υπουργείο, θέτοντας ξανά την ατμομηχανή του πολιτισμού σε κίνηση. Ανακύπτει ένα θέμα σχετικά με τις μικρές μουσικές σκηνές που λειτουργούν με εισιτήριο, παρέχοντας όμως και ποτό. Θα πρέπει να το δούμε σε μια δεύτερη φάση. Αν θέλετε τη δική μου άποψη, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υιοθετηθεί αυτό που συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, δηλαδή σε χώρους με χωρητικότητα μικρή, ο φόρος προστιθέμενης αξίας να είναι ο μικρότερος δυνατός».
«Εχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να ακουστεί από τα χείλη της κυρίας Παπανάτσιου αυτή η ανακοίνωση» αναφέρει στο «Βήμα» η Κατερίνα Σταματάκη, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. «Η σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ μάς δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Φανταστείτε ότι από ένα εισιτήριο που κοστίζει, για παράδειγμα, 15 ευρώ, αν αφαιρέσουμε 24% ΦΠΑ, 7% πνευματικά δικαιώματα, 2,5% ticketing και από 7%-10% μια μέση τιμή μίσθωσης χώρου, στα χέρια μας καταλήγουν κάτω από 10 ευρώ και με αυτά τα χρήματα πρέπει να καλύψουμε αμοιβές τραγουδιστών, μουσικών, ΙΚΑ 46% επί των αμοιβών, ηχητική κάλυψη, κ.λπ. έξοδα που απαιτεί μια συναυλία. Το κέρδος είναι μηδαμινό. Αποτέλεσμα; Από εκεί που θα γίνονταν 20 συναυλίες, να πραγματοποιούνται λιγότερες από 10, πλήττοντας ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες».
Για την Κατερίνα Σταματάκη αυτό που πρωτεύει είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μην παραμείνει πρόθεση και η μείωση του ΦΠΑ να εφαρμοστεί άμεσα. Το ίδιο πιστεύει και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και πρόεδρος του σωματείου ελλήνων δημιουργών  «Ασμα 450+». «Εχει ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση. Είναι ένα μέτρο που θα δώσει ώθηση στα μουσικά πράγματα. Οι νέοι άνθρωποι, που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται από τον θάνατο της δισκογραφίας, θα έχουν τουλάχιστον ένα κίνητρο να εμφανίζονται ζωντανά. Είναι η μόνη διέξοδος. Γιατί είμαστε μια χώρα που αγαπά τις συναυλίες».