Κραυγή αγωνίας από τον καλλιτεχνικό κόσμο
H απαγόρευση διεξαγωγής θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών σε ανοιχτούς χώρους στην Περιφέρεια Αττικής προκαλεί αντιδράσεις. Προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού μιλούν στο «Βήμα» εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το lockdown στον χώρο του Πολιτισμού για την Περιφέρεια Αττικής είναι πλέον γεγονός. Το πρώτο μεγάλο θύμα στις 18 Σεπτεμβρίου ήταν οι μουσικές συναυλίες, καθώς οι θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε αποφασιστεί ότι θα διεξάγονταν κανονικά. Τελικά μεσολάβησαν μόλις τέσσερις ημέρες και άφθονη παραφιλολογία – σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως το φημολογούμενο τηλεφώνημα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στον Πρωθυπουργό προκείμενου να μην ανασταλούν οι θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους – για να μπει τελικά το λουκέτο και σε αυτές την περασμένη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Ο μόνος επιζών μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ο θερινός κινηματογράφος.
Η ακύρωση της Μπελούτσι
Ισως το μεγαλύτερο «θύμα» της τελευταίας απόφασης για την αναστολή των θεατρικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους ήταν η πολυαναμενόμενη παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» με τη Μόνικα Μπελούτσι. «Πρόκειται για μια απόφαση που ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν μπορείς να ανακοινώνεις άλλα πράγματα την Παρασκευή και άλλα πράγματα να κάνεις τέσσερις ημέρες αργότερα» αναφέρει μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο άνθρωπος πίσω από τη μετάκληση της ιταλίδας σταρ στην Ελλάδα. «Μέχρι την Κυριακή η ενημέρωση που λάμβανα από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ότι ματαιώνονταν μόνο οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, όπως και είχε ήδη ανακοινωθεί, ενώ οι θεατρικές παραστάσεις θα διεξάγονταν κανονικά. Με αυτόν τον γνώμονα τη Δευτέρα προχώρησα σε μια σειρά κινήσεων, οι οποίες επέφεραν σημαντική οικονομική ζημία. Αγοράσαμε τα αεροπορικά εισιτήρια, κλείσαμε το ξενοδοχείο, πληρώσαμε όλες τις αμοιβές της ομάδας Μπελούτσι και προγραμματίσαμε τα πάντα για την άφιξή της. Δουλεύαμε επί 18 συνεχόμενες ώρες με την ομάδα μου για να προλάβουμε. Και ξαφνικά την Τρίτη μας ακυρώνουν τα πάντα. Αν το γνωρίζαμε από την Παρασκευή, όπως οι διοργανωτές συναυλιών, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα τώρα. Ολη αυτή η κατάσταση επιφέρει και ένα βαρύ ψυχολογικό κόστος. Σκεφτείτε ότι ως πολιτιστικός οργανισμός Λυκόφως έχουμε να προχωρήσουμε σε παραγωγή από τον Μάρτιο».
Παράλληλα, ο κ. Λυκιαρδόπουλος μιλά για ένα διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ήμερες στον καλλιτεχνικό κόσμο, το οποίο ίσως συνέβαλε, σύμφωνα με τον ίδιο, και σε έναν βαθμό στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει και τις θεατρικές παραστάσεις. «Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να σχολιάσουν αρνητικά το γεγονός ότι οι θεατρικές παραστάσεις στα ανοιχτά θέατρα επιτρέπονταν, ενώ απαγορεύτηκαν οι συναυλίες και τώρα που ξαφνικά μπήκε λουκέτο στα πάντα «στενοχωριούνται». Aυτή η κλασική ελληνική διχαστική λογική! Δεν είδατε πόσα και πόσα ειπώθηκαν για το τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Πρωθυπουργό. Λες και ένα τηλεφώνημα θα ήταν ικανό να επηρεάσει μία ολόκληρη κυβέρνηση». Η πρόθεσή του πάντως είναι η παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» με τη Μόνικα Μπελούτσι να πραγματοποιηθεί μελλοντικά σε κάθε περίπτωση.
Διαμαρτυρίες
O Δημήτρης Καραντζάς αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση «Φαίδρα» της Μαρίνα Τσβετάγιεβα, η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Προσκήνιο. «Τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία λογική, φάσκουν και αντιφάσκουν. Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει ότι καμία θεατρική παράσταση αυτό το καλοκαίρι δεν βρέθηκε υπεύθυνη για έστω ένα κρούσμα. Τότε γιατί έκλεισε τα ανοιχτά θέατρα η κυβέρνηση;» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα». Για τον ίδιο η αυστηρότητα της κυβέρνησης εξαντλείται στον χώρο του Πολιτισμού. «Δεν γνωρίζουν οι λοιμωξιολόγοι και οι αρμόδιοι υπουργοί ότι, για παράδειγμα, σε ένα μπαρ – και δεν μου αρέσει να μπαίνω καθόλου σε αυτή τη λογική – εκ των πραγμάτων η συνθήκη είναι λιγότερο ελεγχόμενη; Και κλείνουν τα θέατρα, τον μοναδικό δηλαδή χώρο όπου μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Μας στερούν το δικαίωμα στην εργασία την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει οικονομική στήριξη. Επιδόματα δεν δίνονται. Εδώ και τόσους μήνες προσωπικά το έλαβα μία μόνο φορά. Και ίσως είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όπου δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πλάνο για τη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Παράλληλα διαμορφώνεται και ένα κλίμα ότι όσοι αντιδρούμε κάνουμε αντιπολίτευση. Πόσο φθηνό. Και ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι θιασώτης ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».
Rapid test στις πρόβες
Την ανάγκη να δοθεί άμεσα ένας οδικός χάρτη για τη λειτουργία των θεάτρων τον χειμώνα τονίζει με τη σειρά του και ο Στέλιος Μάινας, οποίος βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση «Κάποτε στον Βόσπορο», η οποία θα ανέβει στο θέατρο Βεάκη. «Στην Αγγλία από πέρυσι οι επιχειρηματίες του West End έχουν δηλώσει ότι τα θέατρα θα ανοίξουν από 1-1-2021. Δεν λέω να γίνει το ίδιο και εδώ, αλλά θα πρέπει σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις για να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα». Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την ασφάλεια των προβών. «Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε πρόβες. Φοράμε μάσκες, αλλά η επαφή δεν αποφεύγεται. Το εργασιακό μας περιβάλλον είναι επικίνδυνο και θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να φροντίσει να καλύψει το κόστος των λεγόμενων rapid test κορωνοϊού, ώστε να δουλεύουμε σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον». Τις προσεχείς ημέρες πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας των κλειστών χώρων ζωντανού θεάματος/ακροάματος. Λέγεται μάλιστα ότι η υπουργός Πολιτισμού από το καλοκαίρι ασκεί έντονες πιέσεις ώστε τα μέτρα να φτάσουν γρήγορα στο γραφείο της, με την ίδια να βρίσκεται σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για τη στήριξη των καλλιτεχνών που επλήγησαν από ακυρώσεις εκδηλώσεων.
Η Κατερίνα Σταματάκη πάντως, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, θεωρεί μείζον το να εστιάσει η κυβέρνηση στη θέσπιση μίας σταθερής αντιμετώπισης του κλάδου με γνώμονα την πραγματοποίηση δράσεων με επιτηρούμενη κανονικότητα: «Να μην μπαίνουν δηλαδή συνεχώς στη διαδικασία να ανοίγουν και να κλείνουν τους πολιτιστικούς χώρους. Να βγάλουν ένα – έστω και αυστηρό – πρωτόκολλο, με προδιαγραφές που θα εγγυώνται ασφάλεια είτε τα κρούσματα είναι 300 είτε 3.000 την ημέρα, διότι το σημαντικό είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Θέλουμε να μας δείξουν ότι έχουν κάποια σοβαρή πολιτική για τη σταθεροποίηση των πολιτιστικών δράσεων η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο. Εμείς πιστεύουμε ότι η λειτουργία των χώρων μόνο για καθήμενους στο 50% της χωρητικότητας είναι ασφαλής. Οι θεατές να φοράνε μάσκα αλλά να μπορούν να πάρουν ένα ποτό στις μουσικές σκηνές. Εννοείται ότι το κάπνισμα εδώ και έναν χρόνο έχει οριστικά καταργηθεί. Να οριστούν ασφαλείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, να υπάρχουν αντισηπτικά και να γίνεται κάθε μέρα – πριν και μετά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων – απολύμανση. Επίσης να γίνεται θερμομέτρηση. Υπάρχει ανάγκη της λειτουργίας των χώρων έστω και στο όριο του βιώσιμου. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να μείνουν χωρίς κοινό οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα. Βέβαια εκτός από τα μέτρα λειτουργίας των μουσικών σκηνών πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει διατήρηση και ανανέωση των μέτρων ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων».

