«Οι σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό πλαίσιο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) / Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη μέσα στο επόμενο έτος και να βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα» ανέφερε ο δρ Martin Czurda, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ (Hellenic Financial Stability Fund), στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου της Capital Link στη Ν. Υόρκη. Τα σχέδια των συστημικών τραπεζών που υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) περιλαμβάνουν επιθετική μείωση των επιπέδων των ΜΕΑ μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021, φθάνοντας τα €33 δισ. σε απόλυτα επίπεδα και σε αναλογία περίπου στο 21%. Αλλά μια περαιτέρω μείωση κάτω του 10% του λόγου των ΜΕΑ είναι απαραίτητη προκειμένου οι τράπεζες να καταστούν ανταγωνιστικές, να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιστρέψουν σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, «πρόσφατα παρακολουθούμε κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις για σχέδια μείωσης των ΜΕΑ από το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς, όπως το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Protection Scheme), μεταφοράς αναβαλλόμενου φόρου (DTC) σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και πρόσθετων προτάσεων που ενσωματώνουν τη χρήση τιτλοποίησης».

Ολες αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να εναγκαλιστούν, εφόσον ο κοινός παρονομαστής για όλες τις προτεινόμενες λύσεις είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τράπεζες έχουν επίσης συνειδητοποιήσει την ανάγκη να γίνουν πιο ευέλικτες στα συμπληρωματικά συστημικά σχέδια μείωσης των ΜΕΑ, καθώς και στην αναζήτηση εξειδικευμένων λύσεων μείωσης των ΜΕΑ, όπως αυτό που ανακοινώθηκε από τη Eurobank. Η επιτυχημένη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εισαγάγει νέα ρευστότητα στην οικονομία και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καρύδης της Reed Smith, ενώ ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος της Alpha Bank ανέφερε  πως το τοπίο το 2019 θα γίνει ακόμη πιο απαιτητικό. Η ολοκλήρωση των συζητήσεων για το APS και την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να επηρεάσουν τα σχέδια για μείωση των NPEs και να οδηγήσουν σε επιταχυνόμενη μείωση του δείκτη NPE το 2021. Ο κ. Pablo Fernandez-Galiano, της  Credit Suisse, σημείωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα. «Αυτό είναι πολύ θετικό. Εχουμε αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της ευκαιρίας (που παρουσιάζεται στην Ελλάδα)».

Διαφάνεια στις πωλήσεις

Ο κ. Bob Liao της Citigroup σημείωσε πως οι τραπεζίτες και οι αγορές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των δεδομένων κατά την πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων και για αυτόν τον λόγο οι τράπεζες πρέπει να προσπαθήσουν να εκδίδουν αυτά τα στοιχεία με έναν πιο τυποποιημένο και ομοιόμορφο τρόπο.