Την αποκαλούν «μίνι Μέρκελ» αλλά η ίδια αρνείται αυτόν τον χαρακτηρισμό. «Είμαι 56 χρονών, έχω τρία μεγάλα παιδιά, έχω μια αναμφισβήτητη καριέρα. Δεν υπάρχει τίποτα το μίνι πάνω μου» δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της για να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην προεδρία του CDU.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ή ΑΚΚ γεννήθηκε στο Πίτλινγκεν, μια κωμόπολη 20.000 κατοίκων κοντά στα γαλλικά σύνορα, και ζει εκεί μέχρι σήμερα. Το σπίτι της απέχει μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Γαλλία. Η ίδια μιλάει καλά γαλλικά και υποστηρίζει ένθερμα τη γαλλογερμανική συνεργασία ως ατμομηχανή της Ευρώπης.

Η δήλωση που
τη «στοιχειώνει»

Πολιτικά τοποθετείται από οικονομική άποψη στην αριστερή πτέρυγα του CDU αλλά κοινωνικά είναι συντηρητική. Αντιτάχθηκε για παράδειγμα στον γάμο μεταξύ ομοφύλων, τον οποίο ψήφισε πέρυσι η γερμανική Βουλή, λέγοντας: «Αν ανοίξουμε τον ορισμό του γάμου για να γίνει ένας μακροχρόνιος, υπεύθυνος συνεταιρισμός ανάμεσα σε δύο ενηλίκους, τότε και άλλα αιτήματα δεν μπορούν να αποκλειστούν, όπως γάμος μεταξύ στενών συγγενών ή μεταξύ περισσότερων από δύο ανθρώπων ή ακόμα και μεταξύ ανθρώπων και ζώων» – η δήλωση αυτή τη «στοιχειώνει» έκτοτε.

Αν και αρχικά στήριξε πλήρως την πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε ελαφρώς προς τα δεξιά, ζητώντας για παράδειγμα να περνούν υποχρεωτικά από εξετάσεις όσοι πρόσφυγες δηλώνουν ανήλικοι για να φανεί αν λένε αλήθεια.

Κόρη διευθυντή σχολείου, κατάγεται από καθολική οικογένεια και ήταν το έκτο από επτά παιδιά. Σπούδασε Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες και πήρε μάστερ στις δεύτερες. Ασχολήθηκε με την πολιτική, πάντα με το CDU, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 2000-2004 ήταν υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο καταγωγής της, το Ζάαρλαντ, του οποίου υπήρξε πολύ επιτυχημένη πρωθυπουργός το 2011-2018. Εγκατέλειψε το πόστο αυτό τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Μέρκελ τής ζήτησε να αναλάβει γενική γραμματέας του CDU (εξελέγη με 98,87% από τους συνέδρους).

Πολλοί απόρησαν τότε γιατί να αφήσει μια τόσο επιτυχημένη καριέρα στο Ζάαρλαντ για να πάει στο Βερολίνο, χωρίς καν να της έχει προσφερθεί ομοσπονδιακό υπουργείο. Σήμερα θεωρούν ότι η κίνηση αυτή εντασσόταν στα ευρύτερα σχέδια της ΑΚΚ για την καγκελαρία.

Αλλοι εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η ΑΚΚ έχει τα προσόντα για να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας των 83 εκατομμυρίων κατοίκων έχοντας ως πολιτική εμπειρία τη διακυβέρνηση του Ζάαρλαντ του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Στο Ζάαρλαντ όμως ακόμα και οι εχθροί της παραδέχονται ότι η ΑΚΚ έχει ταλέντο στο να χτίζει συμμαχίες και συναίνεση, ακόμα και σε θέματα που αρχικά φαίνονται δύσκολα.

Η ΑΚΚ δίνει την εντύπωση γυναίκας χαμηλών τόνων αλλά υπερασπίζεται με πάθος ζητήματα αρχών. Ελάχιστοι στο Ζάαρλαντ, ακόμα και οι οπαδοί της, φαντάζονταν ότι είχε βλέψεις για την καγκελαρία. Η ίδια δεν άφηνε να φανεί η φιλοδοξία την οποία προφανώς διαθέτει για να έχει φθάσει ως εδώ και να θέλει να διαδεχθεί τη Μέρκελ.

Ακούει τους πάντες
προτού μιλήσει η ίδια

Οταν νεαρή ακόμη πρωτοεξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της γενέτειράς της, του Πίτλινγκεν, την αντιμετώπισαν αρχικά με σκεπτικισμό. Τι έκανε μια νέα γυναίκα σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν οι μεγαλύτεροι άνδρες; Σιγά-σιγά όμως κέρδισε την εκτίμησή τους και κατάφερε να περάσει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα βοήθειας προς τους απολυμένους εργάτες (από τους οποίους διέθετε μπόλικους η περιοχή που επλήγη από το κλείσιμο βιομηχανιών).

Χαρακτηριστικό της ΑΚΚ σε όλη την πολιτική της καριέρα είναι ότι ακούει προσεκτικά τους πάντες προτού μιλήσει και μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Οπως και η Μέρκελ, απεχθάνεται να λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις και προτιμά να περιμένει μέχρι να εξετάσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και να διαβουλευθεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η ΑΚΚ είναι παντρεμένη με μηχανικό ορυχείων, ο οποίος σταμάτησε για ένα διάστημα να εργάζεται για να μεγαλώσει τους τρεις γιους τους και να της δώσει την ευκαιρία να αφιερωθεί στην πολιτική της καριέρα. Διαβάζει μανιωδώς βιβλία και ακούει AC/DC.