• Αναζήτηση
 • Κλείνει μέτωπα η Γεννηματά

  Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εσωκομματικές εκκρεμότητες εν όψει εκλογών

  3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ(ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ)-- Στη φωτο -Γεννηματα -Θεοχαροπουλος--XΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI (File: EUA8_KINAL_3h_KENTRIKH_EPITROPH3.JPG )

  Αποφασισμένη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα, ειδικά με τις υποψηφιότητες των κορυφαίων στελεχών, εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά. Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει και η πίεση από το διαρκώς εντεινόμενο πολωτικό κλίμα έχει καθηλώσει δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής, η απόφαση να κλείσουν οι εσωκομματικές εκκρεμότητες ώστε να υπάρξει συντεταγμένη, εκλογική διάταξη των δυνάμεων του κόμματος κρίθηκε επιβεβλημένη.

  Ενδεικτική της διάθεσης να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα είναι η περίπτωση Καϊλή. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παρά την επιθυμία της να είναι η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ υποψήφια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προσήλθε στη συνάντηση που είχε μαζί της την παραμονή των Χριστουγέννων με διάθεση, όπως λέγεται, «να υπάρξουν συνθέσεις». Η απόφαση να είναι η κυρία Καϊλή ξανά υποψήφια στην Ευρωβουλή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς, όπως εκτιμάται, τροποποιεί τον σχεδιασμό που υπήρχε και κάνει το παζλ του ευρωψηφοδελτίου ακόμα πιο περίπλοκο.

  Στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Γιώργος Καμίνης και πιθανότατα ο Νίκος Παπανδρέου. Υπάρχει και η εκκρεμότητα Ανδρουλάκη, ο οποίος, παρά τα σενάρια που διακινούνται, δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά πέραν αυτής που έγινε προ μηνών στις Βρυξέλλες. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι είναι πλέον «πολύ δύσκολο» ο κ. Ανδρουλάκης να μην είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, εφόσον το επιθυμεί, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μετά την απόφαση για την Εύα Καϊλή δικαιολογία για τυχόν αποκλεισμό του». Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητεί μόνο δύο ενδεχόμενα. Είτε να είναι υποψήφιος στην Ευρωβουλή είτε να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

  Το σενάριο της υποψηφιότητας της Β’ Αθηνών αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς στην περιφέρεια αυτή θα είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Λοβέρδος και το Κίνημα Αλλαγής εκτιμάται ότι θα κερδίσει μόνο μία έδρα.

  Κορυφαία στελέχη θεωρούν μια μονομαχία Λοβέρδου – Ανδρουλάκη «αχρείαστη και επιζήμια για την παράταξη» και εκτιμούν ότι η Φώφη Γεννηματά θα επιλέξει τελικά να είναι και ο κ. Ανδρουλάκης, εκ νέου, υποψήφιος για την Ευρωβουλή, ώστε να αποφευχθεί αυτή η σύγκρουση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στο ευρωψηφοδέλτιο θα υπάρξουν «τέσσερις ισχυροί υποψήφιοι, εκ των οποίων οι δύο δεν θα εκλεγούν». Το γεγονός αυτό σε ορισμένα στελέχη δημιουργεί προβληματισμό, ενώ άλλα θεωρούν ότι συγκροτείται ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο που είναι και το κατεξοχήν ζητούμενο. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, κάποιοι θα πρέπει να θυσιαστούν» αναφέρουν.

  Εκκίνηση ευρωεκλογών
  με Τίμερμανς

  Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Φρανς Τίμερμανς, τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου και θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Η παρουσία στην Ελλάδα του κ. Τίμερμανς, ο οποίος δεν κινείται στη λογική της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως λέγεται, «αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια Τσίπρα να εμφανιστεί ως προνομιακός συνομιλητής και στρατηγικός σύμμαχος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

  Παράλληλα αναμένεται να δρομολογηθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν και τα εθνικά ψηφοδέλτια. Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα. Οι περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, όπως ο ίδιος επιθυμεί. Αντιθέτως, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η Αγίου Κωνσταντίνου επιθυμεί να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ και στην επόμενη Βουλή, μέσω της τοποθέτησης του προέδρου της στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κλείσει τελευταίο και αφού προηγουμένως υπάρξει συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτή τη στιγμή, όπως λέγεται, διακινούνται μόνο σενάρια. «Το θέμα του Επικρατείας το χειρίζεται αποκλειστικά η Φώφη Γεννηματά, δεν έχει αφήσει να διαφανούν οι σκέψεις της και δεν είναι ώρα του» τονίζουν στενοί συνεργάτες της.

   

  Αναταράξεις για τα μετεκλογικά

  Αμέσως μετά τις γιορτές η Φώφη Γεννηματά θα ξεκινήσει και πάλι τις περιοδείες σε όλη τη χώρα. Πρώτοι σταθμοί τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη, ενώ θα ακολουθήσει ο Βόλος.
  Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των αναταράξεων που προκάλεσε η δήλωση Μαλέλη για νέες εκλογές στην περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κρατούν χαμηλά τους τόνους. Ωστόσο η τοποθέτηση Μαλέλη προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους των στελεχών του κόμματος, καθώς εκτιμήθηκε ότι επί της ουσίας πριμοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το μετεκλογικό τοπίο, όπως επισημαίνεται, έχει εκφραστεί επανειλημμένως από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί «ισχυρή εντολή ώστε το Κίνημα Αλλαγής να είναι σε θέση να επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό το μετεκλογικό σκηνικό, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο».

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk