Μαστίγιο και καρότο από τις Βρυξέλλες για συντάξεις και αντίμετρα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και αποτελεί προάγγελο εξελίξεων, σημείωναν ότι δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα ή πολύ περισσότερο «βέτο» στην αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, αλλά όλοι ζητούσαν στοιχεία επί στοιχείων για το κόστος της μη εφαρμογής του μέτρου και τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι όσο πλησιάζει η καθοριστική ημερομηνία για τις τελικές αποφάσεις, που δεν είναι άλλη από τις 3 Δεκεμβρίου (Eurogroup), οι δανειστές θα πιέζουν για περιορισμό του πακέτου των αντιμέτρων, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα εξαντλείται σε επίπεδο προθέσεων σε τρεις παρεμβάσεις: στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, στην ψαλιδισμένη επιδότηση ενοικίου και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και στην επιδότηση των νέων.

Επιδόματα και φορολογία

Τα αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις ανέρχονται σε 765 εκατ. ευρώ, ενώ αν ληφθούν υπόψη και αυτά που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα τότε ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Η πρόθεση για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 28% δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση το 2019 αλλά το 2020.
Ομως, οι δανειστές εκτιμούν πως η μη εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών το 2019 σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αντιμέτρων οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μαξιλάρι 500 εκατ. ευρώ

Εξαιτίας των έντονων αναταράξεων στις αγορές και του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, οι θεσμοί απαιτούν ένα πρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας κοντά στα 500 εκατ. ευρώ αντί για 300 εκατ. ευρώ που είναι ο σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών και το οποίο εκτιμά ότι θα προκύψει από το εφετινό υπερπλεόνασμα. Αυτό θα οδηγήσει σε ψαλίδισμα του κοινωνικού μερίσματος που θέλει να δώσει στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση. Επίσης, στο σκέλος των δαπανών ζητήθηκε στο EuroWorking Group να υπάρξει περιορισμός στις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2019 καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το επόμενο έτος είναι έτος εκλογών και οι παροχές και οι υποσχέσεις θα ρέουν άφθονες.
Πάντως, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε προεκλογικές «ενέσεις» έως το τέλος του έτους σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα μετά την παραίτηση Κοτζιά.
Στόχος της είναι ως το τέλος του 2018 να καταβληθούν τα αναδρομικά σε ενστόλους, δικαστικούς και γιατρούς, να καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που εκτιμάται ότι θα έχει και ο εφετινός προϋπολογισμός, να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρων και να ρυθμιστούν σε περισσότερες δόσεις τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία.
Επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετηθεί και το πακέτο αντιμέτρων που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα λάβει τελικά την έγκριση από τους δανειστές για να μη μειωθούν οι συντάξεις από 1.1.2019 και ποια αντίμετρα θα πρέπει να «θυσιαστούν» και να κοπούν από τον προϋπολογισμό του 2019.

Τα αναδρομικά

Το πρώτο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή έχει να κάνει με τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ το ίδιο ζητούν και οι νοσηλευτές, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει κάποια απόφαση για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.
Τα αναδρομικά, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ μεικτά (800 εκατ. ευρώ καθαρά μετά τις διάφορες κρατήσεις), θα τα λάβουν τόσο οι εν ενεργεία δημόσιοι λειτουργοί των ειδικών μισθολογίων όσο και οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους τον Αύγουστο του 2012. Το κονδύλι αυτό θα επιβαρύνει τον εφετινό προϋπολογισμό (πιστώσεις υπό κατανομή) και όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών δεν τίθεται θέμα να μην καταβληθεί, καθώς έχουν λάβει έγκριση από τους θεσμούς.
Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν τα αναδρομικά, και μάλιστα εφάπαξ, ξεπερνά τις 280.000 και έως τα εφετινά Χριστούγεννα θα λάβουν ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνούν και τις 11.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι πριν από τα Χριστούγεννα και στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες περίπου 280.000 δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος.

Νομοσχέδιο-«σκούπα»

Με νομοθετική ρύθμιση θα έρθουν στη Βουλή έως το τέλος του έτους και τα αντίμετρα που έχουν εξαγγελθεί ή όσα εξ αυτών εγκριθούν από τις Βρυξέλλες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τη διετία 2019-2020, η επιδότηση ενοικίου από 70 ευρώ έως 200 ευρώ από 1.1.2019, η μείωση του ΦΠΑ το 2021 στο 22% (από 24%) και στο 12% (από 13%), η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα, η μείωση εισφορών επαγγελματιών έως 35%, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων (25% από 29%) έως το 2022, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επιδότηση εισφορών νέων έως 25 ετών, καθώς και η παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σχέδιο ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις

Επίσημο αίτημα στους θεσμούς, που έρχονται στην Αθήνα, για περισσότερες δόσεις και ακύρωση αναγκαστικών μέτρων (ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών και ΑΦΜ) για όλους όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση ή πληρώσουν το 25% της οφειλής τους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Σήμερα είναι δεσμευμένοι 1,2 εκατομμύρια λογαριασμοί που αντιστοιχούν σε 350.000-400.000 φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα λόγω οφειλών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχέδιο ρύθμισης χρεών έως 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία για 4.000.000 οφειλέτες (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες) θα περιλαμβάνει τα εξής:
– Αριθμός δόσεων: Με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
– Οσοι έχουν καταθέσεις ή περιουσία μεγαλύτερα της οφειλής (εξαιρείται η πρώτη κατοικία): Θα μένουν εκτός ρύθμισης.
– Ελάχιστη δόση: 50 ευρώ τον μήνα.
– Κούρεμα προσαυξήσεων: Εως 85%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Οσο λιγότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των διαγραφών προσαυξήσεων και προστίμων.