Κρατικό μπλόκο στη δημόσια προσφορά-γίγας του Mr Alibaba
Ανεστάλη η ταυτόχρονη εισαγωγή του ομίλου Ant στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ – Το Πεκίνο φοβήθηκε ότι θα χάσει τον έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Και ενώ οι αγορές ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία, ήλθε η νομενκλατούρα για να θυμίσει ποιος έχει (ακόμη) τον τελευταίο λόγο στην Κίνα: το Κόμμα.
Ετσι, την ενδεκάτη ώρα οι κινεζικές αρχές επικαλούμενες «μείζονα ζητήματα» ανέστειλαν την ταυτόχρονη εισαγωγή του Ant Group στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Επρόκειτο για μερίδιο μόλις 11% του γιγαντιαίου κινεζικού τεχνολογικού ομίλου που θα διετίθετο στην αγορά.
Θα απέφερε όμως 34,4 δισ. δολάρια, σαφώς περισσότερα από τα 29,4 δισ. δολ. που άντλησε πέρυσι τον Δεκέμβριο η Saudi Aramco, η οποία διατηρεί το ρεκόρ του μεγαλύτερου ΙΡΟ παγκοσμίως.
Γιατί όμως την περασμένη Τετάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έβαλε «πάγο» στη δημόσια προσφορά που με τόση οίηση, είναι αλήθεια, είχε σχεδιάσει για την Πέμπτη ο Τζακ Μα, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba (πρόκειται για την κινεζική εκδοχή της Amazon);
Επειδή η νομενκλατούρα του Πεκίνου φοβήθηκε ότι με την ώθηση που θα έπαιρνε η θυγατρική του ομίλου Ant, εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών Alipay, θα έχανε τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών και εν γένει του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα.
Το φαινόμενο Alipay
H Alipay είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα διαδικτυακών συναλλαγών στην Κίνα. Η εταιρεία δεν κρύβει ότι στόχος της είναι «να αντικαταστήσει πλήρως τα ρευστά, τις επιταγές, τις πιστωτικές κάρτες και κάθε συναλλαγή μέσω τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις». Εκεί ακριβώς φαίνεται πως «κόλλησε» η είσοδος της μητρικής Ant στο χρηματιστήριο.
Η προοπτική της εκθετικής ανάπτυξης που θα είχε η Alipay, η οποία συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία των πελατών της δίχως να δίνει λογαριασμό στην κυβέρνηση του Πεκίνου παρά μόνο αν αυτή ζητήσει να ενημερωθεί, σήμανε συναγερμό στο Πεκίνο που επιτρέπει μεν τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά φροντίζει να διατηρεί την απόλυτη εποπτεία σε αυτές, ακόμα και στις θυγατρικές δυτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Η Alipay και ο ίδιος ο Τζακ Μα είχαν αποκαλύψει ότι οι δανειοδοτήσεις δεν θα γίνονταν βάσει εγγυήσεων αλλά θα στηρίζονταν στα δεδομένα των υποψήφιων δανειοληπτών και είχαν μιλήσει για μια «επανάσταση στις συναλλαγές».
Ο κινέζος μεγιστάνας μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Οκτώβριο είχε πει ότι το μέλλον ανήκει στην ψηφιακή τραπεζική και είχε μιλήσει απαξιωτικά για τις τράπεζες – τις είχε χαρακτηρίσει «έωλα ενεχυροδανειστήρια».
Εκαναν φτερά $76 δισ.
Η είδηση της κρατικής παρέμβασης για την αναστολή της δημόσιας προσφοράς της Ant έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις αγορές. Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η μετοχή της Alibaba, που κατέχει το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου της Ant, υποχώρησε κατά 9,6% την Τετάρτη, ενώ λίγο νωρίτερα (Τρίτη απόγευμα) στη Wall Street η μετοχή της είχε κλείσει με απώλειες 8,1%.
Οι ρευστοποιήσεις αυτές «μεταφράζονται» σε απώλειες 76 δισ. δολαρίων για την Alibaba και τον μεγαλομέτοχό της Τζακ Μα.
Ο ηλικίας 56 ετών επιχειρηματίας (είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα) κατέχει μερίδιο 17% στην Ant, η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπολογίζεται στα 323 δισ. δολάρια. Ο όμιλος Ant ζήτησε από το επενδυτικό κοινό «ειλικρινά συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει και πάλι να μπει στην αγορά.
Ξεκινά πάλι την οπισθοδρόμηση η ευρωζώνη
Φρενάρισε μέχρις ακινητοποιήσεως η οικονομία της ευρωζώνης τον Οκτώβριο και πιθανότατα έχει ήδη αρχίσει και πάλι την πορεία προς τα πίσω, καθώς η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξανακατεβάζουν τα ρολά για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της HIS Markit διαμορφώθηκε στο 50 τον Οκτώβριο, κάτι που υποδηλώνει στασιμότητα του ιδιωτικού τομέα.
«Με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να κλείνουν τις οικονομίες τους δεν περίμενε κανείς κάτι καλύτερο. Μόνη εξαίρεση αποτελεί προσώρας η Γερμανία, αλλά κι αυτή πόσο θα κρατήσει;» αναρωτήθηκε ο αναλυτής της Markit Κρις Ουίλιαμσον.
Η Digital Realty εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Lamda Hellix
Λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα για τη δημιουργία κόμβου δεδομένων (data center), η επίσης αμερικανική Digital Realty ανακοίνωσε μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της, Interxion, την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας λειτουργίας κέντρων δεδομένων Lamda Hellix.
Η Digital Realty μέσω της επίσης εισηγμένης στη Wall Street ολλανδικής εταιρείας παρέχει υπηρεσίες βάσεων δεδομένων, και συγκεκριμένα εκτός ιστοτόπου αποθήκευσης δεδομένων (colocation) και ανταλλαγής πληροφοριών με συνδιαχείριση δικτύων (peering). Η Interxion διαχειρίζεται περισσότερες από 100 βάσεις δεδομένων (data centers).
Με την εξαγορά της Lamda Hellix η Digital Realty επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Lamda Hellix ελέγχει το Athens Data Center Campus, το οποίο διαχειρίζεται δύο data centers (Athens 1 και Athens 2), ενώ πριν από λίγους μήνες η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το DE-CIX – πρόκειται για το κορυφαίο διαδικτυακό κέντρο ανταλλαγής δεδομένων διεθνώς. Από κοινού με το DE-CIX η Lamda Hellix δημιούργησε το SEECIX (South-East Europe Cloud & Interconnection Exchange).
Η ιδρυθείσα το 2003 Lamda Hellix είναι ο μεγαλύτερος carrier και cloud-neutral colocation πάροχος στην Ελλάδα. Στο Athens DC Campus της φιλοξενεί την πλειονότητα των κοινοτήτων υπολογιστικού νέφους (cloud & Internet) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε την παρουσία μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των πελατών μας, παραμένοντας πιστοί στην αφοσίωσή μας για παροχή προηγμένων τεχνολογιών και υποδομών ώστε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους Ελληνες και την Ελλάδα εν γένει» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Interxion Ντέιβιντ Ρούμπεργκ.

