ΚΟΙΝΩΝΙΑ και Αθληση. Βαριά κουβέντα, όπως το καθετί που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με έναν δεσμό ανθρώπινης επικοινωνίας – και δημιουργίας κλίματος συντροφικότητας και σχέσεων δίχως πρόθεση εκμετάλλευσης. Συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «κοινωνικοποίηση», αλλά στην πράξη αφθονούν οι παρανοήσεις και παρεκκλίσεις. Στον αθλητικό χώρο εφόσον δεχθούμε ότι η άθληση είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι προσιτό σε όλους και όλες όχι μόνο ως επίδοση ανταγωνισμού αλλά άμιλλας και γνωριμίας. Φυσικά η βασική ευθύνη αφορά την Πολιτεία, το Σχολείο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο.
ΠΟΛΛΑ τα δείγματα και παραδείγματα της ερασιτεχνικής αυτοσχέδιας και θετικής προσφοράς. Θα σταθούμε σε δύο περιπτώσεις όχι επιλεκτικά αλλά συμπτωματικά. Σε κάποιο παλιότερο κείμενο της στήλης αυτής είχαμε αναφερθεί σε έναν σύλλογο στίβου της Θεσσαλονίκης που λέγεται «Ρήγας» και η ονομασία του παραπέμπει σε έναν αείμνηστο και σημαντικό αθλητή, τον Ρήγα Ευσταθιάδη.
Ο ΡΗΓΑΣ λοιπόν διοργάνωσε αγώνες στίβου παμπαίδων και παγκορασίδων με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών και αθλητριών της τρυφερής ηλικίας που εκπροσωπούσαν 47 σωματεία – 23 της Θεσσαλονίκης, 17 της λοιπής Μακεδονίας, 4 από το Κέντρο, 1 από την Κρήτη και 2 από την Κύπρο. Οι αριθμοί πιστοποιούν τον άθλο του εγχειρήματος. Συμπέρασμα: η σύζευξη Κοινωνίας και Αθλησης στην πιο δημιουργική – και προπαντός – ανιδιοτελή μορφή. Και το επίμετρο: οι ευχαριστίες του συλλόγου «προς τους φίλους, γονείς, κηδεμόνες και μέλη του συλλόγου, δηλαδή τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που δίχως τη δική τους βοήθεια καμία μας επιδίωξη δεν θα γινόταν πράξη». Κινητήρια δύναμη ο τεχνικός διευθυντής του «Ρήγα» Φώτης Κατσίκας.
ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, την πρωτοπολιτεία των Κυκλάδων, ζει (ευτυχώς) και μέσω του Αθλητισμού ο Δημήτριος Βικέλας εκεί στη γενέτειρα του. Πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ, ο μεγάλος Ελληνας της Ευρώπης που επέτυχε με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων να γίνει στην Αθήνα του 1896 της μικρής και δυσφημισμένης, τότε, Ελλάδας. Στοιχείο της σχέσης Κοινωνίας και Αθλησης η διεξαγωγή «Κυπέλλου Δημήτριος Βικέλας» με συμμετοχή ομάδων της νεότατης γενιάς Υδατοσφαίρισης, έξι ομάδων Αθήνας, Πειραιά και Σύρου. Η ιδέα του εφόρου των εθνικών ομάδων Εφήβων και Νέων της Υδατοσφαίρισης Δημ. Γρυπάρη υλοποιήθηκε από τον ιστορικό ΝΟ Σύρου με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.