Ξαναπαίρνουν μπροστά οι μηχανές της ΕΛΒΟ
Ποια είναι τα σχέδια της ισραηλινής Plasan για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, τις επενδύσεις και την απασχόληση
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΕΥ, εκκαθαρίστριας εταιρείας της ΕΛΒΟ, και της ισραηλινής Plasan για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (εξοπλισμός, οικόπεδα, πατέντες κ.ά.) που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο.
Οι διαδικασίες θα είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα, αλλά λόγω της COVID-19 οι νέοι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΟ δεν μπορούν να ταξιδέψουν από το Ισραήλ. Η Plasan, σε συνεργασία με τη SK Group, ήταν η μόνη κοινοπραξία που κατέβηκε στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, αλλά το business plan που κατέθεσε για την ανάπτυξη της πολύπαθης κρατικής εταιρείας με έδρα τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης έπεισε την κυβέρνηση να της δώσει τα «κλειδιά» της ΕΛΒΟ.
Το τίμημα για το 100% των μετοχών που ανήκει σήμερα στο Δημόσιο θα ανέλθει συνολικά στα 3 εκατ. ευρώ – έχει δοθεί προκαταβολή 1 εκατ. ευρώ -, αλλά σημασία έχει το επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν οι Ισραηλινοί για να αναβιώσει η εταιρεία και να ξεκινήσουν εκ νέου να βγαίνουν οχήματα από τις γραμμές παραγωγής.
Συσσώρευσε ζημιές
Σήμερα η εταιρεία δεν λειτουργεί, το προσωπικό έχει μεταταχθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος από το 2014, μέσω του ειδικού εκκαθαριστή, την κρατούσε «ζωντανή» με χρηματοδοτικές ενέσεις μέχρι να βρεθεί επενδυτής να ενδιαφερθεί για την απόκτησή της.
Η ΕΛΒΟ, λόγω της δεκαετούς κρίσης, δεν είχε παραγγελίες από το υπουργείο Αμυνας και όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευσε ζημιές καθώς τα κόστη λειτουργίας ήταν υπέρογκα και τα έσοδα ελάχιστα. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις προηγούμενοι διαγωνισμοί για την πώληση της ΕΛΒΟ απέβησαν άκαρποι.
«Το Βήμα της Κυριακής» μίλησε για την επόμενη ημέρα της ΕΛΒΟ με τον κ. Αριστείδη-Ανάργυρο Γλύνη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και μέτοχο με 4,8% της εταιρείας ΕΛΒΟ 2020 που θα είναι ο συνεχιστής της παλιάς ΕΛΒΟ και θα υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης του ενεργητικού με τον εκκαθαριστή.
Ανακαίνιση
«Την ΕΛΒΟ η Plasan τη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς στη δεκαετία του 2000 είχαν συνεργαστεί για τη θωράκιση στρατιωτικών οχημάτων τύπου Hummer, αλλά και σε άλλα προγράμματα. Είμαστε στρατηγικοί επενδυτές, γνωρίζουμε τη σημασία της ΕΛΒΟ στην ελληνική οικονομία και στην απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα και θα τη στηρίξουμε με ένα φιλόδοδο επενδυτικό πρόγραμμα με ορίζοντα τριετίας» αναφέρει ο κ. Γλύνης και συνεχίζει: «Το πρώτο εξάμηνο από την ημερομηνία που θα μπούμε στην εταιρεία θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης των γραμμών παραγωγής – δίκτυα, καλωδιώσεις κ.ά. – καθώς σήμερα οι εγκαταστάσεις δεν είναι λειτουργικές. Αμέσως μετά θα αρχίσουμε τις προσλήψεις προσωπικού και σταδιακά θα ξεδιπλώσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα και θα φέρουμε παραγγελίες από το εξωτερικό, ώστε σε μια τριετία η εταιρεία να βρίσκεται σε φουλ παραγωγική διαδικασία».
Η Plasan, εκτός από το Ισραήλ, διαθέτει θυγατρικές σε ΗΠΑ και Γαλλία. Αποτελεί βασικό στρατηγικό συνεργάτη του αμερικανικού στρατού στη θωράκιση οχημάτων Hummer, στην παραγωγή Ηummer που φέρουν όλμους και στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Τεχνολογία αιχμής
«Επιθυμούμε μέσω της ΕΛΒΟ να εισαγάγουμε στην Ελλάδα τεχνολογία αιχμής» αναφέρει ο κ. Γλύνης και επισημαίνει πως η ΕΛΒΟ δεν θα περιοριστεί μόνο στο αμυντικό υλικό, αλλά και στο πολιτικό κομμάτι με την παραγωγή λεωφορείων, αμαξωμάτων κ.ά., επιτυγχάνοντας ένα μείγμα κερδοφόρων δραστηριοτήτων όπως στο παρελθόν.
Εκτιμάται πως οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού της Plasan στην ΕΛΒΟ θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 100 εργαζόμενοι.
Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει την προαίρεση (option) να αποκτήσει σε δεύτερο χρόνο το 21% των μετοχών της νέας αποκρατικοποιημένης ΕΛΒΟ σε τίμημα που θα καθοριστεί μετά την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης.
Τα τρακτέρ Stayer
Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία Stayer Hellas (κοινοπραξία του ελληνικού και του αυστριακού Δημοσίου) στη Σίνδο. Τα πρώτα προϊόντα της ήταν τα τρακτέρ Stayer. Με την αποχώρηση των Αυστριακών μετονομάστηκε σε ΕΛΒΟ. Τότε το ελληνικό Δημόσιο κατείχε το 94% των μετοχών και ο όμιλος Λαϊνόπουλου το 6%. Το 2000 είχε γίνει διαγωνισμός για την εκχώρηση του 43%, τον οποίο κέρδισε ο όμιλος Μυτιληναίου που ανέλαβε και το management. Το καλοκαίρι του 2010 ο όμιλος αποχώρησε από το ΔΣ της εταιρείας και έθεσε το ποσοστό του στη διάθεση του Δημοσίου.

