Μπορεί η κύρια γλυκαντική ουσία των αναψυκτικών και πολλών άλλων τροφίμων – όπως μπισκότα, σάλτσες, δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, γλυκά, κρουασάν, επιδόρπια γιαουρτιού, παγωτά, κέτσαπ, επεξεργασμένα κρέατα, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, έτοιμες σούπες, μπίρες – να «τρέφει» τον καρκίνο, κάνοντάς τον να θεριεύει άμεσα; Η απάντηση φαίνεται να είναι καταφατική, όπως τουλάχιστον έδειξε μια νέα μελέτη σε ποντίκια που διεξήχθη από ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον του Τέξας και του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell στη Νέα Υόρκη και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η ημερήσια κατανάλωση ακόμη και σχετικά μικρής ποσότητας – αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει σε ένα κουτάκι ζαχαρούχο αναψυκτικό – σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ονομάζεται επίσης σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης και αμυλοσιρόπιο) επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο έντερο, ανεξαρτήτως παχυσαρκίας. Συγχρόνως, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον μηχανισμό μέσω του οποίου η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών τροφοδοτεί τον καρκίνο, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές καινοτόμες θεραπευτικές στρατηγικές εναντίον του.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω